Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων Κατσιμπαλαίων

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια  του μνημείου πεσόντων Κατσιμπαλαίων

Περίσσεψε η συγκίνηση αλλά και η υπερηφάνεια το πρωί της Κυριακής στην Κοινότητα Εξοχικού (Κατσίμπαλι) Τριφυλίας, όπου τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων Κατσιμπαλαίων. Έπειτα από 25 χρόνια ολοκληρώθηκε το μνημείο και η Κοινότητα Εξοχικού με την πρόεδρό της Κωνσταντίνα Καναβού – Λαμπροπούλου και ο Σύλλογος Απανταχού Κατσιμπαλαίων με τους κατοίκους κι ετεροδημότες του χωριού, απέτισαν ευλαβικά τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους πεσόντες Κατσιμπαλαίους.

Η σεμνή εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε στην πλατεία έναντι της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη, όπου και έχει ανεγερθεί το μνημείο. Ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, μετά του Ιερού Κλήρου, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθως η πρόεδρος της Κοινότητας και ο αντιδήμαρχος Διοικητικού, Οικονομικού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, από τη Δ.Ε. Φιλιατρών, Δημήτριος Στριμπάκος, έκαναν τα αποκαλυπτήρια.

Ο μητροπολίτης επισήμανε ότι όταν ένας τόπος τιμά όχι μόνο τις συνήθειές του, τα ήθη κι έθιμά του, αλλά τους ήρωές του, αυτό σημαίνει ότι έχει πορεία ζωής, προσθέτοντας ότι «εμείς, δόξα τω Θεώ, όπου κανείς κι αν σκαλίσει με το μπαστούνι του οστέα μαρτύρων και ηρώων θα ανασκάψει και θα ανασύρει στην επιφάνεια. Αυτών των ηρώων που όχι απλώς έχυσαν τον ιδρώτα τους ή το αίμα τους, αλλά θυσίασαν το είναι τους για να είμεθα εμείς ελεύθεροι σήμερα και να περπατάμε με ψηλά το κεφάλι».

Η πρόεδρος Κοινότητας Εξοχικού, Κωνσταντίνα Καναβού – Λαμπροπούλου, τόνισε: «Εδώ και λίγους μήνες που υπηρετώ ως πρόεδρος της Κοινότητας του Εξοχικού χρέος μου είναι και επιθυμώ να συμβάλλω στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, καθώς κι εκείνων που πιθανώς θα προκύψουν. Μια εκκρεμότητα που υπήρχε προ πολλών ετών ήταν η ολοκλήρωση του παρόντος μνημείου. Έχει προηγηθεί, απ’ την περίοδο που λειτουργούσε αυτοτελής η Κοινότητα προ 25ετίας περίπου, η κατασκευή της τσιμεντένιας στήλης. Η ολοκλήρωση έγινε τώρα με την οικονομική ενίσχυση Κατσιμπαλαίων και φίλων του χωριού μας. Έτσι σήμερα προχωράμε στην παράδοση αυτού του μνημείου ως ένδειξης ευγνωμοσύνης για τους ήρωες νεκρούς συγχωριανούς μας που έπεσαν υπέρ πατρίδος». Ακολούθως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Κατσιμπαλαίων, Νίκος Ρένεσης είπε: «Δυο λόγια από καρδιάς ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ήρωες του χωριού μας, οι οποίοι υπηρετώντας το γενικό καλό πρόσφεραν τη ζωή τους στους αγώνες για την Ελευθερία. Οι πεσόντες ήταν συμπατριώτες μας με οικογένειες, με συζύγους, με παιδιά. Είχαν γονείς κι αδέρφια. Από τη στιγμή όμως που δρασκέλισαν στην αθανασία, δεν ανήκουν μόνο στους δικούς τους. Πλέον, στη συλλογική μας μνήμη είναι παιδιά, πατεράδες κι αδέλφια όλων μας. Όλοι ήρωές μας, ο καθένας με τον τρόπο του, κι όλοι τους πεσόντες ή λαβωμένοι από εχθρικά πυρά σήκωσαν βάρος επαχθές, το οποίο άλλων βουλές επιφόρτισαν…».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιδήμαρχος, Δημήτριος Στριμπάκος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης. Κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής έγινε κατάθεση στεφάνων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ από τα μεγάφωνα ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Αλέκος Κουτρουμπής, οι επικεφαλής παρατάξεων στο Δ.Σ. Τριφυλίας, Παναγιώτης Τσίγγανος, Δημήτρης Δριμής και Σαράντος Κουκούμης και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Παναγιώτης Τσαφαράς.

Του Ηλία Γιαννόπουλου