«Με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία η Ελλάδα δημιουργεί ένα θετικό νομικό και διπλωματικό δεδομένο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, το οποίο θα συνεχίσουμε πάνω στην ίδια βάση και με την Αίγυπτο», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στους δημοσιογράφους Αλεξία Κουλούρη και Λάμπρο Πέγκο στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση», στο Κανάλι της Βουλής.
Όπως σημείωσε ο Μεσσήνιος βουλευτής, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Ιταλία «εξελίσσεται μια στρατηγική έντασης από την Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν εξωτερικεύει την πίεση που αντιμετωπίζει από τα ανοιχτά μέτωπα της χώρας του. Εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, δίνοντας όμως παράλληλα το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μη διεκδικήσει τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
Στην ερώτηση για τις αντιδράσεις γύρω από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, ο Μίλτος Χρυσομάλλης απάντησε: «Δεν εισπράττω αντιδράσεις από τους συμπολίτες μου για το νομοσχέδιο της παιδείας, πλην όσων άκουσα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αναρωτιέμαι, όμως, και αναφέρομαι στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, γιατί όλος αυτός ο ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας, που βελτίωσε τις πιθανότητες κοινωνικής εξέλιξης χιλιάδων Ελλήνων, ενοχλεί την Αριστερά; Οι γονείς μου, παιδιά ενός αγρότη ανάπηρου πολέμου και ενός αστυνομικού πατέρα 8 παιδιών, μέσω των δημόσιων και πρότυπων σχολείων κατάφεραν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Θα προτιμούσα η κριτική της να είναι περισσότερο εποικοδομητική, να ζητά από τώρα περισσότερα πρότυπα σχολεία και ένα πλέγμα στήριξης για τα παιδιά που θα φοιτούν σε αυτά. Όχι, πάντως, να θεωρεί τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία ως καρκινώματα».
Ερωτώμενος για την πορεία του τουρισμού στη Μεσσηνία, ο Μίλτος Χρυσομάλλης απάντησε πως «τα μέχρι τώρα στοιχεία δίνουν μια ενθαρρυντική εικόνα για την προσπάθεια διάσωσης της τουριστικής περιόδου. Η Μεσσηνία, πέρα από τα φυσικά πλεονεκτήματά της, διαθέτει και ένα από τα καλύτερα περιφερειακά νοσοκομεία, γεγονός που αποτελεί πλέον και κρίσιμο χαρακτηριστικό για την επιλογή του τόπου διακοπών πολλών τουριστών.
Από την άλλη πλευρά, η εστίαση αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς ακόμα οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφάλεια. Ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με το lockdown που επηρέασε σημαντικά την οικονομία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση σχεδίασε και έχει λάβει μέτρα για την ανάταξή της. Ο τουρισμός είναι σημαντικό κεφάλαιο στην οικονομία της χώρας. Αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή, θα κριθεί στην πορεία. Στο τέλος της τουριστικής περιόδου θα έχουμε πληρέστερη εικόνα της ζημιάς που έχει υποστεί η τουριστική οικονομία και τότε θα δούμε τι νέα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν. Υπάρχουν πολλοί κλάδοι της οικονομίας που πλήττονται, η κυβέρνηση όμως παρακολουθεί και θα επέμβει όπου χρειαστεί», δήλωσε.
Τέλος, στην ερώτηση για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, με δεδομένη τη μεγάλη διαφορά υπέρ της Ν.Δ., ο Μίλτος Χρυσομάλλης τόνισε: «Οι δημοσκοπήσεις από μόνες τους δεν είναι λόγος για να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε εκλογές. Αν και 10 μήνες κυβέρνησης, έχουμε ήδη κριθεί για το πώς αντιμετωπίσαμε την πανδημία, γίναμε αντικείμενο διεθνών συγχαρητηρίων και παγκόσμιο πρότυπο, ήδη κρινόμαστε για το πώς αντιμετωπίζουμε τις πρώτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης και θα κριθούμε για το σύνολο του σχεδίου μας για την ανάταξη των οικονομικών συνεπειών στην οικονομία και τη διαχείριση των χρημάτων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Αν για όλες αυτές τις προσπάθειες χρειάζεται νέα κρίση από τον ελληνικό λαό, αυτό θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».