Το πέρασμα στη μετά Covid-19 μπορεί να γίνει με έντονη έως υπερβολική χρήση νέων τεχνολογιών. Και εδώ γεννιέται το επόμενο ερώτημα, γιατί και τι αναμένεται. Δέκα νέες τεχνολογίες προετοιμάζονται πυρετωδώς να διασχίσουν «τους κάμπους» των εφαρμογών, για να κερδίσουν μεγάλα κομμάτια από μια πίτα για λίγους.
Το θέμα προετοιμασίας έχει να κάνει και με τις πολιτικές αρχές, που πρέπει να δουν στο ακέραιο ότι η οποιαδήποτε ολιγωρία θα βλάψει ανεπιστρεπτί τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.
Δυο λόγια μόνο για την κάθε μία από τις δέκα νέες τεχνολογίες και καινοτομικές εφαρμογές που αναμένεται να παίξουν ρόλο στο εγγύς μάλλον στην έξοδο από την ασθένεια και στη διαχείριση της έντονης, όπως φημολογείται, κρίσης, που επανέρχεται σφοδρότερη:
Τεχνητή νοημοσύνη: αλλαγή στον τρόπο παρακολούθησης και διαχείρισης των εστιών της νόσου, σώζοντας έτσι ζωές. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) βοηθά για να παρακολουθούν οι ειδικοί την επιδημία σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να μπορούν να προβλέψουν πού μπορεί να εμφανιστεί ο ιός στη συνέχεια και να αναπτύξουν μια αποτελεσματική άμυνα.
Blockchain: Η εξαιρετικά μολυσματική φύση του Covid-19 σημαίνει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλων λύσεων, από επιτάχυνση της ανίχνευσης φορέων ιών και διακοπή της εξάπλωσης του ιού στην ανάπτυξη εμβολίου. Οι εφαρμογές Blockchain θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα ισχυρό, διαφανές και φθηνό μέσο διευκόλυνσης για αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερες αντιδράσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αυτού του είδους.
Τεχνολογίες ανοικτού κώδικα: Κατά τη διάρκεια των εστιών της νόσου, η ταχεία ανταλλαγή δεδομένων είναι κρίσιμη, καθώς επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της προέλευσης και της εξάπλωσης της λοίμωξης και μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για αποτελεσματική πρόληψη, θεραπεία και φροντίδα. Η ικανότητα των τεχνολογικών πληροφοριών να επιτρέπουν τη διάδοση και τη συνεργασία δεδομένων χαμηλού κόστους οδήγησε στη δημιουργία πολλών αποθετηρίων και πλατφορμών τεχνολογίας πληροφοριών για κοινή χρήση δεδομένων. Ταυτόχρονα, έχει αναπτυχθεί επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός πρωτοβουλιών από κάτω προς τα πάνω, ανοιχτών δεδομένων και έργων ανοιχτού κώδικα, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε ερευνητικά δεδομένα και επιστημονικές δημοσιεύσεις, καθώς και στην ανταλλαγή σχεδιαγραμμάτων για την παραγωγή κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες και ασπίδες προσώπου.
Τεχνολογίες τηλε-υγείας: Η πανδημία Covid-19 θέτει μοναδικές προκλήσεις για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Τα κράτη σε όλο τον κόσμο επέλεξαν κλείσιμο μη ουσιωδών υπηρεσιών και σε πολλές περιπτώσεις εκδίδοντας περιοριστικές αναγγελίες για διαμονή στο σπίτι. Δεδομένων των υψηλών ποσοστών μετάδοσης της νόσου, ειδικά εντός των νοσοκομείων, οι τεχνολογίες τηλε-υγείας μπορούν να αποτελέσουν οικονομικά αποδοτικό μέσο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού και τη μείωση της πίεσης στην ικανότητα του νοσοκομείου, λειτουργώντας ως πιθανό φίλτρο, συντηρώντας εκείνους με μέτρια συμπτώματα στο σπίτι, ενώ κατευθύνει πιο σοβαρές περιπτώσεις σε νοσοκομεία.
Τρισδιάστατη εκτύπωση: Καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να ασκεί πίεση στα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως ανατρεπτική ψηφιακή τεχνολογία κατασκευής, στηρίζοντας την προσπάθεια των νοσοκομειακών εργαζομένων στη μέση αυτής της έκτακτης ανάγκης και στη διατήρηση ζωντανών των ασθενών.
