«Θέλω να ελπίζω ότι στο Eurogroup θα επικρατήσει η στοιχειώδης πολιτική λογική. Αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι η γενιά μας θα δει το “πουλόβερ” της ευρωπαϊκής ενοποίησης να ξηλώνεται πλήρως», παρατήρησε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ως εισηγητής της κύρωσης της από 20.3.20 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για να συμπληρώσει: «Όλοι μας, όμως, γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας προβληματικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσομάλλης σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή επέλεξε ότι η μάχη θα δοθεί για κάθε ανθρώπινη ζωή, ακόμα και σε βάρος της οικονομικής ζωής του τόπου. Επιλέξαμε να ακούσουμε τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και δε διστάσαμε να λάβουμε έγκαιρα σκληρές αποφάσεις, όταν άλλες χώρες ταλαντεύονταν.
Ζούμε πλέον όλοι μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα, που αλλάζει κοινωνικές συμπεριφορές και έθιμα αιώνων. Παράλληλα, όμως, αποδεικνύει τη δύναμη του ελληνικού λαού, την αλληλεγγύη και την προσαρμοστικότητά του, και προκαλεί θετικές αλλαγές, όπως οι ψηφιακές λύσεις που προωθεί η συγκεκριμένη Π.Ν.Π., από την ψηφιακή συνταγογράφηση μέχρι την έκδοση εξουσιοδοτήσεων.
Σημαντικό μέρος της καταλαμβάνουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία. Στόχος μας είναι, όπως προλάβαμε την επέκταση της πανδημίας, έτσι να προλάβουμε και τη διάχυση της ύφεσης, να ενισχύσουμε τη χαμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων, να παρέχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ευτυχώς, δεν είμαστε μαθητευόμενοι μάγοι της οικονομίας. Αντίθετα, έχουμε και σχέδιο και τη σύνεση να το προσαρμόσουμε ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Απόδειξη αυτού αποτελούν μέτρα όπως το επίδομα των 800 ευρώ όσο και η μείωση του μισθώματος επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά 40%, η αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, η επιτάχυνση επιστροφών φόρου και ΦΠΑ. Ήδη για το Μάρτιο και τον Απρίλιο έχουν προβλεφθεί μέτρα που φτάνουν το 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το σύνολο των μέτρων φτάνει τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το σχέδιο νόμου περιλάμβανε, επιπλέον, την ενίσχυση του ΕΟΔΥ για τη δημιουργία κινητών μονάδων ελέγχου του ιού, την ενίσχυση του συστήματος υγείας, την αποδοχή απαραίτητων δωρεών και βέβαια την κατάργηση του άρθρου 129 του Ν.4600/2019, μέσω του οποίου είχε συντελεστεί η αποψίλωση του προσωπικού του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Πλέον, ιατρικό προσωπικό που είχε μετατεθεί αναιτιολόγητα, με μόνο την απόφαση του διοικητή, επιστρέφει στην οργανική του θέση».
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι εδώ, αφουγκράζεται τις ανάγκες, ακούει την ουσιαστική κριτική, παίρνει νέα μέτρα», κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.