Λιμνάζει στις δεξαμενές το κρασί των Μεσσήνιων οινοπαραγωγών, καθώς η πανδημία επέφερε μεγάλη πτώση στην αγορά, ενώ ακόμα και τώρα οι πωλήσεις είναι πτωτικές.
Στο μεταξύ, για κάποιες ποικιλίες, από τον επόμενο κιόλας μήνα, θα ξεκινήσει ο τρύγος, με τις δεξαμενές να μην αδειάζουν και η ζήτηση να απέχει πολύ από τα επίπεδα προηγούμενων ετών.
Μείωση κατανάλωσης 70%
Οι οινοποιοί και οι αμπελουργοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο του κρασιού, κυρίως από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν και το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και των ξενοδοχειακών μονάδων.
Οι απαγορεύσεις αυτές έφεραν δραματική μείωση στην κατανάλωση κρασιού, που έφτασε μέχρι και 70%, και παρά την άρση των απαγορεύσεων, δε λέει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Βέβαια, το φαινόμενο δεν είναι μόνο πανελλαδικό, αλλά παγκόσμιο, και για τη χώρα μας το αποτέλεσμα είναι να μένουν αδιάθετοι πάνω από 40.000 τόνοι κρασιού, οι οποίοι παραμένουν αποθηκευμένοι σε δεξαμενές.
Κανένας ακόμα δε γνωρίζει τι θα γίνει με τη νέα παραγωγή, η οποία ξεκινά σύντομα, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι για αποθήκευση.
«Νέστωρ Α.Ε.»
Εκπρόσωπος της «Νέστωρ Α.Ε.», που έχει ιδρυθεί από τη σύμπραξη του Αγροτικού – Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ» και της οικογένειας του Σπύρου Λαφαζάνη, μας επιβεβαίωσε πως πράγματι πολύ μεγάλη ποσότητα κρασιού παραμένει στις δεξαμενές αδιάθετη.
«Σε ένα μήνα θα έχουμε τρύγο. Μέσα Ιουλίου ξεκινάμε και τρυγάμε τις πρώτες ποικιλίες. Οι δεξαμενές πρέπει να αδειάσουν. Από τη στιγμή που άνοιξε η εστίαση υπήρξε μια βελτίωση, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι των πωλήσεων είναι αυτό που έχει να κάνει με τον τουρισμό. Όμως, αυτός ο τομέας δεν έχει ενεργοποιηθεί κανονικά και πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει. Δυστυχώς, είναι ακόμα πολύ πτωτικά τα πράγματα σε σύγκριση με τις άλλες χρονιές», μας επισήμανε η εκπρόσωπος της «Νέστωρ Α.Ε.».
Μία από τις λύσεις που έχουν «πέσει» στο τραπέζι είναι μια ποσότητα από την αποθηκευμένη να πάει για απόσταξη, προκειμένου να γίνει οινόπνευμα και αντισηπτικά, φυσικά σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
Μάλιστα, το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, με Ομάδα Αμπελουργών από την Κρήτη, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες, προκειμένου 30.000 τόνοι κρασιού από όλη την Ελλάδα να μετατραπούν σε οινόπνευμα και αντισηπτικά, αλλά και για φαρμακευτική χρήση.
Έτσι, μικρές ελπίδες έρχεται να δώσει το υπουργείο με χρηματοδοτήσεις σε δύο προγράμματα, την απόσταξη κρίσης, για την οποία εγκρίθηκαν 17 εκατ. Ευρώ, και τον «πράσινο τρύγο» με χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ.
Οι περισσότεροι οινοποιοί, πάντως επισημαίνουν πως είτε τα ποσά είναι εξαιρετικά μικρά και θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά είτε πως οι συγκεκριμένες δράσεις μπορούν να στηρίξουν μόνο τα «φτηνά κρασιά» κι όχι τα κρασιά ονομασίας προέλευσης, που έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής.
Το πρόγραμμα «Πράσινος Τρύγος», το οποίο έχει προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ, δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς κυρίως παραγωγούς να μη συγκομίσουν (και κατά συνέπεια να μην αποστάξουν) και να αποζημιωθούν, αφού προηγηθούν οι σχετικοί έλεγχοι.
Της Βίκυς Βετουλάκη