Σε εξέλιξη προσπάθεις του Δήμου για να ανακουφίσουν το πρόβλημα των κατοίκων
Από τις πιο δύσκολες χρονιές από θέμα λειψυδρίας είναι η φετινή για τους κατοίκους του Δήμου Δυτικής Μάνης και ιδιαίτερα για όσους κατοικούν στα ορεινά χωριά. Χωριά, όπως ο Πύργος Λεύκτρου, είναι μέρες χωρίς στάλα νερό να τρέχει από τις βρύσες, ενώ σε όλα τα άλλα χωριά οι διακοπές νερού είναι πλέον συνηθισμένες.
Ξένος που διαμένει μόνιμα εδώ και 12 χρόνια στη Μάνη περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα όσα βιώνουν αυτός και η οικογένειά του καθημερινά, με πολλές ώρες το 24ωρο χωρίς νερό.
Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος έχει κάνει κινήσεις για μερική, έστω, ανακούφιση του προβλήματος, με το δήμαρχο Δημήτρη Γιαννημάρα να τονίζει «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να το δώσω σε όλους», καθώς, όπως είπε, αντιμετωπίζει δυσκολίες και αντιδράσεις από ορισμένους.
Τραγική κατάσταση
Το πρόβλημα με το νερό στη Μάνη είναι χρόνιο και όσες λύσεις κι αν εξετάστηκαν, ποτέ και από κανέναν δε βρέθηκε οριστική. Ο κ. Ανδρέας, που έχει έρθει από το εξωτερικό και μένει μόνιμα σε χωριό της Μάνης, μας είπε πως όποιος δεν έχει δεξαμενή, δεν έχει νερό. Το νερό κόβεται κάθε μέρα και για πολλές ημέρες, ενώ υπάρχουν ημέρες που έχουν νερό μόνο μια ώρα. Από τη μία, όπως σημειώνει, ενθαρρύνεται ο κόσμος να φτιάχνει στην περιοχή σπίτια, ξενοδοχεία και πισίνες και, από την άλλη, δεν υπάρχει νερό, ενώ το δίκτυο και οι δεξαμενές είναι παλιά και ακατάλληλα.
Από τον Απρίλιο και μετά οι βρύσες σε Ρίγκλια, Μηλέα, Πλάτσα, Πύργο κ.α. βγάζουν αλμυρό νερό, που χαλάει τις οικιακές συσκευές και ξεραίνει τα λαχανικά και τα λουλούδια στους κήπους. Τον τελευταίο μήνα, όπως σημείωσε, δεν έχουν ούτε αλμυρό νερό και, μάλιστα, σε μια χρονιά που λόγω του κορωνοϊού δεν έχει έρθει κόσμος στη Μάνη. Αυτοί που έχουν λεφτά, όπως είπε, αγοράζουν νερό, το οποίο πληρώνουν 70 ευρώ τα 5 κυβικά, όταν είναι σε μακρινό χωριό. Καυτηρίασε δε και το γεγονός ότι οι κάτοικοι σε χωριά που έχουν νερό το σπαταλούν σε πλυσίματα και πισίνες χωρίς να υπολογίζουν ότι συνάνθρωποί τους δεν έχουν ούτε να πιούν.
Λύσεις ανακούφισης
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιανημάρας, σημείωσε ότι φέτος το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς δεν έπεσαν πολλά χιόνια και βροχές. Από το Δεκέμβριο, όπως είπε, έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να εξασφαλίσει νερό, ενώ ο κορωνοϊός καθυστέρησε αρκετές ενέργειες.
Ήδη, όμως, έχει βρεθεί η γεώτρηση ενός ιδιώτη στο Κοτρώνι, έχει γίνει σύμβαση μαζί του για τρία χρόνια και θα λυθεί το πρόβλημα της αλμυρότητας για το νερό στα χωριά προς Ρίγκλια, Τραχήλα, Άγιο Νίκωνα κ.λπ.
Επίσης, ο Δήμος έκανε σύμβαση με πηγές στην Καστάνια, οι οποίες ανήκουν στη Μονή Παναγουλάκη. Ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις, ώστε το συντομότερο δυνατό να δοθεί στους κατοίκους κι αυτό το νερό και ιδιαίτερα σε Πύργο, Ρίγκλια κ.α. Ο κ. Γιαννημάρας εκτίμησε ότι μέσα στην εβδομάδα θα μπορέσει να δοθεί.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι όλο αυτό το διάστημα έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες και αντιδράσεις από ορισμένους που δε λένε να καταλάβουν ότι η κατάσταση είναι επείγουσα και τα χωριά έπρεπε να έχουν νερό από… χθες.
Προσπάθησε, όπως είπε, να πάρει το περίσσευμα του νερού που υπάρχει στα Αλτομυρά, αλλά κάποιοι επαναστάτησαν.
«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να το δώσω σε όλους. Οι άνθρωποι έχουν δίκιο κι εγώ δέχομαι πόλεμο», κατέληξε ο δήμαρχος προσθέτοντας πως, αν απαιτηθεί, θα απευθυνθεί ακόμα και στον εισαγγελέα.
Της Βίκυς Βετουλάκη