Οι δορυφόροι “Starlink” ορατοί δια γυμνού οφθαλμού στον ουρανό της Καλαμάτας

Οι δορυφόροι “Starlink” ορατοί δια γυμνού οφθαλμού στον ουρανό της Καλαμάτας

Τη δυνατότητα  να παρατηρήσουμε δια γυμνού οφθαλμού τους δορυφόρους “Starlink” στον νυχτερινό ουρανό της Μεσσηνίας είχαμε απόψε.


Οι δορυφόροι “Starlink” ξεκίνησαν να είναι ορατοί  δια γυμνού οφθαλμού λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας. Πρόκειται για μια ομάδα τεχνητών μικρο-δορυφόρων που αποτελούν ένα νέο τεχνητό «αστερισμό» στον νυχτερινό ουρανό. Εξάλλου, είναι ένα σύστημα εκατοντάδων δορυφόρων που κατασκευάζεται από την εταιρεία Space-X και κινείται σε χαμηλές τροχιές κοντά στα 550km, ενώ εξυπηρετεί κυρίως υπηρεσίες internet.

Επιπλέον, στις 22 Απριλίου εκτοξεύθηκε και μπήκε σε τροχιά η 6η ομάδα του συστήματος.

Η παρατήρησή τους αποτελεί ένα εντυπωσιακό φαινόμενο και δεν είναι λίγοι αυτοί που τα παρατήρησαν απόψε ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που παραξενεύτηκαν από τον “κινούμενο” αστερισμό στον ουρανό απόψε το βράδυ 

*Το βίντεο που ακολουθεί δίνει την εικόνα του περάσματος των δορυφόρων, όπως αποτυπώθηκε χθες το βράδυ από την Ευρώπη.

Τι είναι η Starlink

Ο βασικός σκοπός της Starlink είναι να δώσει την ευκαιρία να έχουν όλοι πρόσβαση σε μία αξιόπιστη και γρήγορη σύνδεση ίντερνετ, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ακόμη και αν πριν δεν είχαν καν τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο.

Για να γίνει αυτό δυνατό, η SpaceX θα χρειαστεί να στείλει εκατοντάδες δορυφόρους στο διάστημα. Τον Μάιο η εταιρεία εκτόξευσε 60 δορυφόρους οι οποίοι έγιναν ορατοί από την Ολλανδία λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση τους. Οι περισσότεροι από αυτούς τους δορυφόρους βρίσκονται ήδη σε τροχιά και είναι πλήρως λειτουργικοί.