Εξαγριωμένοι οι κάτοικοι της Δυτικής Μάνης για το υψηλό μικροβιακό φορτίο του νερού στη Λαγκάδα

Εξαγριωμένοι οι κάτοικοι της Δυτικής Μάνης για το υψηλό μικροβιακό φορτίο του νερού στη Λαγκάδα

Εξαγριωμένοι είναι πλέον πολλοί κάτοικοι χωριών του Δήμου Δυτικής Μάνης από τα έντονα και άλυτα προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού, προχωρώντας σε διαμαρτυρίες και ζητώντας το αυτονόητο. Εκτός, όμως, από την έλλειψη, το νερό πλέον είναι και ακατάλληλο σε ορισμένες περιοχές, όπως στην περιοχή της Λαγκάδας, όπου έγινε δειγματοληψία και ανάλυση από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Αίτημα για την ποιότητα του νερού κατέθεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας και, όπως φαίνεται από το απαντητικό έγγραφο της υπηρεσίας, οι φόβοι τους για την ακαταλληλότητά του είναι βάσιμοι.

Όπως αναφέρει η υπηρεσία, δείγμα νερού ελήφθη στις 13 Ιουλίου από το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Διαπιστώθηκε ότι το υπολειμματικό χλώριο ήταν μηδέν. Το δείγμα του νερού που ελέγχθηκε έφερε υψηλό μικροβιακό φορτίο και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, δεν πληροί τις παραμετρικές τιμές από μικροβιολογικής απόψεως όπως αυτές ορίζονται. Γι’ αυτό η υπηρεσία ζητά να γίνεται συνεχής χλωρίωση και καθημερινός έλεγχος του υπολειμματικού χλωρίου, καθώς και υπερχλωρίωση των σωληνώσεων του εσωτερικού δικτύου, των δεξαμενών και των υδρομαστεύσεων. Αναμένονται δε και τα αποτελέσματα και των χημικών αναλύσεων.

Διαμαρτυρία

Το απόγευμα της Παρασκευής είχε προγραμματισθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης και αρκετοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για το θέμα του νερού.

Ωστόσο, η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε και σε ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας, αναφέρει: «Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Στούπας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το δημοτικό συμβούλιο το οποίο τελικά αναβλήθηκε, γιατί ορισμένες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να μην εμφανιστούν.

Ζητάμε την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα νερού για τις καθημερινές μας ανάγκες. Ο δήμαρχος μας εξήγησε τις προσπάθειες που κάνει για την εύρεση μεγαλύτερης ποσότητας νερού και υποσχέθηκε να ανακοινώσει τις αναλύσεις του νερού που, όπως είπε, άρχισε να πραγματοποιεί και στα άλλα χωριά του Δήμου μας.

Μας είπε ότι όλοι ήξεραν ότι το νερό δεν είναι πόσιμο. Στη δική μας έντονη αντίδραση ότι αυτό δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες γιατί με το νερό αυτό πλενόμαστε, πλένουμε λαχανικά, φρούτα, πιάτα, ποτήρια και γενικά έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό μας, η απάντηση ήταν: “Ή αυτό το νερό ή πείτε μου να το κόψω!”.

Άλλο με αλάτι, δήμαρχε, κι άλλο επικίνδυνο για τα πάντα!! Αποδέχτηκε ότι δε γινόταν χλωρίωση του νερού και υποσχέθηκε να γίνεται εφεξής μήπως και μειωθεί το μικροβιακό φορτίο. Η τελική θέση του δημάρχου ήταν πως θα στείλει πόσιμο νερό στη Λαγκάδα από μια γεώτρηση στο Κοτρώνι, αφού γίνουν τα διαδικαστικά, όπως φαίνεται μετά το τέλος του καλοκαιριού».

«Υπονομεύουν τις προσπάθειες»

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται: «Δυστυχώς, η απουσία των παρατάξεων του κ. Μαραμπέα και του κ. Μπασάκου μπροστά σ’ ένα τέτοιο μεγάλο θέμα, είναι καθαρή υπονόμευση στην όποια προσπάθεια του δημάρχου για να λυθεί το θέμα.

Ο Σύλλογος “Καθαρή Μάνη” και οι πολιτιστικοί σύλλογοι Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνος καταθέσαμε ερωτήματα για την κατάσταση των πηγών, του δικτύου ύδρευσης και της σύστασης του νερού που φτάνει στις βρύσες των σπιτιών μας, στο Δήμο με κοινοποίηση στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην Περιφέρεια και τη Διεύθυνση Υγείας Καλαμάτας.

Δε σταματάμε τις προσπάθειες ούτε τις κινητοποιήσεις.

Στο επόμενο Συμβούλιο θα είμαστε παρόντες, ώστε να πάρουμε επίσημες απαντήσεις, καταγεγραμμένες στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γιατί τα λόγια ξεχνιούνται. Τα γραπτά όμως μένουν».

Της Βίκυς Βετουλάκη