Αναμένεται η λήψη μέτρων του Υπουργείου
Μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το πρασίνισμα των νερών της πισίνας και στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την ποιότητα τους στην κολυμβητική δεξαμενή του Δήμου Καλαμάτας, η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, εκτάκτως, καθότι δεν είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού του κολυμβητηρίου, στις 5/3/2020 και ώρα 17:30 πραγματοποίησε δειγματοληψία και ανάλυση του νερού της πισίνας, ενώ διαπίστωσε μακροσκοπικά την ύπαρξη αλγών σε αυτό.
Στην συνέχεια πάρθηκαν δείγματα για χημική και μικροβιολογική ανάλυση του νερού. Συγκεκριμένα, μετρήθηκαν: (α) το υπολειμματικό χλώριο, (β) το ρH του νερού, (γ) τα ολικά κολοβακτηριοειδή, (δ) η E.coli, (ε) οι Εντερόκοκκοι και (στ) ο αριθμός ολικών βακτηριδίων στους 37 0C.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των ανωτέρω παραμέτρων είναι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Υ.Α. 87 / Αρ.Γ1 443-24/01/73) και τους κανονισμούς περί δημοσίων κολυμβητικών δεξαμενών του 1996 και 2013 (Κ.1996,Κ.2013) για τις χημικές και τις μικροβιολογικές αναλύσεις.
Από την άλλη πλευρά, την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων αποφυγής διάδοσης του νέου κορονοϊού στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών, επισημαίνει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.
Η εγκύκλιος κοινοποιείται σε όλες τις υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, οι οποίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, πρέπει να εντατικοποιήσουν τους υγειονομικούς ελέγχους στις κολυμβητικές δεξαμενές περιοχών ευθύνης τους.
Το υπουργείο Υγείας, εφιστά την προσοχή στους υπεύθυνους φορείς λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών σε ότι αφορά:
Την αυστηρή τήρηση όλων των όρων υγιεινής των χώρων των κολυμβητικών δεξαμενών, όπως αυτοί αναφέρονται στην σχετική ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία (εξώστες θεατών, αποδυτήρια, καταιονητήρες, αποδυτήρια, νιπτήρες, κρήνες)
Την αυστηρή διασφάλιση της ποιότητας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, η οποία θα βεβαιώνεται με τις απαιτούμενες δειγματοληψίες, η συχνότητα των οποίων συνιστάται να διπλασιασθεί (2 δείγματα τουλάχιστον ανά εβδομάδα) για τη χρονική περίοδο των επόμενων 4 μηνών.
Το σύστημα ανακυκλοφορίας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, που θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των τεσσάρων ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών.
Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση. Το σύστημα ανακυκλοφορίας καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη.
Την απολύμανση του νερού σε αυτές, η οποία είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.
Τη μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών η οποία θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD (σ.σ. Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται αυστηρά μεταξύ 0,4 και 0,7mg/l. Την αυστηρή καθαριότητα και το σχολαστικό καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών.