Πυροσβεστική για ΧΑΔΑ: Κάθε πέρσι και καλύτερα σε αντιπυρικά μέτρα

Πυροσβεστική για ΧΑΔΑ: Κάθε πέρσι  και καλύτερα σε αντιπυρικά μέτρα

Έκκληση σε κτηνοτρόφους και αγρότες να μην αδειάζουν τις υδατοδεξαμενές πυρόσβεσης

Σοβαρές ελλείψεις στους πέντε χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων που λειτουργούν στη Μεσσηνία έχει διαπιστώσει η Πυροσβεστική και, δυστυχώς, όπως ειπώθηκε, τα πράγματα κάθε χρόνο σε αυτές είναι και χειρότερα.

Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στο Διοικητήριο, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου.

Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στο σχέδιο δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών, καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιαστικά δάση και περιοχές υψηλής επικινδυνότητας τις μέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Ι. Μπάκας, Μεσσήνης Π. Γιαννόπουλος, Πύλου-Νέστορος Μ. Καραβίδας, Οιχαλίας Η. Ντονάς, ενώ το Δήμο Δυτικής Μάνης εκπροσώπησε η  προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Ι. Εξαρχουλέα, ο δε Δήμος Τριφυλίας δεν έλαβε μέρος. Συμμετείχαν ακόμη ο αστυνομικός υποδιευθυντής Μεσσηνίας Π. Νάκης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δ. Γεωργανάς, οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καλαμάτας και Γαργαλιάνων Α. Κατσαφάδος και Κ. Γεωργακόπουλος, ο διοικητής της 77 ΜΕ Καλαμάτας κ. Μοσχονάς, ο λιμενάρχης Καλαμάτας Ν. Γιαννουλάτος, ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Γ. Σαραντόπουλος, οι προϊστάμενοι των ΔΑΟ Μεσσηνίας και Τριφυλίας Ι. Κυριακόπουλος και Α. Παρασκευόπουλος, ο προϊστάμενος Τεχνικών έργων Π. Γιαννακέας, ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας κ. Σωτηρόπουλος και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Π. Τζαβάρας, καθώς και εκπρόσωποι του ΜΟΡΕΑ, της ΔΕΔΔΗΕ, του ΕΕΣ, της εθελοντικής ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών 4χ4 και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Πυροφυλάκια

Κατά την εισήγησή του ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι έχει σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για αξιοποίηση των 74.000 ευρώ για συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, ενώ ενημέρωσε ότι έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις για καθαρισμό δασικών δρόμων, όπως σε Πλατανόβρυση, Περδικόβρυση, Πουλίτσι, Παλαιόκαστρο, αλλά και σε αρκετά σημεία  στον κύριο όγκο του Ταϋγέτου.

Οι καθαρισμοί, όπως είπε, θα συνεχισθούν και σε άλλα σημεία, ενώ ζήτησε από τους Δήμους να βοηθήσουν και αυτοί με μικρή εργολαβία για καθαρισμό δασικών δρόμων στην περιοχή τους.

Τέλος, δήλωσε ότι ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στις μεταλλικές υδατοδεξαμενές, από τις οποίες μπορεί να τροφοδοτείται με νερό για κατάσβεση και ελικόπτερο.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Δημήτρης Γεωργανάς αναφέρθηκε στους ελέγχους που έχουν γίνει. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει στελεχωθεί το πυροφυλάκιο στο Προσήλιο Δυτικής Μάνης, το οποίο κάθε χρόνο στελέχωνε ο Δήμος. Επίσης, το πυροφυλάκιο που βρίσκεται στο δάσος της Βασιλικής εδώ και περίπου τρία χρόνια έχει καταρρεύσει και πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί, ενώ ζήτησε τη βοήθεια των φορέων.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι από 5 Ιουνίου εγκαταστάθηκαν στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ τρία αεροσκάφη PZL, ενώ τέλος του μήνα, αρχές του άλλου, αναμένεται ένα ελικόπτερο μεσαίου τύπου.

Κάθε πέρσι και καλύτερα

Ο κ. Γεωργανάς επισήμανε ότι η τριμελής επιτροπή ελέγχου της Πυροσβεστικής έλεγξε και τους πέντε χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων του νομού και συνέταξε εκθέσεις που έχει αποστείλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Τόνισε, όμως, ότι δυστυχώς οι ΧΑΔΑ διαθέτουν σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες χρόνο με το χρόνο δε βελτιώνονται.

Πρόσθεσε, δε, για το θέμα αυτό ότι στις συγκεκριμένες χωματερές κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού), είναι επιβεβλημένη η παρουσία υδροφόρας με μέριμνα του κάθε Δήμου.

Επίσης, με ευθύνη των πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού έγινε καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν στο δασικό και αγροτικό δίκτυο, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες δασοπυρόσβεσης. Ήδη, όπως είπε ο κ. Γεωργανάς, σε πρόσφατη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα αποφασίσθηκαν τα σημεία που πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις. Επίσης, σημείωσε πως πρέπει να συνεχιστούν οι καθαρισμοί και η αποψίλωση των χόρτων παράλληλα του οδικού δικτύου.

Σε ό,τι αφορά τις υδατοδεξαμενές και τα υδροστόμα, τα αποτελέσματα των ελέγχων έχουν σταλεί στους Δήμους και οι δήμαρχοι καλούνται να αποκαταστήσουν τις βλάβες, όπου απαιτείται. Συμπλήρωσε, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιες υδατοδεξαμενές, ενώ στην αρχή είναι γεμάτες, στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου να έχουν αδειάσει, κυρίως από κτηνοτρόφους και αγρότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το νερό για να ποτίσουν τα ζώα τους ή για να ψεκάσουν τα ελαιόδεντρα. Θα πρέπει, όπως είπε, να γίνουν ενημερώσεις από τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων για να σταματήσουν να το κάνουν.

Τέλος, υπενθύμισε ότι από 1/5/2020 έως και 31/10/2020 απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, καθώς και η διενέργεια θερμών εργασιών στην ύπαιθρο. Πρόσφατη πυροσβεστική διάταξη, μάλιστα, προβλέπει πρόστιμα από 150 έως 2.000 ευρώ.

Οι δε ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αυτές (μέχρι απόσταση 100 μ.), υποχρεούνται στην αποψίλωση από τα ξερά χόρτα και την απομάκρυνση άλλων εύφλεκτων υλικών. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι φορείς.

Τέλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής, αναφέρθηκε στις περιπολίες που θα γίνονται κατά τις μέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι από 3 και πάνω.

Της Βίκυς Βετουλάκη