“Καμπανάκι” για την κατάσταση που θα επικρατεί κατά τα επόμενα χρόνια στην Καλαμάτα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, αποτελεί η έκδοση «Περιβάλλον και Υγεία» του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Η μελέτη συγκεντρώνει στοιχεία από όλες τις έρευνες των τελευταίων ετών σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιδράσεις της στη δημόσια υγεία, αλλά και σε τομείς όπως η γεωργία, που συνδέεται με την επάρκεια της παραγωγής τροφίμων και αναμένεται να πληγεί σοβαρά. Πρόσφατες, δε, μελέτες έδειξαν ότι οι μέχρι τώρα παρατηρούμενες αλλαγές στο κλίμα έχουν ήδη σημαντικές επιπτώσεις στις σοδειές συγκεκριμένων καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η έκδοση, οι τελευταίες μελέτες καταλήγουν ότι η αύξηση των πολύ ζεστών ημερών αφορά όλες τις περιοχές. «Στις αστικές περιοχές η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 13 ημερών, με εξαίρεση την πόλη της Καλαμάτας, στην οποία θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη αύξηση, κατά 16 επιπλέον ημέρες», αναφέρεται στη σχετική έκδοση.
Τι σημαίνει αυτό για τη δημόσια υγεία; Όπως υποδεικνύει το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, η αύξηση της θερμοκρασίας έχει άμεσες αλλά και έμμεσες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων.
Όσον αφορά στις άμεσες, «οι προβλεπόμενες αυξήσεις της έντασης και της συχνότητας των καυσώνων στην Ελλάδα αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, καθώς η έκθεση του οργανισμού σε πολύ υψηλή περιβαλλοντική θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει σε θερμικές κακώσεις, όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία.
Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης είναι η κόπωση, η ζάλη, ο εμετός, η ναυτία, η ταχυκαρδία και η υπόταση. Η δε θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει το θάνατο, καθώς και μόνιμες βλάβες στον οργανισμό, εάν δε ληφθεί αμέσως ιατρική βοήθεια», αναφέρεται.
Μία από τις έμμεσες συνέπειες είναι η αύξηση χρόνου δράσης από το ασιατικό κουνούπι-τίγρης. Η δυνητική διάρκεια της περιόδου δράσης του κουνουπιού-τίγρη στην Ελλάδα είναι πιθανό να επιμηκυνθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Α.Π.