«Μένουμε όρθιοι II»: Πρόγραμμα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων
Ανοικτή πολιτική εκδήλωση διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Μεσσηνίας, σήμερα στις 8.00 το βράδυ, στο Καφέ-Σινέ (Νικ. Πλαστήρα 9, Δυτική Παραλία, Καλαμάτα). Θέμα της εκδήλωσης η ανάλυση του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» και οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.
Θα μιλήσουν ο Πάνος Σκουρλέτης, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Επικρατείας και ο Σπύρος Δανέλλης, πρώην βουλευτής, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής, θα υπάρξει πρόβλεψη για τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας.
Ο Πάνος Σκουρλέτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, τόνισε ότι η «πρωτοτυπία» του προγράμματος έχει να κάνει όχι μόνο με το ότι προβλέπει τις αναγκαίες δαπάνες, αλλά και ότι προσδιορίζει από πού θα βρεθούν τα συνολικά 13,4 δισ. ευρώ που απαιτεί, τα οποία υπερκαλύπτονται από τα 24 δισ. ευρώ ως άθροισμα ευρωπαϊκών ενισχύσεων, ανακατεύθυνσης του ΕΣΠΑ, άλλων πόρων σχετικών με την πανδημία και κατά ένα μέρος από το «μαξιλαράκι» των 37 δισ. ευρώ, πάντα με το δεδομένο ότι περίπου 15,6 δισ. ευρώ από αυτό δεν πρέπει να πειραχτούν.
Επισήμανε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται πλήρως στη λογική της κυβέρνησης περί «εφεδρειών», διότι «όταν μια επιχείρηση απολύσει κόσμο, όταν γυρίσει το διακόπτη στο “off” και κατεβάσει τα ρολά, πολύ δύσκολα ανοίγει ξανά, καθώς χάνει την πελατεία της, βγαίνει εκτός αγοράς. Χρειάζεται μια πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξαναμπεί σε λειτουργία ο τομέας της οικονομίας, εάν έχει γυρίσει ο διακόπτης».
Γι’ αυτό και επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα τώρα, καθώς η μηχανή της οικονομίας προσπαθεί «να βάλει μπροστά», σημείωσε, ενώ άσκησε έντονη κριτική για τα κυβερνητικά μέτρα που οδηγούν στην κατά 20% μείωση των μισθών, για τις αντιφατικές δηλώσεις για τον τουρισμό, για το νέο κύμα απολύσεων, αλλά και για τη βάση όλων αυτών, την ακραία νεοφιλελεύθερη λογική για την αυτορρύθμιση της αγοράς, που θέτει τους πιο αδύναμους κρίκους, αυτοαπασχολούμενους, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε κίνδυνο εξαφάνισης υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η συγκεκριμένη αντίληψη για την αγορά συνδέθηκε και με την «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, που ενισχύεται από την πρακτική της τηλεργασίας, όπως τη βίωσαν οι εργαζόμενοι αυτό το διάστημα.
Α.Π.