Η αγροτική παραγωγή είναι το… άλογο που θα τραβήξει το κάρο της ανάπτυξης
Τα συμπεράσματα από την προχθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, συνόψισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε, ο περιφερειάρχης έθεσε στον υπουργό σειρά θεμάτων που -μεταξύ άλλων- αφορούν στην άρδευση στην Περιφέρεια, τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, όπως και το θέμα του Τριανταφυλλίδειου Κληροδοτήματος και του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας.
Ειδικότερα, η ατζέντα των θεμάτων στη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον υπουργό περιλάμβανε τα εξής:
1. Αξιολόγηση της πορείας έργων και μελετών εγγειοβελτιωτικών υποδομών που αφορούν στην Περιφέρεια, μεταξύ αυτών και των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, αλλά και της λειτουργίας του ΓΟΕΒ.
2. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)2014-2020 έχει εκχωρήσει πόρους στις υπηρεσίες της Περιφέρειας (ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου και ΔΑΟΚ) για υλοποίηση προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, εν όψει του στρατηγικού σχεδιασμού ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης σε συγκεκριμένη περιοχή (ΟΧΕ Ταϋγέτου) κρίνεται σκόπιμο να αξιοποιηθεί μέρος των εκχωρηθέντων πόρων για υλοποίηση έργων αντιστοίχου αντικειμένου-σκοπού στην περιοχή παρέμβασης.
3. Κτήμα Τριανταφυλλίδη στη Βυτίνα. Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνέντευξης Τύπου ο κ. Νίκας σχολίασε ότι τέθηκαν τα προβλήματα, αλλά και τα αιτήματα των παραγωγών για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα, αλλά τόνισε ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον κ. Βορίδη.
Εκείνο που επισήμανε ο περιφερειάρχης, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση του “Θ”, ήταν ότι το εφαρμοζόμενο μέχρι σήμερα “αγροδιατροφικό μοντέλο”, που υπηρετήθηκε πιστά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να επιβιώσει. Απαιτείται άμεση ανατροπή του σημερινού “μοντέλου”, μια και ο πρωτογενής τομέας όχι μόνο συνεισφέρει σοβαρό ποσοστό ανάπτυξης στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά είναι και το “άλογο” που θα τραβήξει το… κάρο της ανάπτυξης. Τέλος, επισήμανε ότι το αίτημα για αύξηση κονδυλίων για τη δακοκτονία, έτσι ώστε να βελτιωθεί το παραγόμενο αποτέλεσμα, απορρίφθηκε από τον υπουργό.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη