Με μεσσηνιακές γεύσεις ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή της στην Καλαμάτα η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Νωρίτερα βρέθηκε στο Ιστορικό Δημαρχείο, έκανε βόλτα στην οδό 23ης Μαρτίου και το Ιστορικό Κέντρο, ενώ επισκέφθηκε τον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, το Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς “Βικτωρίας Γ. Καρέλια”, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και την Ιερά Μονή της Βελανιδιάς.
Την πρόεδρο της Επιτροπής συνόδευαν τα μέλη της, Δέσποινα Μουζάκη, καθηγήτρια Παραγωγής και Διεύθυνσης Παραγωγής στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ο Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, διδακτικός εταίρος του Weatherhead Center for International Affairs, Χάρβαρντ, ιδρυτής, διευθυντής της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών και κάτοχος της Έδρας «Γιώργος Σεφέρης».
Κατά την επίσκεψή της στο Ιστορικό Δημαρχείο συναντήθηκε με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, ο οποίος, αφού την καλωσόρισε, αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του στον ιστορικό ρόλο της Καλαμάτας στην Ελληνική Επανάσταση, αλλά και στην ανάγκη η πόλη να αναδείξει τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν και το μέλλον της. Σημείωσε, δε, ότι για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έχει συσταθεί ήδη η Επιτροπή “Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας”, με επικεφαλής, επιστημονικό υπεύθυνο και συντονιστή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νικόλαο Ζαχαριά.
Από την πλευρά του, το Πρόγραμμα ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας, το οποίο αποτελεί εγκεκριμένη δράση του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ και υλοποιείται από ερευνητική κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (συντονιστής φορέας), της «Φάρις Κ.Ε.» και της VIEWMASTER A.E., θα πραγματοποιήσει τις δράσεις του μέχρι τον Αύγουστο του 2021. Πρώτο στη λίστα των παραδοτέων-στόχων του έργου αποτελεί η παραγωγή δραματοποιημένης ταινίας.
Στην αντιφώνησή της η κα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη είχε μόνο θερμά λόγια για την Καλαμάτα, από την οποία δήλωσε εντυπωσιασμένη και τη χαρακτήρισε “Μασσαλία του Μωριά”, γνωστό προσωνύμιο, μια και το ήπιο μεσογειακό κλίμα, οι αντιθέσεις, η κουλτούρα, όπως και ο σημαντικός εμπορικός ρόλος του λιμανιού της Μασσαλίας, είναι μερικά από τα κοινά τους χαρακτηριστικά.
Επίσης, σχολίασε ότι η Καλαμάτα αποτελεί υπόδειγμα εξωστρεφούς πόλης, μια και είναι γνωστή και για το επιχειρηματικό πνεύμα των κατοίκων της, αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας, αναφερόμενη σε τυποποιητικές μονάδες με πάνω από έναν αιώνα ιστορίας, αλλά και σε σύγχρονες, όπως είναι η Καπνοβιομηχανία “Καρέλια” και η Costa Navarino.
Βεβαίως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε προσωπικότητες του πολιτισμού και της πολιτικής που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην Ιστορία.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι αυτό που έχει ως στόχο να αναδείξει η Επιτροπή της οποίας ηγείται είναι πανανθρώπινες αξίες, όπως Ελευθερία, Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη. Συμπλήρωσε, δε, ότι πολλές φορές ως κράτος η Ελλάδα “έπεσε”, αλλά πάντα κατάφερνε να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Βούλησή της είναι το εγχείρημα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να ακουμπήσει «την καρδιά και την ψυχή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα», έτσι ώστε η Ελλάδα «να προκαλέσει το θαυμασμό όλων, όχι μόνο με το μοναδικό ιστορικό της φορτίο, αλλά και με τη σύγχρονη δυναμική της». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι «η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της Ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε ούτε αναθεωρούμε την Ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη