Στην Τρίπολη παρουσιάστηκε, προχθές, σε εκδήλωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου (ΠΕΔ), ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων. Την παρουσίαση έκανε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ενώ στην εκδήλωση έλαβε μέρος ο δήμαρχος Καλαμάτας και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος.
Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες που στοχεύει ο νέος ΕΣΔΑ, στη βάση του οποίου θα κινηθούν ακολούθως τόσο ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός όσο και τα Τοπικά Σχέδια των Δήμων το επόμενο διάστημα.
Ένα από τα σημεία που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ήταν η μείωση του ποσοστού ταφής των απορριμμάτων από το 80% που είναι σήμερα. Αναφέρθηκε στα ρεύματα ανακύκλωσης, στους στόχους και στην ανταποδοτικότητα και σε επίπεδο χρηματοδότησης, καθώς επίσης στον κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Η συμμετοχή μάλιστα του κόσμου στη διαλογή στην πηγή θα έχει άμεση σύνδεση με το κόστος της όλης διαδικασίας.
Σημειώνεται ότι στην Πελοπόννησο σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, έργο το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, δε διατρέχει κίνδυνο.
Υπήρξε δε ενημέρωση σχετικά με έγγραφο που εστάλη από την Ε.Ε., με το γενικό γραμματέα να τονίζει ότι θα υπάρξουν απαντήσεις σημείο προς σημείο και πως είναι αισιόδοξος ότι εντός του έτους το έργο θα έχει μπει στη διαδικασία της υλοποίησης.
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Καλαμάτας και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ επανέλαβε ότι είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί άμεσα το ΣΔΙΤ και να ενεργοποιηθεί η κεντρική διαχείριση, ως η μόνη ρεαλιστική λύση σήμερα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Υπογράμμισε δε –άποψη με την οποία συμφωνούν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου- ότι οι Δήμοι σήμερα καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος το οποίο δεν τους ανήκει, καθώς η αρμοδιότητά τους είναι η συλλογή κι όχι η διάθεση ή διαχείριση των απορριμμάτων.
Να σημειώσουμε ότι στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για τις αλλαγές στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλοπούλας μας είπε ότι, σε περίπτωση που το έργο της κεντρικής διαχείρισης δεν προχωρήσει με τους χρονικούς ρυθμούς που απαιτούνται, ο Δήμος Καλαμάτας επεξεργάζεται ήδη εναλλακτικό σχέδιο, μια και η Μαραθόλακκα δεν αποτελεί πλέον λύση.