Σε παρεμβάσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προέβησαν Μεσσήνιου πολιτικοί, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους:
Μίλτος Χρυσομάλλης, βουλευτής Μεσσηνίας
«Σήμερα προσβάλλεται ξανά η ιστορία μας, η ορθόδοξη πίστη μας και η παράδοσή μας. Σήμερα ματώνει η Ορθοδοξία, ματώνει μαζί της και ο Ελληνισμός. Αυτή τη φορά η τουρκική ιταμότητα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη! Τρέμουν την ψυχή μας! Τρέμουν την Ελλάδα,! Ως εδώ! Η μνήμη του λαού μας καίει άκαυτη βάτος!».
Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής Μεσσηνίας, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
“Πολύ μεγάλη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα και το χριστιανισμό, που επηρεάζει όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις” χαρακτήρισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8.
Χαρακτήρισε επίσης “χλιαρές” τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, επισημαίνοντας πως “πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων”, ενώ κάλεσε επισταμένα “την κυβέρνηση Μητσοτάκη να θέσει με πολύ επιτακτικό τρόπο το ζήτημα στην Ε.Ε. εν όψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και, επιτέλους, να προχωρήσει στο αίτημα ενεργοποίησης των κυρώσεων προς τη γείτονα, όπως έχουμε εδώ και μήνες επισημάνει”.
Υπενθύμισε, δε, πως “η δυνατότητα αυτή των κυρώσεων είναι κάτι το οποίο επετεύχθη τον Ιούνιο του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: “Η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, όπως προσπαθούσε να μας πείσει η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, κλιμακώνει με επικίνδυνο τρόπο την επιθετικότητά της προσπαθώντας να πρωταγωνιστήσει στην περιοχή και για αυτό πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη απάντηση τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από την ελληνική κυβέρνηση”.
Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας
«Αισθάνομαι την ανάγκη να ενώσω και τη δική μου φωνή στη συλλογική, πανεθνική, παγκόσμια αναγκαία καταδίκη της ανιστόρητης απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση του Τ. Ερντογάν να μετατρέψει το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO σε τέμενος προβληματίζει, πληγώνει τους απανταχού Έλληνες και ορθόδοξους, εξοργίζει.
Η απόφαση προσβάλλει το Χριστιανισμό, την Ελλάδα, όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
Η απόφαση αυτή και μάλιστα 86 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου, προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της, προσβάλει το δυτικό κόσμο, το χριστιανικό κόσμο, προσβάλλει όλους όσοι αναγνωρίζουν το εμβληματικό μνημείο ως κτήμα παγκόσμιου πολιτισμού. Ταυτόχρονα επισφραγίζει τη μουσουλμανοποίηση της Τουρκίας, την παραπέρα απομάκρυνσή της από την Ε.Ε.
Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά.
Κανείς πια δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν καταλαβαίνει τη στροφή της Τουρκίας, την προσπάθεια Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε δεύτερη Μέκκα. Η Ευρώπη, η διεθνής κοινότητα, αλλά και οι ηγεσίες των άλλων θρησκειών παγκοσμίως, έχουν ηθικό, πολιτιστικό, πολιτικό καθήκον να αφυπνιστούν και να παρέμβουν άμεσα και αποφασιστικά, έτσι ώστε να απομονωθεί ένας ηγέτης που διακρίνεται για τον αυταρχισμό, τον ετσιθελισμό του και για την προώθηση ακραίων και επιθετικών κινήσεων, τόσο πολιτικά όσο και θρησκευτικά, αλλά και να καταδικαστεί η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, η οποία τορπιλίζει τόσο τον πολιτικό διάλογο μεταξύ κρατών όσο και το διαθρησκευτικό σεβασμό και κατανόηση. Ο κ. Ερντογάν πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί ότι η διεθνής κοινότητα λειτουργεί με αρχές, αξίες και κανόνες και δεν είναι διατεθειμένη να ανέχεται άλλο τη συνεχή επίδειξη προκλητικότητας, επιθετικότητας και αναθεωρητισμού της Τουρκίας. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει με έργα όχι με λόγια, από τα οποία δε “χαμπαριάζει” ο Τούρκος πρόεδρος.
Η κυβέρνηση, όλος ο πολιτικός κόσμος, οι άνθρωποι του Πολιτισμού, όλοι οι Έλληνες έχουμε καθήκον να δράσουμε, να παρέμβουμε διεθνώς με εθνική ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα.
Καθήκον μας είναι να ξεσηκώσουμε ένα διεθνές κύμα διαμαρτυρίας, απομόνωσης και αποφασιστικής απάντησης της αδιανόητης αυτής πρόκλησης».