Κρυονέρι, Άγιος Νικόλαος, Αμμούδι Φανερωμένη, Καλαμάκι
Ένα μικρό μέρος των κρυμμένων θησαυρών της Μεσσηνίας
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΤΙΝΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΩΣ ΤΟ ΤΣΑΠΙ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Οι παραλίες Ζάγκα και Μεμί είναι ίσως οι πιο γνωστές και οργανωμένες στην Κορώνη (με ξαπλώστρες και καφέ δίπλα στο κύμα, καντίνα ή ταβέρνες για φαγητό εκεί κοντά), ενώ αποτελούν τον κλασικό καλοκαιρινό προορισμό για ντόπιους και επισκέπτες. Τόσο, όμως, αρκετά βορειότερα της ιστορικής και πανέμορφης κωμόπολης, φτάνοντας στην επίσης οργανωμένη και διαδεδομένη πλαζ Περούλια (επίνειο των χωριών Βουνάρια και Κόμποι), όσο από την άλλη πλευρά νοτιοδυτικότερα μέχρι το αγαπημένο Τσαπί και τον κοντυλογραμμένο κολπίσκο Μαράθι, η θέα του γαλάζιου σε μαγεύει, περιλαμβάνοντας αμέτρητα χιλιόμετρα με αμμώδεις ή και βραχώδεις παραλίες που σφιχταγκαλιάζονται με το πυκνό πράσινο και τη στιβαρότητα της πέτρας.
Η φύση στα καλύτερά της επιφυλάσσει μια αποκάλυψη σε κάθε βήμα. Παραλίες παρθένες, μόνο για ντόπιους και ψαγμένους επισκέπτες, αλλά και με αρκετούς φανατικούς φίλους. Ανθρώπους και οικογένειες που έρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως από το εξωτερικό, όπως συμβαίνει στην περιοχή της Φανερωμένης κοντά στο Βασιλίτσι, όπου έχει συγκροτηθεί το λεγόμενο «γερμανικό χωριό», με πάνω από 100 συνολικά βίλες αλλοδαπών προερχόμενων επίσης από την Ολλανδία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ελβετία, αλλά και τον Ελληνορώσο μεγιστάνα Καλτσίδη, που επίσης επέλεξε την ευρύτερη περιοχή για να χτίσει το… οχυρό του.
Τι να πρωτοχωρέσεις σε μια σελίδα χωρίς να στενοχωρηθείς για την ομορφιά που αναγκάζεσαι να αφήνεις απέξω; Σχεδόν τυχαία η επιλογή, από το φωτογραφικό υλικό που μας προμήθευσαν ο Παναγιώτης Λυμπέρης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλιτσίου και η Χρυσοβαλάντη Λευτάκη, με το ακοίμητο πνεύμα έμπνευσης και καταγραφής των όσων ωραίων υπάρχουν και συμβαίνουν στην Κορώνη.
Η Χρυσοβαλάντη αναλαμβάνει και την περιγραφή για κάποιες από αυτές τις «κρυφές» παραλίες, όπως η παραλία Λάχανου που «βρίσκεται λίγο πριν από την Κορώνη, 1 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο. Οδηγώντας ανάμεσα σε καλαμιώνες φτάνεις στην παραλία του Λαχάνου. Εκεί το χρώμα της θάλασσας κι η αμμουδερή της παραλία σε παραπέμπει σε άλλο περιβάλλον εξωτικής ομορφιάς».
Ή η πιο γνωστή παραλία «Κρυονέρι» που «βρίσκεται στην πίσω πλευρά της Κορώνης μετά την παραλία Ζάγκα-Μεμί. Εκεί ο επισκέπτης κατεβαίνει τα σκαλάκια και μπορεί να απολαύσει ακόμα και τον ίσκιο της σπηλιάς. Όποιος κολυμπά εκεί ανάμεσα στους πελώριους βράχους, νιώθει πως τον αγκαλιάζουν»…
Ο Παναγιώτης Λυμπέρης προσθέτει για το Κρυονέρι τη μοναδική δυνατότητα να βρέχεις τα πόδια σου στη θάλασσα και να σκάβεις στην άμμο βρίσκοντας κρυστάλλινο πόσιμο νερό! Στο πλαίσιο του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσίου έχει κι αυτός μόνιμη έγνοια για την προβολή και ανάπτυξη της περιοχής, με μεγάλο στόχο την εξεύρεση μιας χρηματοδότησης για ένα έργο που μπορεί να απογειώσει τουριστικά το νοτιοδυτικό αυτό άκρο της Μεσσηνίας: την επέκταση του (ασφάλτινου) οδικού δικτύου από το Καλαμάκι έως το Τσαπί (απ’ όπου ο δρόμος συνεχίζεται και οδηγεί κοντά στο ύψος του χωριού Χρυσοκελλαριά στον περιφερειακό Κορώνη-Φοινικούντα-Μεθώνη), συνθέτοντας μια απαράμιλλης ομορφιάς διαδρομή.
Μετά το Κρυονέρι και πριν ανηφορίσεις για το Βασιλίτσι βρίσκεται η αμμώδης παραλία του Αγίου Νικολάου, ενώ για το Αμμούδι της Φανερωμένης θα πρέπει να κατηφορίσεις από το χωριό προς τα νότια, ξεφεύγοντας από τον περιφερειακό δρόμο. Αξίζει όμως να το κάνεις για να ανακαλύψεις μια ακόμη μοναδικής ομορφιάς παραλία για μπάνιο και χαλάρωση και, πάνω απ’ όλα, την εντυπωσιακή σπηλιά που υπάρχει εκεί.
Το Καλαμάκι βρίσκεται μετά τη Φανερωμένη και πριν από το Διάσελο της ιστορικής Σέλιτσας και σηματοδοτεί το τέλος του ασφάλτινου δρόμου. Είναι γνωστός τόπος για ελεύθερο κάμπινγκ (που για όσο επιτρέπεται- ενώ κανονικά απαγορεύεται- η απαίτηση είναι τουλάχιστον να διατηρείται καθαρός από σκουπίδια), ενώ για χρόνια είχε σημείο αναφοράς ένα κατασχεμένο σκουριασμένο ναυάγιο, το οποίο έπειτα από πολλές προσπάθειες ανελκύστηκε, αφήνοντας το Καλαμάκι και πάλι στην φυσική ομορφιά του.
της Χριστίνας Ελευθεράκη
–Με τη βοήθεια της Χρυσοβαλάντης Λευτάκη και του Παναγιώτη Λυμπέρη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλιτσίου και άλλων φίλων από την περιοχή θα επανέλθουμε με Γαργαρού, Αγία Τριάδα, Αρτάκι, Άγιο Νικόλαο, ακρωτήρι Ακρίτα, Τσαπί, Μαράθι…