Ο κόσμος άλλαξε άρδην μέσα σε ένα μήνα λόγω κορωνοϊού, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Αν όλο αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη δεν το κατανοήσουμε, στο τέλος θα μας γίνει συνήθεια, όπως οι πόλεμοι που βλέπαμε και βλέπουμε από την τηλεόραση στη Μέση Ανατολή, κυρίως.
Επειδή, ωστόσο, τούτη τη φορά από θεατές γίναμε και στη χώρα μας πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι, είτε γιατί αρρωσταίνουμε οι ίδιοι είτε γιατί μαθαίνουμε να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν δικοί μας άνθρωποι και φίλοι, και από την άλλη κλειστήκαμε στα σπίτια μας, ίσως ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο.
Μέσα σε αυτή την τρέλα της πανδημίας και του ακήρυχτου πολέμου, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω, ή μάλλον εκεί μέσα, στα νοσοκομεία, με τις λευκές και πράσινες φόρμες, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τον υπέρ πάντων αγώνα για να σώσουν ανθρώπινες ψυχές. Το τεράστιο αυτό έργο το σηκώνουν στις πλάτες τους οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παρότι υποβαθμισμένο από την κρατική, επί χρόνια, εγκατάλειψη, ανθίσταται με αυταπάρνηση. Οι όποιες προσπάθειες προσωρινής ή μόνιμης ενίσχυσής του, το αποδεικνύουν περίτρανα.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι άνθρωποι που το στελεχώνουν δίνουν καθημερινά την άνιση μάχη, ως πραγματικοί στρατιώτες, απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό. Στην αντίπερα όχθη, και θα παρουσιάσουμε στοιχεία στο υστερόγραφο, το ιδιωτικό σύστημα υγείας βρίσκεται στην άκρη, σε μια ιδιότυπη αγρανάπαυση, ενώ τα παίρνει και χοντρά.
Στο δια ταύτα τώρα, όλοι αυτοί που ήθελαν να καταργήσουν το ΕΣΥ και να το παραδώσουν στους ιδιώτες, πρέπει να το ξανασκεφτούν ή, διαφορετικά, να εξοβελιστούν. Από εδώ και στο εξής, επειδή, πέραν των όποιων θεωριών συνωμοσιολογίας ή όχι, είμαστε αυτόπτες μάρτυρες μιας ζοφερής πραγματικότητας και μπορεί να υπάρξουν πραγματικές ή τεχνητές πανδημίες στο μέλλον -πέραν της καθημερινότητας, καθώς το κράτος επιβάλλεται να παρέχει τη μέγιστη και αξιοπρεπή παροχή υγείας στους πολίτες-, το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να αποτελέσει το κύριο και πρώτο μέλημα της νυν κυβέρνησης, όπως και των επόμενων.
Αν τα μεγαλοσυμφέροντα των ιδιωτών επικρατήσουν στη μετά κορωνοϊό εποχή, χαθήκαμε. Για να το θέσω, μάλιστα, επί πραγματικής βάσης, πρέπει να ισχυροποιηθεί τόσο, που να διαθέτει αποτρεπτική ικανότητα και προφύλαξη της υγείας των πολιτών, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, που και αυτές, ειρήσθω εν παρόδω, πάσχουν.
Επιβάλλεται, λοιπόν, να διατεθούν κονδύλια από τους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς όλων των κυβερνήσεων, προκειμένου να θωρακιστεί, για να μπορεί να θωρακίζει το μέγιστο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή.
Υ.Γ. Στα θετικά του ιδιωτικού τομέα υγείας είναι η παραχώρηση από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών της Μονάδας του Περιστερίου. Μακάρι να βρεθούν και άλλοι υποστηρικτές!
Υ.Γ. 1 Για να έχουμε μια εικόνα της πραγματικής κατάστασης στα ιδιωτικά νοσοκομεία στα χρόνια του κορωνοϊού, παραθέτω τα εξής στοιχεία που ίσχυαν μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας.
-«Ιατρικό Αθηνών»: Έστελνε στο Παστέρ και περιμένουν από μέρα σε μέρα τα δικά τους αντιδραστήρια.
-«Ερρίκος Ντυνάν»: Η εξέταση κοστίζει 275 ευρώ για το κοινό, 77 για το προσωπικό. Τα στέλνει όλα στο Παστέρ.
-«Υγεία»: 310 ευρώ, επίσης τα στέλνει στο Παστέρ και στην Ιατρική Σχολή.
-«Ιασώ General»: Χρέωση 300 ευρώ για το κοινό και 150 ευρώ για το προσωπικό. Κάνει και κατ’ οίκον επισκέψεις για λήψη δείγματος με 350 ευρώ. Σε μία μέρα την προηγούμενη βδομάδα έκανε 187 κατ’ οίκον δειγματοληψίες (187×350 = 65.450 ευρώ). Τα στέλνει στο Παστέρ. Ξεμένει από κιτ λήψης δειγμάτων και έχει κρατήσει κάποιες δεκάδες για τους… VIP πελάτες του.
-«Μητέρα»: Δε χρεώνουν δείγματα στο προσωπικό, τα έστελναν στο «Αlab», ένα ιδιωτικό που έκανε την εξέταση (ας ελπίσουμε pcr – δηλαδή μοριακό έλεγχο – και όχι rapid test, που μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) και τώρα στην Ιατρική Σχολή.
– «Βιοϊατρική»: Είναι το μόνο που έχει μοριακό τμήμα και κάνει τα τεστ από την Παρασκευή 20/3. Νωρίτερα και από εκεί πήγαιναν τα δείγματα για να δουλευτούν στην Ιατρική Σχολή και το Παστέρ. Το διαφήμιζε, μάλιστα, και ο Πορτοσάλτε στον «ΣΚΑΪ», ότι μόνο με 120 ευρώ κάνεις τη δουλειά σου χωρίς καν να βγεις από το αυτοκίνητο…
– «Ιατροί κατ’ οίκον 1144»: Διαφημίζουν ότι κάνουν pcr, ότι συνεργεία με ειδικό εξοπλισμό και στολές πραγματοποιούν δειγματοληψίες κατ’ οίκον και τα μεταφέρουν σε εξειδικευμένο εργαστήριο. Κι αυτοί τα πηγαίνουν στο Παστέρ.
Του Δημήτρη Γιατράκου