Στο… κόκκινο οι επιχειρήσεις, πενιχρά τα μέτρα προστασίας

Στο… κόκκινο οι επιχειρήσεις,  πενιχρά τα μέτρα προστασίας

Αναβρασμός στον εμπορικό κόσμο για τα επτά στάδια στο άνοιγμα των καταστημάτων 

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -τον οποίο φαίνεται να μην κατεύνασαν οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το άνοιγμα των καταστημάτων- εξαιτίας της γενικότερης δύσκολης κατάστασης στην οικονομία, έπειτα και από το πλήγμα του κορωνοϊού.

Στον εμπορικό κόσμο γίνεται λόγος για κατάσταση που έχει φθάσει σε οριακό επίπεδο, με τις εταιρείες να ασφυκτιούν και τα μέτρα να μην έχουν αγγίξει τους πληγέντες, την ώρα που οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών εξακολουθούν να τρέχουν. 

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, περιέγραψε στο iEidiseis τη διάσταση του προβλήματος. «Υπάρχει παράπονο από πλευράς εμπορικού κόσμου, όσον αφορά στην ημερομηνία έναρξης των επιχειρήσεων. Οι έμποροι είχαν την αίσθηση ότι θ’ ανοίξουν στις 4 Μαΐου, αλλά τελικά αυτό θα γίνει στις 11 Μαΐου. Είχαν προετοιμαστεί ψυχολογικά, κι εν τέλει δεν ανοίγουν», δήλωσε, κι εν συνεχεία ανέφερε πως γίνεται λόγος για άνιση μεταχείριση: «Λένε ότι υπάρχει κατεύθυνση συγκεκριμένη για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι για τα μικρά εμπορικά καταστήματα, σε αυτό το επίπεδο εστιάζονται τα παράπονα, ότι “ανοίγουν αθλητικά είδη, αλυσίδες, κι εμείς όχι”. Είμαστε όλοι υπό πίεση και η οποιαδήποτε αλλαγή στις προσδοκίες μας, φέρνει γκρίνια».

«Οι επιχειρήσεις είναι σε οριακό σημείο ανεξάρτητα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους. Με το κλείσιμό τους εδώ και ένα μήνα, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν και με μηδενικό εισόδημα, έχουν φθάσει στα όριά τους», εξήγησε και μίλησε για το γεγονός πως υπάρχει έλλειψη ενίσχυσης: 

«Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένα μέτρο ενίσχυσης. Ούτε τα 800 ευρώ έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων και όλο αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και αβεβαιότητα».

Μίχαλος: Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια

Να επαναλειτουργήσουν μαζί με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και όχι από 1η Ιουνίου, ζητεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, απαντώντας σε ερώτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων:

«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια επαναλειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συντόμευση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης.

Για την επιστροφή στην κανονικότητα απαιτείται η επαναλειτουργία κάτω από αυστηρούς όρους των προαναφερόμενων τομέων της οικονομίας, καθώς από αυτούς τους τομείς ενισχύεται η αγορά, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο του θέρους.

Θα πρέπει, λοιπόν, να επαναλειτουργήσουν μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις και όχι από την 1η Ιουνίου και τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης και αναψυχής, καθώς άλλωστε η απόφαση είναι η επαναλειτουργία μόνο των εξωτερικών τους χώρων, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού ελαχιστοποιείται.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσει και μία σοβαρή συζήτηση για την ουσιαστική ενίσχυση και άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα της ενέργειας, των logistics, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και, βέβαια, των εξαγωγών μας, ώστε με δεδομένο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, στον τουρισμό, από την πανδημία, να αμβλυνθεί με τη σημαντικότερη συνεισφορά στο ΑΕΠ αυτών των κλάδων της οικονομίας που σας ανέφερα».