Σωρηδόν έχουν αρχίσει να κατατίθενται οι εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και οι αριθμοί ήδη δείχνουν τη διάθεση που έχουν το Ελληνικό Δημόσιο και οι τράπεζες για πλειστηριασμούς, ακόμα και για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ.
Η αίσθηση, αλλά και η πληροφόρηση που υπάρχει στα γραφεία των δικαστικών επιμελητών, είναι ότι από τον Απρίλιο και μετά το κύμα των πλειστηριασμών θα είναι ανεξέλεγκτο, καθώς από 1η Μαΐου η πρώτη κατοικία πλέον δε θα έχει καμία προστασία.
Κατασχέσεις
Ενδεικτικά της προστασίας στην περιουσία του Μεσσήνιου πολίτη που προσέφεραν όλα τα χρόνια εφαρμογής οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου «Κατσέλη», είναι τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας για τις κατασχέσεις που έχουν επιδώσει οι δικαστικοί επιμελητές από το 2010 και μετά. Από πέρυσι, όμως, έχει ξεκινήσει πάλι η άνοδος.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, το 2010 οι εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας που είχαν επιδώσει οι δικαστικοί επιμελητές ήταν 347.
Το 2011 μειώθηκαν σε 272.
Το 2012 επιδόθηκαν 191 εκθέσεις κατάσχεσης.
Το 2013 ήταν 218.
Το 2014 μειώθηκαν σε 194.
Το 2015 ήταν 106.
Το 2016 μειώθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά και επιδόθηκαν μόλις 58.
Το 2017 επιδόθηκαν 68.
Το 2018 αυξήθηκαν σε 85
Το 2019 η χρονιά έκλεισε με 92 εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης.
Φέτος, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας περίπου 25 εκθέσεις και κάθε μήνας καταγράφει μεγαλύτερο αριθμό από τον προηγούμενο.
Ακόμα και για 6.000 ευρώ
Από τα στοιχεία είναι ξεκάθαρο το πόσο επηρέασε ο νόμος «Κατσέλη» την όλη διαδικασία, κυρίως εν μέσω κρίσης, οπότε οι οφειλές όλων αυξήθηκαν και η πλειοψηφία των πολιτών παρουσίασε αδυναμία συνέπειας πληρωμής. Οι δικαστικοί επιμελητές εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ιδιαίτερα από τράπεζες.
Είναι δε αξιοσημείωτο πως ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης για σχετικά μικρά ποσά.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το Ελληνικό Δημόσιο και όχι οι τράπεζες είναι αυτό που έχει προχωρήσει σε κατάθεση εκθέσεων αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας Μεσσηνίων για ελάχιστες χιλιάδες ευρώ. Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει σε τέτοια διαδικασία ακόμα και για ποσό 6.000 ευρώ που του οφείλεται από Μεσσήνιο. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το μικρότερο ποσό για το οποίο έχει κινηθεί το 2019 στη Μεσσηνία διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης είναι μόλις 20.000 ευρώ.
Τα, δε, μεγαλύτερα ποσά για το 2019 για τα οποία κινήθηκε παρόμοια διαδικασία σε βάρος Μεσσήνιων είναι άνω των 700.000 ευρώ και μέχρι 1,4 εκατ. ευρώ.
Της Βίκυς Βετουλάκη