Εγκαίνια χθες παρουσία της υπουργού Πολιτισμού
Έπειτα από χρόνια μελετών και στασιμότητας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξης της νότιας πλευράς και εισόδου του Κάστρου της Καλαμάτας.
Πλέον το σημείο φωτίζεται, αναδεικνύοντας έτσι τα τείχη του Κάστρου, ενώ παράλληλα έγιναν κι άλλες παρεμβάσεις, που ουσιαστικά μεταμόρφωσαν την πλευρά αυτή. Μάλιστα, εντός του 2021 αναμένεται να φωταγωγηθεί περιμετρικά το Κάστρο της Καλαμάτας.
Χθες, λοιπόν, λίγο πριν από την έναρξη του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, που ύστερα από χρόνια επέστρεψε στο σημείο που ξεκίνησε, έγιναν τα εγκαίνια – απόδοση του έργου ανάδειξης της περιοχής από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Στο χαιρετισμό της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, μίλησε για την αξία του Κάστρου για την πόλη και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, ενώ ευχαρίστησε σε όλους συνέβαλαν σε αυτές.
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, έδωσε συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα, δήλωσε πως ο Δήμος θα είναι δίπλα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ενώ καλωσόρισε τον κόσμο στην έναρξη του 26ου Φεστιβάλ.
Παίρνοντας το λόγο η υπουργός Πολιτισμού σχολίασε ότι το τελικό αποτέλεσμα αναδεικνύει το πριν και το μετά, ενώ μίλησε για ένα ουσιαστικό έργο ανάδειξης του Κάστρου. Από την πλευρά της έδωσε συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το προσωπικό της, όπως και για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Χορού.
Οι εργασίες
Μετά την απαλλοτρίωση και κατεδάφιση του ελαιοτριβείου πρώην ιδιοκτησίας Σπυρίδη και την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης και φωτισμού της περιοχής, επιτεύχθηκε η ανάπλαση του ενιαίου πλέον περιβάλλοντος χώρου της πύλης του κάστρου και των τειχών της νοτιοανατολικής πλευράς του εξωτερικού περιβόλου και η εκ νέου διαμόρφωση της πρόσβασης σ’ αυτό. Οι επεμβάσεις έγιναν με στόχο τη διευκόλυνση των επισκεπτών και κυρίως των εμποδιζόμενων ατόμων, τον επαναπροσδιορισμό της διαδρομής προς την πύλη του μνημείου, ώστε αυτή να συμβάλει στην κατανόηση της αρχιτεκτονικής της διάρθρωσης, την αναβάθμιση του χαρακτήρα της περιοχής και την αναψυχή των επισκεπτών. Μεταξύ άλλων, κατασκευάστηκε ένας περιορισμένης κλίμακας χώρος με έδρανα, στον οποίο θα λαμβάνουν χώρα διαλέξεις και παρουσιάσεις στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και μικρής κλίμακας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Η εξυγίανση/στερέωση του τείχους της Ν.Α. πλευράς και η ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της πύλης αποκαθιστούν το φρουριακό χαρακτήρα του Κάστρου και αναβαθμίζουν αισθητικά το μνημείο και την ευρύτερη περιοχή του. Ο δε φωτισμός συμβάλλει στην ανάδειξη των αρχιτεκτονικών ιδιαιτεροτήτων της οχύρωσης, στη δημιουργία εμβληματικών εικόνων ορατών στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, αλλά και στη νέα είσοδο προς αυτήν, που διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της νέας περιφερειακής οδού.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση