Ζητούν παράταση προστασίας της Α’ κατοικίας
Την έντονη ανησυχία τους για την έναρξη λειτουργίας των δικαστηρίων και τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν εκφράζουν οι δικηγόροι μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, το πότε θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια είναι κάτι που πρέπει να πουν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τον κ. Ξηρογιάννη, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε πολύωρη τηλεδιάσκεψη των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όπου εκφράσθηκαν έντονες ανησυχίες μετά τις ανακοινώσεις για έναρξη λειτουργίας-έστω και μέρους-των δικαστηρίων από τις 27 Απριλίου.
Μάλιστα, αυτό που επισήμανε είναι ότι το υπουργείο θα έπρεπε να συνεργασθεί με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.
Πάντως, καθώς φαίνεται, ο σχεδιασμός που έχει κάνει το υπουργείο είναι αρχικά να ξεκινήσει η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων για προσημειώσεις και εξαλείψεις υποθηκών, όπως και τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία όσον αφορά στα αντικείμενα αυτά.
Η δεύτερη φάση, πιθανότατα, προβλέπει τη διεξαγωγή δικών που δεν είναι αναγκαία η φυσική παρουσία διαδίκων και μαρτύρων. Η τρίτη φάση προβλέπει την έναρξη λειτουργίας όλων των υπόλοιπων δικαστικών εργασιών, πλην των ποινικών ακροατηρίων, για τα οποία εκτιμάται ότι είναι και τα τελευταία που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν.
Υγειονομικά μέτρα
Όπως σημείωσε ο κ. Ξηρογιάνης, την Τρίτη συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, υπό την προεδρία του προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Παν. Αλεξανδρή.
Η κυβερνητική εξαγγελία επαναλειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και των αμέσως συναφών με αυτά δικαστηριακών διαδικασιών, τόνισε, εξαγγέλθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη του δικηγορικού σώματος, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο κλάδος για το λόγο επιλογής των συγκεκριμένων διαδικασιών, που αποτελεί αποκλειστική κυβερνητική επιλογή, και κυρίως χωρίς να έχει ενημερωθεί το δικηγορικό σώμα για τη γνώμη των αρμόδιων υγειονομικών αρχών και τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας.
Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε και στην απόφαση της Ολομέλειας, ο υπουργός δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για ποιον λόγο επελέγη η επαναλειτουργία των δικαστηρίων πριν από την έναρξη οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δραστηριότητας, για ποιον λόγο επελέγησαν οι συγκεκριμένες διαδικασίες χορήγησης προσημειώσεων υποθήκης τραπεζικών δανείων και συντηρητικών κατασχέσεων, και όχι και κάποιες άλλες, και κυρίως για τη θέση επί του ζητήματος των αρμόδιων υγειονομικών αρχών και τα προτεινόμενα μέτρα από αυτές προστασίας.
Π. Ξηρογιάννης: «Επαναλειτουργία, αλλά με ασφάλεια»
«Το δικηγορικό σώμα τάσσεται υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με βάση τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υγειονομικών αρχών και την τήρηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας. Αν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας, για όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, τους διαδίκους και τους τρίτους, το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να είναι σύμφωνο με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Σε αυτό το θέμα θα είμαστε απόλυτοι και θα προβούμε σε κινητοποιήσεις. Οι δικηγόροι έχουν πληγεί άμεσα και καίρια από τα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού έχουν παύσει ολοκληρωτικά κάθε επαγγελματική δραστηριότητά τους από 13/3/2020, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι η άμεση οικονομική στήριξη και του κλάδου. Δεδομένων των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, ιδίως με την αιφνίδια και αδικαιολόγητη υπαναχώρησή της από τις αρχικές εξαγγελίες για καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και καθώς τον εμπαιγμό μας με τη χορήγηση διαδικασίας τηλεκατάρτισης», σχολίασε ο κ. Ξηρογιάννης.
Πρώτη κατοικία
Στο μεταξύ, η Ολομέλεια υιοθέτησε τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και ζητά την άμεση υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών με την έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ στους δικηγόρους. «Η καταβολή αυτή δε συνδέεται με την περιορισμένη επαναλειτουργία των δικαστηρίων, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σε περίπτωση τυχόν νέας υπαναχώρησης της κυβέρνησης, το σώμα θα προβεί σε δυναμικούς τρόπους αντίδρασης», σημειώνει στη ανακοίνωσή της η Ολομέλεια.
Τέλος, εν όψει και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάγκη προστασίας των οικονομικά αδυνάμων και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, οι δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι επιβάλλεται παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας πέραν της 30ής/4/2020, λαμβανομένης υπόψη και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων που δεν επέτρεψε στους πολίτες να υπαχθούν σε ένδικη προστασία. Περαιτέρω αναγκαία είναι η αναστολή των πλειστηριασμών.
Της Βίκυς Βετουλάκη