Δέχεται επείγοντα, αλλά τα ιατρεία μόνο με ραντεβού
Με ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα και πολλές προφυλάξεις για την υγεία εργαζομένων και ασφαλισμένων συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας στην οδό Πλάτωνος, που πολλοί ακόμα αναγνωρίζουν ως πρώην ΙΚΑ.
Μπορεί όλο αυτό το διάστημα, με τις διάφορες αλλαγές στο σύστημα Υγείας, να πήρε διάφορα ονόματα, όμως συνεχίζει να είναι υπεύθυνο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στο Νομό Μεσσηνίας.
Με τα ραντεβού που είναι ήδη προγραμματισμένα, πραγματοποιούνται τα τακτικά ιατρεία, ενώ δέχεται και επείγοντα περιστατικά. Μάλιστα, μετά την αναστολή λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, στο πλαίσιο των μέτρων για την πρόληψη από τον κορωνοϊό, είναι η μοναδική δομή υγείας που λειτουργεί καθημερινά τακτικά ιατρεία, ενώ στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχουν, λειτουργούν και οι δύο ΤΟΜΥ Καλαμάτας.
Μάλιστα, όπως όλες οι δημόσιες δομές υγείας, έτσι και το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας έχει ανάγκη από υλικά προστασίας, όπως αντισηπτικά, μάσκες και γάντια και κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη.
Μειωμένη κίνηση
Όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας, χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος, η προσέλευση του κόσμου έχει μειωθεί πάρα πολύ, ιδιαίτερα μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Χαρακτηριστικά, μας ανέφερε ότι σε φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή προ κορωνοϊού, στη δομή προσέρχονταν περίπου 1.100- 1.200 άτομα την ημέρα. Κατά τις πρώτες μέρες εμφάνισης κρουσμάτων στη χώρα μας αυτομάτως η προσέλευση μειώθηκε σε 400-500 άτομα τη μέρα και προοδευτικά ελαττωνόταν καθημερινά.
Μία αύξηση παρατηρήθηκε στο Κέντρο Υγείας, όταν ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Μετά, όμως, και τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας, η προσέλευση έχει μειωθεί το πολύ στα 100 άτομα ημερησίως.
Στο Κέντρο Υγείας ασφαλισμένοι προσέρχονται (φυσικά με ραντεβού) και για την τακτική συνταγογράφηση ή π.χ. για να κόψουν ράμματα, ενώ ανά πάσα στιγμή γίνονται δεκτά και επείγοντα περιστατικά.
Με ραντεβού και θερμομέτρηση
Επίσης χαρακτηριστικό της λειτουργίας του Κέντρου τις τελευταίες μέρες, όπως διευκρίνισε ο κ. Κατσαφάδος, είναι ότι πολλά ραντεβού των τακτικών ιατρείων ακυρώνονται την τελευταία στιγμή. Αυτό αποδεικνύει ότι πολλά κλείνονταν για κάτι απλό, που σίγουρα μπορεί να περιμένει ή για απλή τακτική επίσκεψη στο γιατρό.
Ο κ. Κατσαφάδος σημείωσε ότι, εκτός των άλλων, η μειωμένη προσέλευση είναι θετική, καθώς το Κέντρο Υγείας αντιμετωπίζει πρόβλημα με επάρκεια σε υλικά προστασίας και για τους ασφαλισμένους και για τους εργαζομένους εκεί. Όποιος θέλει να κλείσει ραντεβού με γιατρό στο Κέντρο Υγείας, δεν μπορεί πλέον να προσέρχεται στα γραφεία, αλλά να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα 2721045539, 2721045625 και 2721045626.
Κλείνουν το ραντεβού τους και όπως σημείωσε ο κ. Κατσαφάδος, πρέπει να προσέρχονται ελάχιστη ώρα πριν και όχι 2-3 ώρες νωρίτερα όπως έκαναν παλαιότερα. Στην είσοδο του κτηρίου δηλώνουν το λόγο που έχουν πάει κι αν έχει έρθει η ώρα του ραντεβού τους, τους γίνεται θερμομέτρηση, τους ζητείται να βάλουν αντισηπτικό στα χέρια κι αν παρουσιάζουν αναπνευστικό σύμπτωμα, τους χορηγείται μάσκα.
«Φροντίζουμε να μην υπάρχει συσσώρευση ατόμων έξω από τα τακτικά ιατρεία, έτσι επιτρέπεται να μπαίνουν ένας ένας στο κτήριο. Στην αρχή επιβολής των μέτρων κάποιοι στενοχωρήθηκαν λίγο, αλλά τώρα το έχουν συνειδητοποιήσει και συμμορφώνονται απόλυτα στις υποδείξεις μας. Μάλιστα, μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό και εκτίμηση και αισθανόμαστε ότι με έμμεσο τρόπο αναγνωρίζουν όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», τόνισε ο κ. Κατσαφάδος.
Με ειδικό ψεκαστήρα που προμηθεύτηκε το Κέντρο Υγείας γίνονται απολυμάνσεις των χώρων κάθε δύο τρία 24ωρα. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι τα υλικά προστασίας, τα οποία πλέον αναζητούνται και από ιδιώτες χορηγούς, κυρίως οι μάσκες, ενώ και τα αντισηπτικά τελειώνουν. Την όλη κατάσταση δυσκολεύει και η αύξηση της τιμής, αφού πλέον ένα κουτί με μάσκες, που κόστιζε ελάχιστα ευρώ, τώρα κοστίζει 80-90 ευρώ. Γι’ αυτό κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας.
«Αν δίναμε μια φορά το χέρι μας στο συνάνθρωπό μας, τώρα πρέπει να το δώσουμε περισσότερες φορές», κατέληξε ο κ. Κατσαφάδος.
Της Βίκυς Βετουλάκη