Ξεκινά τις αμέσως επόμενες μέρες η πολυαναμενόμενη μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων από το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου το έργο αποκατάστασης του κτηρίου να είναι ώριμο για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού, θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες αρχιτεκτονικές και στατικές μελέτες του κτηρίου. Έτσι, η εν λόγω υπηρεσία προγραμματίζει για το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσω κλιμακίου ειδικευμένων επιστημόνων, να προβεί σε επιτόπια αυτοψία και σε εργασίες που σχετίζονται με την εκπόνηση των εν λόγω τεχνικών μελετών. Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της είναι η μελέτη και η εκτέλεση τεχνικού έργου στερέωσης αποκατάστασης, αναστήλωσης, συντήρησης και διαμόρφωσης μνημείων και χώρων, όπως και οι σωστικές επεμβάσεις σε κτήρια με τη σύνταξη των απαραίτητων υποστηρικτικών μελετών.
Παράλληλα, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος προγραμματίζει για το αμέσως επόμενο διάστημα να προβεί σε αναγκαίες εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης της αυτοφυούς βλάστησης και φερτών υλικών από το οικόπεδο που βρίσκεται το εν λόγω κτήριο, με παράλληλο προσδιορισμό, κατά θέση και μέγεθος, των ορίων του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η θετική απόφαση (23/12/2019) της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη, σύμφωνα με την οποία, “λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα του εν λόγω μνημείου, καθώς και τα σχετικά αιτήματα των τοπικών φορέων και των κατοίκων, όπως το αίτημα της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων, θα συνδράμει το Δήμο Πύλου – Νέστορος στην αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων με τη σύνταξη των αναγκαίων εξειδικευμένων μελετών του εν λόγω κτηρίου […]. Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω μελετών ο Δήμος Πύλου – Νέστορος δύναται να προχωρήσει στην ωρίμανση του έργου και την αναζήτηση χρηματοδότησης για την εκτέλεσή του”.
Παράλληλα, το θέμα της διάσωσης και αποκατάστασης του εμβληματικού σχολείου είχε φθάσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μέσω επίκαιρης κουνοβουλευτικής ερώτησης (2/12/2009) του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση και του τομεάρχη πολιτισμού, Πάνου Σκουρολιάκου.
Τέλος, να θυμίσουμε ότι το Μάιο του 2018 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού χαρακτήρισε το εν λόγω σχολείο διατηρητέο νεώτερο μνημείο της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1γ του ν.3028/2002 λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής και κοινωνικής σημασίας του, αφού είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους.