-Τηλεδιάσκεψη με τους συντελεστές της Αναπαράστασης
Τον παρελθόντα Μάρτιο βιώσαμε τη μοναδική εμπειρία της ματαίωσης των επετειακών εκδηλώσεων για τους προφανείς και αναγκαίους λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δύο μήνες μετά, αναλογιζόμενος το αποτύπωμα αυτού του κενού, καλέσαμε σε τηλεδιάσκεψη μερικούς από τους πρωταγωνιστές της «ναυαρχίδας» των εκδηλώσεων του Μαρτίου, της Αναπαράστασης της Απελευθέρωσης. Συγκεκριμένα, παρευρέθησαν οι κ.κ. Βασίλης Βαρελάς, Παύλος Κλάδης, Νικόλαος Κισκήρας, Παναγιώτης Μπατσικούρας, Σπύρος Κατσίρας.
Ζητήθηκε η γνώμη των παρισταμένων σε τρία βασικά θέματα: α) τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν την αναστολή των εκδηλώσεων του Μαρτίου εξαιτίας των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, β) τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν σε περίπτωση επανεμφάνισης παρόμοιας κατάστασης του χρόνου και γ) προτάσεις για εκδηλώσεις την περίοδο καλοκαίρι – φθινόπωρο 2020.
Αναφορικά με τα συναισθήματα που προκάλεσε η ματαίωση της παραδοσιακής Αναπαράστασης, όλοι δήλωσαν τη βαθιά τους λύπη, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Χαρακτηριστικά ο κ. Μπατσικούρας μίλησε για ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε όλη τη χώρα, που έγινε ακόμα μεγαλύτερο όταν ματαιώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι, που, όπως είπε, συμβολίζει το θάνατο και την ανάσταση του αγώνα.
Από την πλευρά του, ο κ. Βαρελάς μάς μετέφερε ότι οι πρωταγωνιστές της Αναπαράστασης είχαν τη σκέψη να πραγματοποιηθεί μια μικρή μάζωξη των καπεταναίων στους Αγίους Αποστόλους ανήμερα της απελευθέρωσης, κάτι που εν τέλει δεν προχώρησε. Όμως, σε πείσμα των περιορισμών βρέθηκε ένας αυθόρμητος και ευρηματικός τρόπος να διατηρηθεί κάτι από το έθιμο και φέτος. Έτσι, ο κ. Βαρελάς φόρεσε τη φουστανέλα του Κολοκοτρώνη και με τη βοήθεια του γιου του βιντεοσκόπησε ένα σύντομο χαιρετισμό από το μπαλκόνι του σπιτιού του, και το οποίο μήνυμα είχε μεγάλη απήχηση. Όπως χαρακτηριστικά μάς είπε ο κ. Βαρελάς, το βίντεο είχε πάνω από 260 χιλιάδες προβολές, πάνω από 15 χιλιάδες αντιδράσεις επιδοκιμασίας (like) και πάνω από 6,5 χιλιάδες αναπαραγωγές-διαμοιρασμούς (share).
Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο κ. Κλάδης για να επισημάνει χαριτολογώντας πως, όπως ο Θεός κατά τον Κολοκοτρώνη έσωσε την Επανάσταση, έτσι θα προφυλάξει και εμάς ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε χωρίς απρόοπτα τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
Σε σχέση με τις εκδηλώσεις που μπορούν να γίνουν, ο κ. Κλάδης αναφέρθηκε στον εορτασμό της μάχης της Βέργας που γίνεται στις 22 Ιουνίου. Εν όψει του σοβαρού ενδεχομένου να υπάρχουν και σε αυτό το χρονικό σημείο περιορισμοί στις συναθροίσεις εξήγησε το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζονται οι τοπικοί φορείς. Συγκεκριμένα, σκέφτονται την κατασκευή μιας μεγάλης σημαίας που θα είναι ορατή από την Καλαμάτα και η οποία θα έχει σχηματιστεί από πέτρες σαν και αυτές που χρησιμοποίησαν οι αγωνιστές για να χτίσουν τη «Ξερολιθιά» που το 1826 σταμάτησε τους άνδρες του Ιμπραήμ.
Όσον αφορά στις εκδηλώσεις που δεν έγιναν, ο κ. Βαρελάς αναφέρθηκε στα όσα είχαν προγραμματιστεί από το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας για να τιμηθεί η Μονή Βελανιδιάς και πρότεινε οι εκδηλώσεις να μεταφερθούν το φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Μονή Βελανιδιάς ήταν ο χώρος από τον οποίο ξεκίνησαν οι Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς για την Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821. Παράλληλα, ο Νεδουσαίος Π. Μπατσικούρας επισήμανε πως στη Χορηγόσκαλα έχει κατασκευαστεί ένα ηρώο προς τιμήν της θυσίας των γυναικών του χωριού, το οποίο δεν έχει εγκαινιαστεί ακόμα και, άρα, θα ήταν καλό να ενταχθούν τα εγκαίνια του στις δράσεις του φθινοπώρου. Τέλος, ο κ. Κλάδης αναφέρθηκε στην Πολιανή, από την οποία κατάγονταν οι Παπαφλέσσας και Αναγνωσταράς, και πρότεινε να γίνει εκεί ένα θεατρικό για τη δράση του Παπαφλέσσα πριν από την επανάσταση. Η ιδέα αγκαλιάστηκε και από τους υπόλοιπους συντελεστές, με τον κ. Κατσίρα να εισηγείται οι όποιες εκδηλώσεις να αναδείξουν το γεγονός ότι εκεί ο Παπαφλέσσας, με την ιδιότητα του υπουργού των Εσωτερικών, έδωσε την εντολή για την ίδρυση του πρώτου σχολείου στην επαναστατημένη Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο υπογράφων το άρθρο επισήμανε πως, κατόπιν συνεννόησης με τα σχολεία που συνεισφέρουν στο Πρόγραμμα, θα ήταν καλό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να στηθεί ένα μόνιμο σημείο μνήμης για την επανάσταση με το σήμα του «Καλαμάτα 1821» στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, όπου θα εκτίθενται για κάποιες ώρες της ημέρας αντικείμενα από την έκθεση του κ. Ν. Κισκήρα.
Σε αυτό το χώρο θα καλείται να δίνει το «παρών» για ένα εύλογο χρονικό διάστημα η μαθητική κοινότητα της πόλης, ώστε μέσω της διάδρασης με την έκθεση να διαχυθεί έτι περαιτέρω το Πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις του.
Σε αυτό το σημείο ζητήθηκε και η συνδρομή των συντελεστών της Αναπαράστασης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην ιδέα της εμφάνισης των «Κολοκοτρώνη», «Παπαφλέσσα», «Μαυρομιχάλη» και «Νικηταρά» στο Πάρκο δίπλα σε μικρούς μαθητές.
Στο πλαίσιο της παρουσίας των οπλαρχηγών στην πόλη το φθινόπωρο ο κ. Β. Βαρελάς πρότεινε τη συμμετοχή κάποιων από τα μπουλούκια της Αναπαράστασης στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.
Τέλος, σχετικά με την Αναπαράσταση του 2021, όλοι εξέφρασαν τον ευγενή πόθο τα πάντα να κυλήσουν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Παράλληλα εκφράσθηκε η θέληση και επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη της σκηνοθετικής υποβοήθησης της Αναπαράστασης, γεγονός που αποτελεί δέσμευση και παραδοτέο του Προγράμματος, με στόχο την αισθητική του αναβάθμιση και παράλληλα τη δυνατότητα καλύτερης παρακολούθησής του από το διαρκώς αυξανόμενο κοινό με χρήση γιγαντοοθονών.
Ενδιαφέρουσες κρίθηκαν οι στοχευμένες προτάσεις του κ. Ν. Κισκήρα και η αναφορά του κ. Π. Κλάδη, ο οποίος επισήμανε πως ό,τι δεν αλλάζει και δεν εξελίσσεται, έχει βραχύ βίο.
Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, άπαντες δεσμευόμενοι να ενεργοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό, προκειμένου να βοηθήσουν την παραγωγό εταιρεία της ταινίας και να βρεθούν περισσότεροι εθελοντές-κομπάρσοι για τα γυρίσματα, που αναμένονται να ξεκινήσουν σύντομα.
Με βάση τις παραπάνω προτάσεις, αναμένεται η ανακοίνωση της δρομολόγησης των παραπάνω συγκεκριμένων εκδηλώσεων το διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου 2020.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ως εμβληματικό έργο στον Πολιτισμό για την τρέχουσα τριετία και έχει ως Χορηγό Επικοινωνίας την ΕΡΤ.
Του Νικόλαο Ζαχαριά
Επιστημονικού υπεύθυνου και συντονιστή καθηγητή
Ιστοσελίδα του Προγράμματος:
kalamata1821.com