Στη νέα στρατηγική για την επανασύνδεση με τη φύση, για να βοηθήσουμε την Ευρώπη να θεραπευτεί, αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Γεωργία, σε ομιλία του την Τετάρτη (20 Μαΐου). Μια στρατηγική που θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μειώσει τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων στην Ε.Ε. κατά 50 τοις εκατό κατά την επόμενη δεκαετία, μέσα από τη νέα στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farm to Fork).
Το ένα τρίτο των τροφίμων που καταναλώθηκαν στην Ε.Ε. το 2018 περιείχε κατάλοιπα δύο ή περισσότερων φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων παράνομων προϊόντων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Ωστόσο, ο οριστικός στόχος θα υπόκειται στα αποτελέσματα μιας αξιολόγησης κινδύνου που σκοπεύει να υποβάλει η επιτροπή πριν από το 2022 – όταν θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι ισχύοντες κανόνες για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων.
Το πρόβλημα είναι πρόβλημα βιοποικιλότητας και ξεπερνά το ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος. Τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκινούν από τη δράση «Natura 2000», το δίκτυο προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών, που καλύπτει το 20% της Ε.Ε., αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί ένα πραγματικά συνεκτικό διευρωπαϊκό δίκτυο φύσης. Ένα μεγαλύτερο δίκτυο και συνδεδεμένο, που να καλύπτει τουλάχιστον το 30% των εδαφών μας και το 30% των θαλασσών μας.
Λόγω των βασικών χαρακτηριστικών τους, το ένα τρίτο αυτών των προστατευόμενων περιοχών, έτσι το 10% της γης της Ε.Ε. και το 10% των θαλασσών της Ε.Ε., θα πρέπει επίσης να προστατεύονται αυστηρά. Αυτό θα περιλαμβάνει δάση πρωτογενούς και παλαιάς ανάπτυξης.
Μετά την προστασία, έχουμε αποκατάσταση. Σήμερα παρουσιάζουμε ένα εκτεταμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της φύσης της Ευρώπης, με δεσμεύσεις να συναντηθούν έως το 2030. Περιλαμβάνουν την αποκατάσταση σημαντικών περιοχών υποβαθμισμένης γης, έτσι ώστε τουλάχιστον το 30% των οικοτόπων και των ειδών να φτάσουν σε ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης, αλλά και να αποκαταστήσουν σημαντικά περιοχές με πλούσια σε άνθρακα οικοσυστήματα, όπως θαλάσσια λιβάδια, υγρότοπους, τυρφώνες, που συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Με το σχέδιο «από το αγρόκτημα στο πιάτο» αναμένεται να προστατευτούν οι επικονιαστές, μειώνοντας τον κίνδυνο και τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% και τη χρήση φυτοφαρμάκων υψηλού κινδύνου κατά 50%, με υποστήριξη προς τους αγρότες να στραφούν σε οικολογικές πρακτικές.
Όλο αυτό το πλαίσιο εντάσσεται στο πρόγραμμα Invest EU και θα δημιουργηθεί ειδική πρωτοβουλία για το φυσικό κεφάλαιο και μια πρωτοβουλία για την κυκλική οικονομία, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, από δημόσια / ιδιωτική μεικτή χρηματοδότηση.
Συστάσεις για μια συντονισμένη αντίδραση στην πανδημία του κορωνοϊού/ ευρωπαϊκό εαρινό πακέτο εξαμήνου
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020, η Επιτροπή πρότεινε ειδικές ανά χώρα συστάσεις που διαρθρώνονται γύρω από δύο στόχους: βραχυπρόθεσμα, μετριασμός των σοβαρών αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας κορωνοϊού και βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, επιτυγχάνοντας βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη που διευκολύνει την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η Ετήσια Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης σκιαγράφησε τη στρατηγική ανάπτυξης της Επιτροπής, βασισμένη στην προώθηση της ανταγωνιστικής βιωσιμότητας για την οικοδόμηση μιας οικονομίας που λειτουργεί για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Η συντονισμένη ευρωπαϊκή οικονομική απάντηση είναι ζωτικής σημασίας για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, το μετριασμό των ζημιών στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό και για τη μείωση των αποκλίσεων και των ανισορροπιών. Επομένως, το ευρωπαϊκό εξάμηνο του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής ανάκαμψης.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν σημαντικά σημεία στις παρεμβάσεις τους, με άξονα την εργασία που θα μας απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Οικονομία Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Ο Coronavirus μας έχει χτυπήσει σαν αστεροειδής και άφησε μια τρύπα σε σχήμα κρατήρα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η εστίασή μας είναι στην επένδυση στη δημόσια υγεία και στην προστασία θέσεων εργασίας και εταιρειών».
Ο Nicolas Schmit, Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, δήλωσε: «Η υποστήριξη των εργαζομένων, η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η εγγύηση του δικαιώματος των ανθρώπων να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους θα είναι κορυφαίες προτεραιότητες για την οικονομική μας ανταπόκριση στην κρίση, καθώς και για τη διασφάλιση πράσινου αποκλεισμού».
Ο Επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni, δήλωσε: «Η πανδημία του κορωνοϊού και τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού έχουν δώσει ένα σκληρό πλήγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτές οι συστάσεις αντικατοπτρίζουν αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση. Οι προτεραιότητες σήμερα είναι η ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης, η υποστήριξη των εργαζομένων μας, η διάσωση των επιχειρήσεων μας. Το ξέσπασμα του Coronavirus έχει αλλάξει ριζικά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, όπως και στα περισσότερα άλλα κράτη μέλη. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί, επίσης, από την υποστήριξη που παρέχεται σε επίπεδο Ε.Ε. Βέβαια σε άλλα σημειώματά μας έχουμε αναφερθεί στο γενικό αλαλούμ που επικρατεί, κυρίως για τους πόρους που θα κινητοποιηθούν για να υπάρξει ανάκαμψη.
Του Γιώργου Μαρκατάτου