Οι δικοί τους άνθρωποι που μένουν εκτός Μεσσηνίας δεν μπορούν πλέον να τους επισκεφτούν, παρά μόνο να μιλήσουν μαζί τους στο τηλέφωνο ή, για τους πιο μυημένους, να κάνουν βιντεοκλήση. Να μετακινηθούν σε κοντινό αστικό κέντρο, αν δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο, ακόμα κι αν ο λόγος είναι να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, δεν μπορούν, καθώς και το ΚΤΕΛ έχει σταματήσει όλα τα τοπικά δρομολόγια στη Μεσσηνία.
Αν η ζωή για κάποιους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών στη Μεσσηνία και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ήταν δύσκολη πριν, τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού έχει γίνει 100 φορές πιο δύσκολη.
Μέσα σε αυτή την απομόνωση που αναγκαστικά ζουν τα μακρινά χωριά του νομού και οι κάτοικοί τους, η τακτική επίσκεψη κάθε εβδομάδα των τριών αστυνομικών της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας τούς δίνει «μεγάλη ανάσα» και βοήθεια.
Όπως τόνισε μιλώντας στο «Θάρρος» ο α΄ υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Μεσσηνίας, αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Νάκης, αρμόδιος για την ΚΑΜ, το έργο της Μονάδας και πριν την περίοδο του κορωνοϊού, αλλά και τώρα, κρίνεται άκρως επιτυχημένο και στηρίζεται ως θεσμός.
Τους περιμένουν
Τα τελευταία 4 χρόνια, με την καθιέρωση του θεσμού της ΚΑΜ, οι κάτοικοι των χωριών της Μεσσηνίας έχουν συνηθίσει και περιμένουν κάθε εβδομάδα τους τρεις αστυνομικούς, ακόμα κι αν το μόνο που χρειάζονται είναι να τους πουν μια απλή καλημέρα.
Η Κινητή Μονάδα δραστηριοποιείται κυρίως σε μικρά χωριά και οικισμούς και έχει αρμοδιότητα για αρκετά θέματα. Επιλαμβάνεται αυτεπάγγελτα για πράξεις που θα πέσουν στην αντίληψη των αστυνομικών της, ενώ μπορεί να κάνει συλλήψεις. Το αυτοκίνητο με το οποίο κινούνται είναι εφοδιασμένο με ηλεκτρονικό εξοπλισμό (υπολογιστές κ.ά.) και έχει δυνατότητα να διεκπεραιώνει κάποιες υποθέσεις των πολιτών.
Σε κάθε χωριό έρχονται σε επαφή με τον πρόεδρο και τους φορείς και ενημερώνονται για τα προβλήματα της περιοχής, ενώ και οι ίδιοι οι κάτοικοι τους αναζητούν για να τους ενημερώσουν αν έχουν κάποιο πρόβλημα ή αν έχουν δει κάτι ύποπτο.
Ζητούν διευκρινίσεις για τον κορωνοϊό
Στην εποχή του κορωνοϊού, οι τρεις αστυνομικοί έχουν αναλάβει και τη δράση ενημέρωσης των κατοίκων, αλλά και να λύσουν τις απορίες τους. Αυτό που έχουν διαπιστώσει είναι ότι οι κάτοικοι των χωριών είναι αγχωμένοι όσον αφορά στην υγεία τη δική τους και των δικών τους ανθρώπων και θέλουν να ακούσουν την εκτίμησή τους για το πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό. Όπως σημείωσε ο κ. Νάκης, οι κάτοικοι θέλουν να συζητούν με τους αστυνομικούς τις ενημερώσεις και τα όσα βλέπουν για τον ιό από την τηλεόραση και ζητούν διευκρινίσεις για ορισμένα από αυτά. Εκδηλώνουν την ανάγκη τους για συζήτηση, αναζητώντας μια καθησυχαστική κουβέντα.
Οι αστυνομικοί της ΚΑΜ αυτή την περίοδο πραγματοποιούν και ελέγχους στις εισόδους των χωριών για την τήρηση των μετακινήσεων, κάτι που οι κάτοικοι έχουν αντιμετωπίσει θετικά. Μάλιστα, δεν έχουν δει και με πολύ θετικό μάτι την, έστω και προσωρινή, μετεγκατάσταση τις πρώτες ημέρες κάποιων συγχωριανών τους οι οποίοι κατοικούν μόνιμα σε Αθήνα και Πάτρα.
Μάλιστα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί της ΚΑΜ έχουν αντιληφθεί μια πιο αυξημένη σε σχέση με το συνηθισμένο κίνηση σε χωριά της Μεσσηνίας, με κόσμο που δεν έβλεπαν τους προηγούμενους μήνες.
Τους βοηθούν
«Πλέον οι κάτοικοι γνωρίζουν τους αστυνομικούς και τους μιλούν για ό,τι τους απασχολεί. Τους δίνουν πληροφορίες αν δουν κάτι παράξενο στο χωριό τους, ενώ αυτή τη δύσκολη περίοδο, αν δεν μπορούν να βρουν άλλον τρόπο επικοινωνίας και δεν έχουν κανέναν, τους ζητούν να ειδοποιήσουν κάποιον γιατρό από το άλλο χωριό ή να τους φέρουν φάρμακα από το φαρμακείο της πόλης», σημείωσε ο κ. Νάκης.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει παντού, έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Άλλοι είναι πολύ προσεκτικοί και άλλοι λιγότερο. Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες έχουν δει και το εξής περιστατικό: σε χωριό της Μεσσηνίας 87χρονη έχει βάλει έξω από το σπίτι μια καρέκλα και έχει ζητήσει από το φούρναρη που περνάει για ψωμί να της το αφήνει εκεί, έχοντας από πριν βάλει τα χρήματα. Το παίρνει μετά σε δική της σακούλα κι αν ο φούρναρης έχει αφήσει ρέστα, τα ψεκάζει με αντισηπτικό πριν τα πάρει.
Της Βίκυς Βετουλάκη