Η περιοχή… ζητά ολιστική μελέτη ανάδειξης της, αλλά κάποιοι «κλείνουν τα μάτια»
Από την περσινή προεκλογική περίοδο μέχρι και σήμερα ακούμε συζητήσεις για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας, έχοντας στο νου μας την οδό Ναυαρίνου. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί δε συμβαίνει το ίδιο με την περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, η οποία είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη σε επισκεψιμότητα.
Όλοι μας, κάθε καλοκαίρι, είμαστε μάρτυρες του κυκλοφοριακού αλαλούμ, και όχι μόνο, που κυριαρχεί στην περιοχή. Γιατί η Δημοτική Αρχή, κατά κύριο λόγο, δεν έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα με την αναβάθμισή της, μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης; Επειδή έχει μπροστά τον τίτλο «Κοινότητα Μικρής Μαντίνειας»; Οι εικόνες, όμως, που βλέπουμε όλοι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δεν τιμούν κανέναν. Ανεπαρκείς χώροι στάθμευσης, αυτοκίνητα παρκαρισμένα μέχρι τον αιγιαλό κι άλλα παρόμοια τραγελαφικά.
Από τη στιγμή, όμως, που ένας πλήθος, ντόπιων και μη, επισκέπτεται τις παραλίες της, από τη στιγμή που ένας αριθμός δημοτών διαμένει στην περιοχή χειμώνα – καλοκαίρι, δεν αξίζει να σκεφθούμε την ανάπτυξή της;
Φυσικά, δεν αναφερόμαστε στην καθαριότητα και στο καθάρισμα της φυσικής βλάστησης, παρεμβάσεις εκ των ων ουκ άνευ για κάθε Δημοτική Αρχή. Αναφερόμαστε σε μελέτη ειδικά διαμορφωμένη για την ανάπτυξη της περιοχής. Για ποδηλατόδρομο, παιδικές χαρές, οργανωμένες παραλίες, και όλα αυτά που μπορούν να την αναδείξουν περαιτέρω.
Μάλιστα, αν συμπληρώσουμε ότι στη Μικρή Μαντίνεια βρίσκεται και το κληροδότημα Παναγιώταρου, που… ζητά μια επένδυση ανάλογη της αξίας του, τότε μάλλον η Κοινότητα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή, αλλά και για το Συμβούλιο και τον πρόεδρό της Γιώργο Σπίνο.
Απ’ όσα ξέρουμε, ήδη έχει παρθεί απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου για ύπαρξη κωδικού στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας για εκπόνηση μελέτης ανάδειξης της περιοχής.
Βέβαια, δε γνωρίζουμε αν η Δημοτική Αρχή έχει στόχο να την εκπονήσει, αλλά θα πρέπει να επιμείνει και το Συμβούλιο.
Εν ολίγοις, Δημοτική Αρχή και Κοινοτικό Συμβούλιο θα κριθούν από τρία πράγματα που πρέπει να υλοποιηθούν στη Μικρή Μαντίνεια: μελέτη ανάδειξης, βέλτιστη αξιοποίηση κληροδοτήματος Παναγιώταρου και ολοκλήρωση – επιτέλους- της πολεοδομικής μελέτης.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη