Οι Έλληνες έχουν αρχίσει να κάνουν κρατήσεις στη Μεσσηνία, ακόμα και για του Αγίου Πνεύματος
Για Σεπτέμρβιο και Οκτώβριο ενδιαφέρονται οι ξένοι
Η μη ανακοίνωση ακόμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων (μέχρι χθες το απόγευμα) που πρέπει να τηρηθούν από τα τουριστικά καταλύματα, αλλά και οι σβηστοί διάδρομοι προσγείωσης των περιφερειακών αεροδρομίων, όπως της Καλαμάτας, είναι οι βασικοί εχθροί, μετά τον κορωνοϊό, για τους επαγγελματίες του τουρισμού.
Έστω και δειλά, όμως, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να κινούνται και να κάνουν κρατήσεις, ακόμα και για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Σίγουρα, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα δημοσιεύματα, μόνο ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί να καλύψει τη ζημιά που ήδη έχει γίνει στον τουρισμό, όμως δίνει ελπίδα στους επαγγελματίες ότι δε θα πάει όλη η σεζόν χαμένη. Επίσης, έχει αρχίσει να καταγράφεται μία τάση, ακόμα και από τους Έλληνες που θέλουν να σχεδιάσουν τις διακοπές τους, αποφυγής των μεγάλων αστικών κέντρων.
Από την άλλη πλευρά, οι ξένοι, όσο και να θέλουν να σχεδιάσουν τις διακοπές τους, είναι αδύνατον, αφού ούτε καν πτήσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν. Πάντως, όπως είναι χαρακτηριστικό από όσα μας είπαν επαγγελματίες του τουρισμού από διάφορα μέρη της Μεσσηνίας με τους οποίους μιλήσαμε, ακόμα και τώρα γίνονται ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό, ενώ το ενδιαφέρον έχει εστιασθεί για διακοπές στη Μεσσηνία μετά τον Αύγουστο.
Πάντως, χθες η Ryanair ανακοίνωσε ότι από 4 Ιουλίου και μια φορά την εβδομάδα (δύο εβδομαδιαίες πτήσεις από τις 4 Αυγούστου) ξεκινάει την πτήση Milan Bergamo – Καλαμάτα, ενώ από 5 Ιουλίου μια φορά την εβδομάδα την πτήση Milan Malpensa – Καλαμάτα.
Επίσης, η γερμανική Condor θα ξεκινήσει το θερινό της πρόγραμμα από τις 25 Ιουνίου και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η Καλαμάτα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν την Τετάρτη, την 1η Ιουνίου ξεκινά η λειτουργία των κάμπινγκ, των κατασκηνώσεων και των ξενοδοχείων πόλης. Στις 15 Ιουνίου αρχίζει η λειτουργία για όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και οι πτήσεις από το εξωτερικό μόνο προς το Ελ Βενιζέλος. Την 1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια.
Μάνη
Μία από τις περιοχές που έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα είναι αυτή της Μάνης, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού που υποδέχεται κάθε χρόνο είναι από το εξωτερικό και, κυρίως, Αγγλία και Γερμανία.
Όπως σημείωσε ο τουριστικός πράκτορας στη Στούπα, Μπάμπης Δουφεξής, με τον οποίο είχαμε μια κουβέντα, κανείς δε γνωρίζει ακόμα από ποιες χώρες θα ανοίξουν οι πτήσεις, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί τα πρωτόκολλα υγιεινής που θα πρέπει να τηρηθούν. Παρατήρησε ότι τα πρωτόκολλα πρέπει να μελετηθούν από τους ξενοδόχους, για να μπορέσουν κι αυτοί με τη σειρά τους να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν ή όχι. «Θέληση για διακοπές βλέπουμε ότι υπάρχει, αλλά πρέπει να ξεκαθαρισθούν όλα αυτά κι αυτό να γίνει γρήγορα. Να υπάρξουν αποφάσεις είτε συνολικά για την Ε.Ε. είτε μέσω διακρατικών συμφωνιών», τόνισε ο κ. Δουφεξής.
Η αγγλική αγορά, που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι που υποδέχεται η πύλη εισόδου της Μεσσηνίας που είναι το αεροδρόμιο, είναι ακόμα πολύ παγωμένη. Θέληση από τους tour operator φαίνεται να υπάρχει, ενώ εταιρείες όπως η jet 2 πουλάνε πακέτα για τη Μεσσηνία από 28 Ιουνίου και μετά. Όμως, κρατήσεις ακόμα από τους Άγγλους δε γίνονται.
«Αν ο Άγγλος πολίτης επιλέξει να έρθει, θα πρέπει επιστρέφοντας να μείνει στη χώρα του 14 μέρες καραντίνα. Αυτό είναι αποτρεπτικό. Είναι, λοιπόν, πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε τι θα γίνει. Φαίνεται, πάντως, μια τάση ότι από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η κίνηση. Πρέπει να ανακοινωθούν γρήγορα τα πρωτόκολλα. Είχαμε κρατήσεις πριν από μήνες, αλλά υπάρχουν κάποια από τα ξενοδοχεία που μπορεί να μη θελήσουν να ανοίξουν. Να μπορούμε να δούμε και εμείς τι θα κάνουμε με αυτές. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι κέρδος δε θα υπάρξει, απλώς να περιορισθεί η ζημιά», κατέληξε ο κ. Δουφεξής.
Κυπαρισσία
Σε γενικές γραμμές ικανοποιημένη δήλωσε από τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες η ιδιοκτήτρια του Apollo Resort Art Hotel, Γεωργία Χριστοδούλου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων. Ωστόσο, περίμενε η μείωση του ΦΠΑ να είναι πιο γενναιόδωρη.
