Μια πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την αποδοχή της απεριόριστης χρήσης μετρητών στις συναλλαγές κατέθεσαν δύο ευρωβουλευτές, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού.
Στο σχέδιο της πρότασης αυτής πάρθηκε υπόψη ότι, σήμερα, οι επιχειρήσεις προτιμούν την πληρωμή μέσω κάρτας έναντι της πληρωμής με μετρητά, με το επιχείρημα ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης. Αλλά υπενθυμίζουν ότι κατά σχετικό άρθρο (το 127) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προάγεται η ομαλή λειτουργία των συστημάτων πληρωμών.
Στην εξέταση των σημείων που συνθέτουν το σχέδιο δεν έλλειψε και το ότι με τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών τους και, συνεπώς, δεν πρέπει να υπονομευθεί περαιτέρω το αγοραστικό ενδιαφέρον με την επιβολή περιορισμών που αφορούν στις μεθόδους πληρωμής.
Οι συντάκτες προειδοποιούν για τον κίνδυνο να χάσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στις συναλλαγές με μετρητά, και διευκρινίζουν ότι σύμφωνα με τρέχουσες έρευνες της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS), η χρήση τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμής δε συνιστά καλύτερο μέτρο υγιεινής από τη χρήση μετρητών.
Επιπρόσθετα, επισημαίνουν ότι μια σύσταση υπέρ της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών αντί μετρητών δεν κρίνεται επιβεβλημένη. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των μέτρων για την προαγωγή της ομαλής λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών περιλαμβάνεται και η καθολική αποδοχή της πληρωμής με μετρητά, και προτείνουν να υιοθετηθεί το σχέδιο ψηφίσματος καλώντας τα κράτη μέλη να μην επιτρέψουν να τεθούν περιορισμοί στις πληρωμές με μετρητά υπό το πρόσχημα της πανδημίας του κορωνοϊού. Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του θέματος.
Φον ντερ Λάιεν: Όλοι ξέρουμε γιατί πρέπει να δράσουμε1
Τη δομή και τα κύρια χαρακτηριστικά του φιλόδοξου σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη που επεξεργάστηκε η Κομισιόν ανέπτυξε σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου.
Τα σημεία πάνω στα οποία εργάστηκε η πρόεδρος αφορούν:
Στην κατάρρευση της ζήτησης εξαιτίας της διακοπής των αλυσίδων εφοδιασμού, που σημαίνει ότι σύντομα δε θα επιστρέψουμε στη δουλειά ως συνήθως, αλλά με διαφορές.
Οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας θα ανοίξουν αργά, προσεκτικά και σταδιακά. Ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά, οι περισσότεροι γονείς θα πρέπει να συνεχίσουν το σπίτι τους.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν το χώρο εργασίας και τον τρόπο εργασίας τους.
Δηλαδή, θα ανακάμψουμε αλλά θα χρειαστεί χρόνος.
Στην εκφώνηση του λόγου της προέδρου σημασία πήραν οι φράσεις ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη που το έχουν περισσότερο ανάγκη, πρέπει να πιέσουμε για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, και πρέπει να ενισχύσουμε τις οικονομίες μας εστιάζοντας στις κοινές μας προτεραιότητες, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η ψηφιοποίηση και η ανθεκτικότητα.
Και στήριξε το πρόγραμμα δράσεις σε τρεις πυλώνες:
Ο πρώτος πυλώνας θα επικεντρωθεί στη στήριξη των κρατών μελών να ανακάμψουν, να επισκευάσουν και να βγουν πιο δυνατά από την κρίση. Οι πόροι θα είναι διαθέσιμοι σε όλα τα κράτη μέλη – είτε στη ζώνη του ευρώ είτε όχι – και θα επικεντρωθεί σε εκείνα τα μέρη της Ένωσης που έχουν πληγεί περισσότερο και όπου οι ανάγκες ανθεκτικότητας είναι οι μεγαλύτερες.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην έναρξη της οικονομίας και την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για να κινηθούν ξανά. Γνωρίζαμε ήδη πριν από την κρίση ότι χρειαζόμαστε επίσης μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις σε βασικούς τομείς και τεχνολογίες: από 5G έως Τεχνητή Νοημοσύνη, από καθαρό υδρογόνο έως υπεράκτια ανανεώσιμη ενέργεια. Γι’ αυτό θα ενισχύσουμε το InvestEU.
Και τέλος, ο τρίτος πυλώνας είναι να μάθουμε τα πιο άμεσα μαθήματα της κρίσης. Θα ενισχύσουμε προγράμματα που έχουν αποδείξει την αξία τους στην κρίση, όπως το RescEU ή το Horizon Europe. Θα δημιουργήσουμε ένα νέο, ειδικό πρόγραμμα υγείας, και θα διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε τους εταίρους μας ενισχύοντας τα μέσα μας για τη γειτονιά, την ανάπτυξη και τη διεθνή συνεργασία και για προενταξιακή βοήθεια.
Ανθρωπιστική βοήθεια σχετική με τον κορωνοϊό στη Συρία
Η Επιτροπή δημοσίευσε οδηγίες σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια που σχετίζεται με τον κορωνοϊό στη Συρία, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο καθεστώς Άσαντ. Είναι ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και επιδιώκουν να διατηρήσουν καθολικές αξίες όπως η διατήρηση της ειρήνης, η ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας, η εδραίωση και η υποστήριξη της δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Και τούτο, γιατί η καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μια άνευ προηγουμένου πρόκληση που απαιτεί παγκόσμια ενότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη και συμπόνια. Ενώ καμία χώρα δεν είναι ελεύθερη, οι σύνθετες πολιτικές ή οικονομικές καταστάσεις και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε ορισμένες περιοχές του κόσμου μπορούν να προσθέσουν μόνο τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει η πανδημία στον πληθυσμό αυτών των χωρών.
Αυτό το ενημερωτικό σημείωμα για τη Συρία είναι σχετικό με την παροχή πρακτικής καθοδήγησης σχετικά με τον τρόπο συμμόρφωσης με τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως ιατρικής βοήθειας, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19. Διευκρινίζοντας τις ευθύνες και τις διαδικασίες για την παροχή αυτής της βοήθειας, το σημείωμα αυτό θα διευκολύνει το έργο των ανθρωπιστικών φορέων στη Συρία. Προς τούτο ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και αντιπρόεδρος για μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο, κ. Μπορέλλ, είπε: «Οι κυρώσεις δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού και προμηθειών, απαραίτητη στον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η ανθρωπιστική βοήθεια απευθύνεται σε όλους τους φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ε.Ε. και συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες. Πρόκειται για εθνικούς φορείς που καλούνται να αξιολογήσουν τα αιτήματα για παρεκκλίσεις, να απαντήσουν σε ερωτήσεις με χειριστές που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους στο πλαίσιο ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων. Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 περιλαμβάνει τους ανθρωπιστικούς φορείς δωρητών, διεθνών οργανισμών , τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που υποστηρίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια – καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ)».
Του Γιώργου Μαρκατάτου