Καλαμάτα: Μεγάλη η ζήτηση σε πετρέλαιο θέρμανσης λόγω τιμής, αλλά και «καραντίνας»

Καλαμάτα: Μεγάλη η ζήτηση σε πετρέλαιο θέρμανσης λόγω τιμής, αλλά και «καραντίνας»

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι τις τελευταίες μέρες η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στη Μεσσηνία, μιας και η τιμή του έχει σημειώσει ρεκόρ πτώσης. Οι δε καταναλωτές αγοράζουν φοβούμενοι ότι τη χειμερινή περίοδο, όχι μόνο θα έχει «εξαφανισθεί αυτή η πτώση», αλλά αντίθετα θα υπάρξει σημαντική αύξηση.

Από την άλλη πλευρά, αυτή των καυσίμων κίνησης, από την έναρξη επιβολής των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων η κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Μεσσηνίας έχει μειωθεί  πάνω από 70%!

«Βουτιά» τα καύσιμα
Όπως σημείωσε ερωτώμενος από το «Θάρρος» ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μεσσηνίας ο «Αριστόδημος»,  Λάμπρος Σώτηρας, το πετρέλαιο είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν και αφού δεν υπάρχει ζήτηση, η τιμή του κατρακυλά. Με τις απαγορεύσεις που έχουν τεθεί για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, έχουν σχεδόν μηδενισθεί οι μετακινήσεις του κόσμου με τα οχήματά τους.

Όπως είπε ο κ. Σώτηρας, ο τζίρος στα πρατήρια υγρών καυσίμων έχει πέσει κατά 70% – 80%. «Το αυτοκίνητο πλέον κάθεται σπίτι όλες αυτές τις μέρες και δεν καταναλώνει καύσιμα. Στον παγκόσμιο χάρτη, το 60% των καυσίμων που καταναλώνονται είναι από τις μεταφορές και τις μετακινήσεις και μόλις το 15% είναι από τα εργοστάσια και τις βιομηχανίες. Όταν, λοιπόν, οι μετακινήσεις έχουν μηδενισθεί, δεν υπάρχει και κατανάλωση καυσίμου», σημείωσε ο κ. Σώτηρας.

Τέλος, για την τιμή των καυσίμων διευκρίνισε ότι μπορεί ο καταναλωτής να μη βλέπει μεγάλη μείωση στις τιμές, καθώς αυτή την περίοδο οι ποσότητες που προμηθεύονται είναι λίγες, ενώ πολλοί πρατηριούχοι έχουν απόθεμα, το οποίο όμως έχουν αγοράσει με τιμές προ κορωνοϊού.

Πετρέλαιο θέρμανσης
Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Γιώργος Καπερώνης τόνισε πως, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές μέχρι τις 15 Μαΐου, καθώς μετά σταματά η διακίνησή του. Επειδή, όμως, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της ζήτησης αυτές τις μέρες, έχει ήδη ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο να δοθεί δεκαήμερη παράταση στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι καταναλωτές και να εκμεταλλευτούν τη χαμηλή τιμή του.

Ο κ. Καπερώνης τόνισε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι μεγάλη αυτές τις μέρες, καθώς η μέση τιμή του είναι 0,79-0,80 ευρώ το λίτρο. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Άλλοι παίρνουν λίγο, άλλοι πολύ. Πολλά χρόνια είχε να πέσει τόσο χαμηλά η τιμή του πετρελαίου. Είναι μια καλή τιμή και ο κόσμος προμηθεύεται. Αυτή τη στιγμή, όσα πρατήρια έχουν πετρέλαιο θέρμανσης, συντηρούνται από αυτό. Επίσης, υπήρξε σημαντική κατανάλωση τις μέρες της καραντίνας, διότι ο κόσμος έμενε συνεχώς στο σπίτι του», κατέληξε ο κ. Καπερώνης.

Της Βίκυς Βετουλάκη