«Νιώθουμε σαν να έχουμε μπροστά μας μια πολυπαραγοντική εξίσωση που πρέπει να λύσουμε. Περιμένουμε τα πρωτόκολλα σαν να είναι τα αποτελέσματα εξετάσεων. Έχουμε ενημερωθεί βέβαια λίγο από τα διεθνή, αλλά δεν είναι το ίδιο. Θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα από τα πρωτόκολλα. Ο τουρισμός είναι θέμα ψυχολογίας. Αν δε νιώθει ο επισκέπτης ασφαλής, δε θα έρθει», τόνισε η κα Χριστοδούλου σχολιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται.
Ευτυχώς, όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από εσωτερικό τουρισμό. «Σαφώς δεν είναι η μεγάλη μας δύναμη και η κερδοφόρος πηγή, αλλά αυτή τη χρονιά καλούμαστε να βγούμε με τις λιγότερες ζημιές. Εμείς θα δώσουμε έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό. Πολλοί Έλληνες ήδη μας παίρνουν τηλέφωνο, ρωτούν και κάνουν κράτηση. Από εκεί που δεν παίρναμε καμία κράτηση, τώρα έχουν ξεκινήσει. Παίζει ρόλο ότι η ψυχολογία του Έλληνα είναι διαφορετική από τον ξένο, επειδή ο Έλληνας δεν ένιωσε τόσο τις αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού όπως άλλες χώρες. Ακόμα και για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι κρατήσεις είναι καλές», πρόσθεσε η κα Χριστοδούλου.
Σε ό,τι αφορά τους ξένους επισκέπτες της περιοχής μας, η κα Χριστοδούλου σημείωσε ότι οι κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο δεν έχουν ακυρωθεί. Ωστόσο, καινούργιο ενδιαφέρον για κρατήσεις εκδηλώνεται για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. «Πολλοί επικοινωνούν μαζί μας και ρωτούν, μάλιστα, τι μέτρα θα πάρουμε, για να αποφασίσουν αν θα έρθουν ή όχι. Εμείς στη Μεσσηνία έχουμε να περιμένουμε φέτος από τον εσωτερικό τουρισμό. Η χρονιά δεν είναι κερδοφόρα, αλλά να κοιτάξουμε να είναι με τις λιγότερες δυνατόν ζημιές», κατέληξε η κα Χριστοδούλου.
Πύλος
Στην περιοχή της Πύλου η Costa Navarino προετοιμάζεται πυρετωδώς μέχρι να ανοίξει τις πύλες της. Ωστόσο, η αβεβαιότητα του τι θα γίνει με τις πτήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματίζει τα στελέχη της.
Ακόμα και για την Costa Navarino φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα έχει την πρώτη θέση, ενώ για τον εξωτερικό, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το άνοιγμα των συνόρων και τις πτήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από Έλληνες έχουν αρχίσει ήδη οι κρατήσεις.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα πλεονεκτήματα της Costa Navarino, που αφορούν στα χαμηλά και ανεξάρτητα σε πολλές περιπτώσεις κτήρια, την αίσθηση ιδιωτικότητας, τις πολλές υπηρεσίες που προσφέρουν οι μονάδες και οι οποίες είναι υπαίθριες, θα εκτιμηθούν από ξένους τουρίστες, ενώ θα δοθεί βάρος στη διασφάλιση της ηρεμίας και της ασφάλειας των επισκεπτών.
Στο ξενοδοχείο 12 Gods Resort στην Πύλο, όπως σημείωσε ο κ. Παναγιώτης Χρονόπουλος, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να κινούνται αρκετά και να κάνουν κρατήσεις. «Οι Έλληνες ενδιαφέρονται και για του Αγίου Πνεύματος και έχουν κινηθεί περισσότερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές τέτοια εποχή. Βέβαια, πιστεύω ότι συνολικά η μείωση φέτος θα είναι στο 50%», είπε ο κ. Χρονόπουλος.
Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις από το εξωτερικό, όπως μας επισήμανε υπάρχει μια μετατόπιση σε αυτές για τέλος Αυγούστου και Σεπτέμβριο.
Καλαμάτα
Η Καλαμάτα, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να ψάχνει λίγο περισσότερο από τις άλλες περιοχές της Μεσσηνίας για να βρει ξανά τα βήματά της ή όσα μπορεί από αυτά, στο θέμα του τουρισμού.
Ο κ. Γιώργος Κουτίβας, από το ξενοδοχείο Elite, σημείωσε ότι ακόμα οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Μόνο Έλληνες έχουν ξεκινήσει να επικοινωνούν και να ρωτούν, δηλώνοντας πρόθεση για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου. Παράλληλα, κρατήσεις που είχαν γίνει από Αμερική, Καναδά και Αυστραλία για Ιούλιο και Αύγουστο, ακυρώνονται.
«Με τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα μπορέσουν και τα ξενοδοχεία να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξει το κλίμα τις επόμενες μέρες και θα αναστραφεί αυτή η τραγική κατάσταση», κατέληξε ο κ. Κουτίβας.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ξενοδοχείου Pharae Palace Hotel, Ευθύμιος Κατσένιος, σημείωσε ότι οι κρατήσεις από την ελληνική αγορά έχουν ξεκινήσει, ενώ γίνονται και για του Αγίου Πνεύματος. «Οι ξένοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τα αεροδρόμια και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Υπάρχουν, βέβαια, ακυρώσεις, αλλά καταγράφεται και ενδιαφέρον για κάποιες κρατήσεις. Όλα θα εξαρτηθούν από τις πτήσεις και το άνοιγμα των συνόρων», κατέληξε.
Της Βίκυς Βετουλάκη