Χθες, νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα σχολεία και της Καλαμάτας, βαθμολογίες που είχαν μόνο τον κωδικό του εξεταζομένου, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Αυτό, λοιπόν, σε συνδυασμό με το ότι οι υποψήφιοι έχουν την ευκαιρία να δουν τους βαθμούς τους από το διαδίκτυο, ήταν ο λόγος που ελάχιστοι μαθητές βρέθηκαν στα σχολεία τους κατά τη χθεσινή μέρα.
Το «Θάρρος» βρέθηκε και φέτος σε Λύκεια της πόλης, με τα συναισθήματα των αποφοίτων να είναι ανάμεικτα, αφού κάποιοι χάρηκαν με τις βαθμολογίες τους, ενώ άλλοι απογοητεύθηκαν, αφού οι βαθμοί τους απείχαν από αυτό που είχαν υπολογίσει.
Από σήμερα μέχρι την Παρασκευή οι υποψήφιοι καλούνται να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται να γίνει στα τέλη του επόμενου μήνα.
Ευχαριστημένος
δήλωσε ο Θοδωρής Γαλακούτης, καθώς με τη βαθμολογία που συγκεντρώνει πετυχαίνει
το στόχο του, που είναι να εισαχθεί στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του
Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου.
Μιλώντας για τη χρονιά που πέρασε, ανέφερε ότι κύλησε καλά και εύκολα.
Δεν τα πήγε όπως περίμενε ο Ανδρέας Ζώτος, καθώς τον έριξαν πολύ η Χημεία και η Φυσική και πλέον περιμένει τις βάσεις για να δει σε ποιο Τμήμα θα εισαχθεί. Στόχος του είναι η Φυσιοθεραπεία ή η Νοσηλευτική.
Πολύ ευχαριστημένος, και μάλιστα εξεπλάγη ευχάριστα, ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος. Με τη βαθμολογία που συγκεντρώνει μπορεί να περάσει σε όποιο Τμήμα έχει ως στόχο. Ψυχολογία, όπως είπε, θέλει να σπουδάσει.
Δεν περίμενε να πάει τόσο καλά ο Δημήτρης Νινιός, που αιφνιδιάστηκε ευχάριστα. Πλέον είναι σε δισταγμό αναφορικά με την πόλη που θέλει να σπουδάσει Οικονομικά, αφού μπορεί να εισαχθεί και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Η χρονιά, όπως είπε, ήταν χαλαρή και ειδικά το κλείσιμο των σχολείων βοήθησε, αφού οι μαθητές είχαν περισσότερο χρόνο να διαβάσουν και να ξεκουραστούν.
Οι βαθμολογίες της Δήμητρας Κακριδώνη κυμάνθηκαν εκεί που περίμενε, όπως είπε. Δύσκολο μάθημα για αυτή ήταν η έκθεση και πλέον στόχος της είναι η Ψυχολογία.
Νομική θέλει να περάσει η Πηνελόπη Μανωλέα, που επίσης κατάφερε να υπολογίσει σωστά τις βαθμολογίες της. Το μάθημα που τη δυσκόλεψε ήταν η έκθεση, αλλά όλα πήγαν καλά.
Στα σύννεφα πετούσε η Ιωάννα – Μελιτίνη Μάκαρη, καθώς συγκέντρωσε 600 μόρια πάνω από την περσινή βάση στο Τμήμα που θέλει και ειδικότερα σε αυτό των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Δήλωσε πολύ ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, ενώ σχετικά με τους υπολογισμούς που είχε κάνει, ανέφερε ότι οι βαθμοί της ήταν όπως τους περίμενε.
Η χρονιά, σχολίασε, ήταν περίεργη δεδομένων των συνθηκών, αφού οι υποψήφιοι δε γνώριζαν πότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις και, μάλιστα, κάποιοι επαναπαύτηκαν ότι αυτές μπορεί να γίνονταν Σεπτέμβριο.
Για την ίδια, αυτή η παύση τη βοήθησε αφού είχε περισσότερο χρόνο να διαβάσει, αλλά της προκάλεσε και μια αβεβαιότητα για το πότε και πώς θα γίνουν οι εξετάσεις, κάτι που, όπως είπε, είχε ψυχολογικό αντίκτυπο.
Μέτρια θεωρεί ότι πήγε ο Ηλίας Χρονόπουλος. Μπορεί να περνά στο Πολυτεχνείο, αλλά ήθελε Στρατιωτικές Σχολές, ενώ το μάθημα που του στοίχησε ήταν αυτό της έκθεσης.
Δεν πήγε τόσο καλά όπως μας είπε ο Σπύρος Νικόλαος. Στόχο είχε την Αεροπορία ή τη Γυμναστική Ακαδημία. Πλέον θα περιμένει και αυτός τις βάσεις και αν δεν περάσει κάπου που θέλει, θα δώσει ξανά του χρόνου.
Τα στατιστικά και τα μαθήματα που έριξαν τους μαθητές
Χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και τα στατιστικά των βαθμολογιών των υποψηφίων, που δείχνουν ότι οι μαθητές των Θετικών Σπουδών και αυτών της Υγείας δυσκολεύτηκαν στη Χημεία. Αυτοί των Ανθρωπιστικών στα Αρχαία και, τέλος, τα Μαθηματικά έριξαν πολλούς μαθητές των Οικονομικών Σπουδών.
Σύμφωνα με την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων από το «Βήμα», από το σύνολο των 71.547 υποψηφίων ΓΕΛ που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις με το νέο σύστημα, σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού πάνω από τη βάση έγραψε το 72,87% των υποψηφίων στη Νεοελληνική Γλώσσα, το 71,75% στη Βιολογία, το 62,03% στην Κοινωνιολογία και το 60,24% στην Οικονομία Ο.Π.
Σχεδόν ένας στους δύο υποψηφιους έγραψε κάτω από τη βάση (58,84) στα Μαθηματικά, αλλά και στην Ιστορία 50,81%.
Στην ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών οι υποψήφιοι τα πήγαν καλά σε Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά, καθώς πάνω από τη βάση έγραψαν το 82,66% και το 66,86% αντίστοιχα.
Αντίθετα το 41,50% των υποψηφίων στη Φυσική και το 48,75% στη Χημεία έγραψε κάτω από τη βάση. Στην ομάδα Ανθρωπιστικών ένας στους δύο έπιασε τη βάση, ενώ αντίστοιχες είναι και οι επιδόσεις των υποψηφίων στα Αρχαία Ελληνικά.
Μόλις το 24,41% των υποψηφίων στα Μαθηματικά έγραψε πάνω από τη βάση στην ομάδα σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, ενώ πάνω από τη βάση έγραψε το 58.15% των υποψηφίων στα Νεοελληνικά και το 60,24% στην Οικονομία.
Πολύ καλές είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων στην ομάδα Σπουδών Υγείας, καθώς μόλις το 28,25% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στη Βιολογία και το 13,22% στη Νεοελληνική Γλώσσα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση