Άπαντες σε καραντίνα και σε επικοινωνία με την Ελλάδα!
Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε καραντίνα. Η πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός δημιουργεί ακόμα και στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης εικόνες από ταινία θρίλερ. Η κατάσταση στην Ιταλία και την Ισπανία δεν περιγράφεται με λόγια, ενώ Γαλλία και Βρετανία ακολουθούν την ίδια πορεία, προσπαθώντας να την ανακόψουν με “νύχια και με δόντια” . Την ίδια ώρα χιλιάδες συμπατριώτες μας σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη βιώνουν την ίδια κατάσταση, αλλά και την αγωνία για την υγεία και την προστασία φίλων και συγγενών πίσω στην πατρίδα. Το “Θάρρος” συνεχίζει την επικοινωνία με Καλαματιανούς που βρίσκονται στην Ευρώπη και μας μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία απ’ την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός…
Σήμερα σειρά έχουν εμπειρίες από το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Βαρκελώνη…
Αλέκος Δημητρόπουλος, Βερολίνο: “Σε καραντίνα, λίγο πιο ήπια από την Ελλάδα”
Από την Κυριακή 22 Μαρτίου, λίγο αργότερα απ’ τα άλλα κράτη της Ευρώπης, και η Γερμανία βρίσκεται σε καραντίνα. Όπως μας μεταφέρει ο συμπατριώτης μας Αλέκος Δημητρόπουλος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Βερολίνο, η καραντίνα εκεί είναι σε λίγο πιο ήπια μορφή από την Ελλάδα. «Μένουν Σπίτι», αλλά μπορούν να κυκλοφορήσουν για μια βόλτα ή άθληση τηρώντας τα «μέτρα ασφάλειας & προστασίας», χωρίς να χρειάζεται να έχουν άδεια. Για τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία ισχύει ό,τι πάνω-κάτω και στην Ελλάδα, ενώ αναφορικά για τα καταστήματα όπως το δικό τους εστιατόριο που έκλεισε σήμερα (σ.σ. χθες), ανέμεναν συγκεκριμένες πληροφορίες για την αποζημίωση τόσο της επιχείρησης όσο και για τα ατομικά τους έξοδα. Το προσωπικό βρίσκεται σε «παύση» και το 65% περίπου του μισθού του καταβάλλεται από το κράτος.
Αναφορικά με τα τεστ διάγνωσης ο Αλέκος μάς ενημερώνει ότι αυτά γίνονται σε όποιον έχει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με ασθενή με κορωνοϊό. Ωστόσο, υπάρχει ειδική εφαρμογή για τα κινητά, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να καταγράψει το ιστορικό της υγείας του, οπότε αν χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, αυτή να γίνει πολύ πιο γρήγορα και με απλές διαδικασίες. Κλείνοντας την κουβέντα μας ο Αλέκος Δημητρόπουλος σημειώνει ότι παρακολουθεί τι γίνεται στην Ελλάδα τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από φίλους και συγγενείς. Σημειώνει ότι τα εκεί ΜΜΕ δεν ασχολούνται αρκετές ώρες με αυτό το θέμα, μη θέλοντας να δημιουργήσουν πανικό στους πολίτες. Ο ίδιος είχε προγραμματίσει να βρεθεί στην Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο τώρα θα πρέπει να περιμένει, χωρίς να γνωρίζει πότε ακριβώς θα τελειώσει αυτή η παράνοια του «κορωνοϊού» σ’ όλο τον κόσμο. Δίνει την ευχή αυτό να συμβεί το συντομότερο, για να σμίξει ξανά με φίλους και συγγενείς όλοι υγιείς.
Βίνα Θεοδωρακοπούλου, Λονδίνο: «Αργοπορημένη η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης – Προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες»
Ο κορωνοϊός τις τελευταίες μέρες καλπάζει και στη Βρετανία, ενώ η αμφιλεγόμενη τακτική του Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση του ιού προκάλεσε αρκετές συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, πριν ακολουθήσει τελικά την τακτική του “Lockdown”.
Η Καλαματιανή Διδάκτωρ Οικονομολόγος, Βίνα Θεοδωρακοπούλου, που ζει με την οικογένειά της στο Λονδίνο και εργάζεται στην ασφαλιστική εταιρεία “Munich Re”, μας στέλνει το δικό της μήνυμα: «Το συνήθως εσωστρεφές Λονδίνο είναι επιφυλακτικό και θυμωμένο με την αργοπορημένη αντίδραση της εδώ κυβέρνησης. Εμείς, στο Wimbledon, είμαστε κοντά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία και όπως είναι φυσικό, μαθαίνουμε για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση από φίλους και γείτονες.
Η ζωή στο σπίτι με δύο μικρά παιδιά και φόρτο εργασίας είναι σαφώς δύσκολη, αλλά και… γεμάτη. Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να περνάμε τόση ώρα με τα παιδιά (το καθημερινό “τρέξιμο” στο -πλέον ερημωμένο- οικονομικό κέντρο του Λονδίνου μας, υπό κανονικές συνθήκες, μας άφηνε κυρίως τα Σαββατοκύριακα με τα παιδιά). Οι δρόμοι είναι ήσυχοι, κάποιοι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει, τα λεωφορεία λιγοστεύουν και στα σουπερμάρκετ πλέον μπαίνουμε με σειρά. Μετά το αρχικό σοκ, όλοι φαίνονται να έχουν προσαρμοστεί. Ο ήλιος αυτής της εβδομάδας βοήθησε, όπως και οι καθημερινές Skype συνομιλίες με την αγαπημένη μας Καλαμάτα. Σας σκεφτόμαστε όλους και στέλνουμε αισιοδοξία».
Δημήτρης Τριαντάφυλλος, Βαρκελώνη: «Υπομονή και αλληλεγγύη επικρατούν αυτές τις μέρες στην Βαρκελώνη»
Η Ισπανία είναι η χώρα που έχει «χτυπήσει» ο κορωνοϊός περισσότερο μετά την Ιταλία, με τη χώρα της Ιβηρικής να δείχνει να ακολουθεί την ίδια πορεία… Περισσότεροι από 1.000 νεκροί την μέρα καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα. Ο Καλαματιανός συγκοινωνιολόγος, Δημήτρης Τριαντάφυλλος, που ζει με την οικογένειά του στη Βαρκελώνη, μας στέλνει το δικό του μήνυμα: “Εδώ κυριαρχεί μια κατάσταση που χρήζει υπομονής και λογικής. Νομίζω ότι ο κόσμος είναι ακόμη σε ένα σοκ, αν και έχουν περάσει 17 μέρες (όταν μας έστειλε το μήνυμα του) που είμαστε κλεισμένοι σπίτι. Μέχρι και προχθές μπορούσες να βγεις έξω για τρόφιμα, φάρμακα, σκουπίδια, να κάνεις βόλτα το σκύλο και να πας στη δουλειά σου (αν η εταιρεία δεν πρόσφερε επιλογή τηλεργασίας). Πλέον από χθες ο Σάντσεθ πήρε περαιτέρω μέτρα και έκλεισαν εργοστάσια που δεν έχουν να κάνουν με την παραγωγή/επεξεργασία τροφίμων και υγειονομικού υλικού. Οπότε πολλές εταιρείες έκλεισαν μέχρι τις 9 Απριλίου. Μισθούς κ.λπ. τους πληρώνει το κοινωνικό σύστημα ασφαλείας. Ο κόσμος στις 8.00 το βράδυ βγαίνει (όλο και πιο πολύς) στα μπαλκόνια να χειροκροτήσει για το σθένος που δείχνουν οι γιατροί και νοσηλευτές σε αυτές τις στιγμές εμπόλεμης κατάστασης. Οι δρόμοι είναι άδειοι, φαντάζομαι θα έχετε δει εικόνες από την άλλοτε πολυσύχναστη Las Ramblas άδεια παντελώς. Ο κόσμος φοβάται και το 90% κυκλοφορεί με μάσκα και γάντια. Σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους υπάρχουν ουρές ελεγχόμενες. Τεράστιος αριθμός εργαζομένων έχει απολυθεί προσωρινά για όσο διαρκέσει αυτή η κατάσταση, ενώ έχουν μπει σε ένα πρόγραμμα που τους καλύπτει μερική μισθοδοσία το κοινωνικό ταμείο. Οι πολίτες εδώ κάνουν υπομονή (δεν έχουν και άλλη επιλογή) και δείχνουν σε μεγάλο βαθμό αλληλεγγύη.
Την ίδια ώρα είναι φυσικό να ανησυχούμε για τους γονείς μας, αλλά ευτυχώς στην Ελλάδα δεν εμφανίστηκαν πολλά κρούσματα μαζί και η κυβέρνηση πήρε αποφασιστικά μέτρα γρήγορα. Θεωρητικά και η Ισπανία πήρε μέτρα την ίδια χρονική στιγμή, μόνο που π.χ. τα κρούσματα επιβεβαιωμένα ήταν ήδη 2-3.000, που μπορεί να σημαίνει π.χ. 100.000. Ενώ στην Ελλάδα ήταν π.χ. 100, που μπορεί να σημαίνει 1000-2000 πραγματικά. Οπότε βλέπουμε ότι ένα μηδενικό στα επιβεβαιωμένα κρούσματα μπορεί να φέρει πολλαπλούς θανάτους συγκριτικά».
Του Κώστα Γαζούλη