Η Τουρκία ενημέρωσε την Κυριακή με έγγραφό της τον ΟΗΕ ότι μονομερώς αποφάσισε «να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής» των πολεμικών αεροσκαφών της στο Αιγαίο, προκειμένου, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, «να προασπίσει τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας», με το αιτιολογικό ότι «η Ελλάδα παραβιάζει σε μόνιμη βάση τη διεθνή νομιμότητα σε βάρος της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Η ενημέρωση αυτή έγινε σχεδόν παράλληλα με την αναχαίτιση του ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που μετέφερε την ίδια μέρα τον υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο στα νησιά Οινούσσες, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι.
Είχε προηγηθεί η, με ταχύτητα αστραπής, ενημέρωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου για την αναχαίτιση του ελληνικού ελικοπτέρου από τουρκικά μαχητικά.
Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση-διαμαρτυρία του προς την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, αναφέρει τα εξής:
«[…] Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, με μεταφορικό μέσο ελικόπτερο, προέβη σε δύο συνεχείς παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας:
1. Παραβίαση των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων, δεδομένου ότι το στρατιωτικό ελικόπτερο πέταξε στην κυριαρχία Οινουσσών, Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου, τα οποία είναι αποστρατικοποιημένα.
2. Παραβίαση της διαταγής SACEUR Αυγούστου 2006 με την οποία απαγορεύεται σε στρατιωτικά μέσα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να πετούν στα νησιά του Αν. Αιγαίου πάνω από την κυριαρχία τους (6 νμ κι άνωθεν).
Η Τουρκική Δημοκρατία δεν πρόκειται να ανεχθεί τις παράνομες ελληνικές ενέργειες, οι οποίες βλάπτουν τα νόμιμα και ζωτικά τουρκικά δικαιώματα. Για το λόγο αυτό το ελικόπτερο του Έλληνα ΥΕΘΑ αναχαιτίστηκε από δύο τουρκικά αεροσκάφη…».
Επιπροσθέτως, στις αρχές Απριλίου η Τουρκία με το όγδοο (!) κατά σειρά έγγραφό της από το 2016 στο γ. γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας κατήγγειλε εκ νέου την Ελλάδα «για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης».
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της καταγγελίας αυτής «[…] Με βάση ελληνικές επίσημες δηλώσεις και θεσμικά έγγραφα η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης με αποτέλεσμα να τίθενται εν κινδύνω ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας. Παρακαλούμε αναλάβατε δράση[…]» (σ.σ. είναι εμφανές ότι η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόζει από άποψη μεθοδολογίας την ίδια ακριβώς διπλωματική τακτική που είχε εφαρμόσει εναντίον της Ρωσίας το 2015 στον πόλεμο στη Συρία, όταν είχε καταγγείλει πολλαπλώς στον ΟΗΕ τη Μόσχα για παραβίαση από ρωσικά αεροσκάφη της τουρκικής κυριαρχίας, ακεραιότητας και ασφάλειας. Η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό Su-24 το 2015, υπό την εύφημο μνεία του προέδρου Ομπάμα και του ΝΑΤΟ. Το επεισόδιο αυτό οδήγησε μετέπειτα στη στενότατη συνεργασία Μόσχας-Άγκυρας και τη δημιουργία του τουρκο-ρωσικού μετώπου στη Συρία…).
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τουρκία επέλεξε τώρα «να ανέβει πίστα» και να απευθύνει συστηματικώς τις ψευδείς καταγγελίες της σε βάρος της Ελλάδας απευθείας στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ μέχρι τώρα ενημέρωνε τη διεθνή κοινότητα κυρίως μέσω των τουρκικών ΝΟΤΑΜs.
Από τις αρχές του 2019 μέχρι σήμερα η Άγκυρα με πάνω από 300 διπλωματικές και στρατιωτικές ενέργειες έχει κάνει πλήρη κατάληψη του συνόλου του Αν. Αιγαίου, από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, μετατρέποντας το Αιγαίο σε συμπαγή περιοχή τουρκικής επικράτειας, ενώ μόνον τα τελευταία τρία χρόνια η τουρκική ΥΠΑ έχει εκδώσει περισσότερες από 1.400 (!) ΝΟΤΑΜs που αφορούν σε Συνθήκες και αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι τουρκικές ΝΟΤΑΜs για αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αν. Αιγαίου είναι θέμα εξόχως υψηλού κινδύνου για την ελληνική κυριαρχία.
Η Τουρκία είχε στήσει μια καλά προετοιμασμένη «βιομηχανική παραγωγή» τουρκικών ΝΟΤΑΜs με θέμα την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αν. Αιγαίου. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η Άγκυρα προσπαθεί δι’ αυτού του τρόπου να αποστρατιωτικοποιήσει το μισό Αιγαίο. Στην πραγματικότητα, όμως, η βιομηχανική παραγωγή τουρκικών ΝΟΤΑΜ για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων στοχεύει να δώσει στην Τουρκία το πλεονέκτημα να στοιχειοθετεί νομικά την κατηγορία της ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Η πιστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης σε καμιά περίπτωση και σε κανένα σημείο δεν ευνοεί ούτε επιτρέπει επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας. Αυτό η Άγκυρα το γνωρίζει καλώς. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να εφαρμόσει την επιθετική πολιτική της σε βάρος της Ελλάδας είναι να επικαλεστεί η Τουρκία, ως συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης της Λωζάννης, την ουσιώδη παραβίαση της Συνθήκης από την Ελλάδα.
Η Τουρκία μεθοδικά από το 1980 ετοιμάζει νομικό φάκελο για να στοιχειοθετήσει παραβίαση των Συνθηκών από την Ελλάδα και σε αυτόν έχει προσθέσει τις χιλιάδες ΝΟΤΑΜ που έχει εκδώσει, ενώ από εδώ και πέρα θα εμπλουτίζει το φάκελό της με τις ψευδείς καταγγελίες της στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Εκμεταλλεύεται προς τούτο όλες τις παράνομες και αυθαίρετες διαταγές που έχουν εκδώσει από το 1980 μέχρι το 2006 οι γ. γραμματείς του ΝΑΤΟ και το SHAPE και καθορίζουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης για 20 ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου με δήθεν βάση τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, ενώ και ο ICAO αποδέχεται ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα.
Κι όμως, η Συνθήκη της Λωζάννης ΔΕΝ απαγορεύει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να εκτελούν ασκήσεις στα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία. Το ίδιο και η Συνθήκη των Παρισίων δεν απαγορεύει ασκήσεις ΕΔ στα Δωδεκάνησα.
Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι η Άγκυρα τώρα ενημερώνει τον ΟΗΕ, χωρίς να υπάρχει καμιά αντίδραση από κανέναν και πουθενά – ούτε από την ελληνική κυβέρνηση-, ότι από τούδε και στο εξής θα «αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής», γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τους κινδύνους θερμού επεισοδίου, ελεγχόμενου είτε όχι.
Όλες αυτές τις επικίνδυνες αλχημείες σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και συμφερόντων στο Αν. Αιγαίο, η Τουρκία από το 1980 τις κατασκευάζει ανενόχλητη. Διότι ποτέ μέχρι τώρα το ελληνικό κράτος και το σύνολο των ελληνικών κυβερνήσεων δεν αντέδρασαν ούτε απαίτησαν την απόσυρση και κατάργηση όλων των Νατοϊκών παράνομων αποφάσεων για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου. Ούτε ποτέ οι ελληνικές κυβερνήσεις σκέφθηκαν να καταγγείλουν οι ίδιες την Τουρκία στον ΟΗΕ για παρενοχλήσεις και αναχαιτίσεις κρατικών αεροπορικών μέσων που μετέφεραν από Έλληνα πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τη στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ.
Της Κύρας Αδάμ