Τεχνολογίες επεξεργασίας γονιδίων: Αυτή τη στιγμή, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για την προστασία των ανθρώπων ή τη θεραπεία τους από τον Covid-19, αν και ορισμένα αντιικά δοκιμάζονται ως πιθανές θεραπείες. Θα μπορούσαν οι τεχνολογίες επεξεργασίας γονιδίων να βοηθήσουν στη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής της πανδημίας και να γίνουν οι επόμενοι δολοφόνοι ιών της ανθρωπότητας. Στο ερώτημα αν θα μπορούσε ο Crispr να είναι ο επόμενος δολοφόνος ιών της ανθρωπότητας, οι επιστήμονες του Στάφορντ διερευνούν εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων για την καταπολέμηση των πανδημιών. Αλλά μέχρι στιγμής έχουν μόνο ένα κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ.
Νανοτεχνολογία: Η πανδημία Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχουν λίγα ειδικά εργαλεία διαθέσιμα για τον έλεγχο της ανάπτυξης της πανδημίας και τη θεραπεία εκείνων που είναι άρρωστοι. Τα νανο-βασισμένα προϊόντα αναπτύσσονται επί του παρόντος για περιορισμό, διάγνωση και θεραπεία του Covid-19. Ένα πειραματικό νανο-εμβόλιο έχει γίνει το πρώτο εμβόλιο που έγινε σε ανθρώπινη δοκιμή.
Συνθετική βιολογία: Στη συνθετική (εργαστηριακή) βιολογία οι επιστήμονες ακολουθούν μια διεπιστημονική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τη βιολογία, τη μηχανική, τη γενετική, τη χημεία και την επιστήμη των υπολογιστών για ουσιαστική αλλαγή του γονότυπου των ιών. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο σε τομείς που κυμαίνονται από την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων έως τον έλεγχο παρασίτων των διεισδυτικών ειδών. Οι συνθετικοί βιολόγοι εφαρμόζουν πρωτοποριακά εργαλεία για να επιταχύνουν την ανάπτυξη ενός επιτυχημένου εμβολίου. Οι προσπάθειές τους δείχνουν τη δυνατότητα της συνθετικής βιολογίας να σχεδιάσει και να κατασκευάσει δοκιμαστικές λύσεις για μια απρόβλεπτη πρόκληση όπως ο ιός Covid-19.
Drones: Από απολύμανση και περιπολίες στους δρόμους μέχρι την παράδοση φαγητού και φαρμάκων σε περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα, υπάρχουν drones και ήδη αναπτύχθηκαν στην πρώτη γραμμή για να περιορίσουν στην εξάπλωση της πανδημίας coronavirus. Η κινεζική κυβέρνηση ήδη προσαρμόστηκε και επέλεξε βιομηχανικά αεροσκάφη για την ενίσχυση της μεγαλύτερης άσκησης καραντίνας στον κόσμο. Η τροποποίηση του λογισμικού των drones από κρατικούς φορείς και κατασκευαστές drones για την επιβολή περιοριστικών μέτρων και την ενίσχυση της ανίχνευσης ασθενειών, όπως και η διαχείριση του πλήθους, μετατρέπουν σε συναρπαστική υπόθεση τους κινδύνους της διεισδυτικής παρακολούθησης και ίσως να συνιστούν υπερβολικά εκτεταμένη επιβολή του νόμου.
Ρομπότ: Όπως τα drones, τα ρομπότ είναι άλλη μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται για να περιορίσει τη διάδοση του Covid-19. Από το αρχικό ξέσπασμα του κορωνοϊού (Covid-19) στην Κίνα, εξαπλωμένο σε όλο τον κόσμο, τα ρομπότ έχουν χρησιμοποιηθεί για παροχή υπηρεσιών και φροντίδας για όσους βρίσκονται σε καραντίνα ή τους επιβάλλεται κοινωνική απόσταση Οι προγραμματιστές ρομποτικής ανταποκρίνονται γρήγορα στις ανησυχίες και τις ανάγκες της δημόσιας υγείας και η πανδημία παρακολουθεί γρήγορα τις «δοκιμές» του ρομπότ και των drones στο κοινό, με όλους τους ενδιαφερόμενους να αναζητούν τον πιο πρόσφορο και ασφαλέστερο τρόπο αντιμετώπισης του ξεσπάσματος και περιορισμού της περαιτέρω διάδοσής του.
Του Γιώργου Μαρκατάτου