Έγραφε, προχθές, η “Καθημερινή” στο κύρια άρθρο της με τίτλο το “δίδαγμα” κι αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Εύβοια: “H πικρή εμπειρία των πρόσφατων φυσικών καταστροφών θα έπρεπε να έχει διδάξει στους ιθύνοντες των υπηρεσιών τουλάχιστον αυτό: Αποστολή τους δεν είναι η διαχείριση του πολιτικού κόστους. Αποστολή τους είναι να επουλώσουν, όσο ταχύτερα γίνεται, τις πληγές. Και, σε δεύτερο χρόνο, να μάθουν από τα λάθη τους, προκειμένου την επόμενη φορά ο μηχανισμός να είναι καλύτερα προετοιμασμένος”.
Η Μεσσηνία έχει πλούσια ιστορία από ανάλογα φαινόμενα, με τελευταίο τις φονικές πλημμύρες του 2016. Όμως, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο για αντιπλημμυρικά έργα στη Μεσσηνία η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει στη διάθεσή της 1,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, οι ανάγκες ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε σε δηλώσεις του: “Είναι τεράστιες οι ανάγκες. Είναι πολλά εκατομμύρια οι ανάγκες για αντιπλημμυρικά έργα. Εμείς έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας 1,2 εκατομμύρια για τα δύο ποτάμια, του Άρι και του Παμίσου και τους παραποτάμους, αλλά χρειάζονται ίσως και 10 εκατ. ευρώ για να πείτε ότι έχουμε καλύψει τα πάντα”.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας πρόσθεσε ότι βρίσκεται στη φάση του διαγωνισμού ένα ακόμη έργο, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, ενώ σημείωσε ότι την Άνοιξη έγιναν καθαρισμοί σε ρέματα με δύο εργολαβίες.
Επίσης, ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε και στη μεγάλη μελέτη που γίνεται για τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας σημειώνοντας: “Γνωρίζετε ότι και το υπουργείο εκπονεί τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά στην Καλαμάτα και στις άλλες περιοχές. Έχουμε ζητήσει και εμείς με έγγραφο να γίνει μελέτη και επέμβαση από την Καλαμάτα μέχρι και τα Τσουκαλέικα, γιατί από εκεί και κάτω ο νέος αυτοκινητόδρομος επηρεάζει τις ανάντι και τις κατάντη περιοχές, διότι έχουμε συσσωρευμένες ποσότητες νερών σε ορισμένα ρέματα”.
Α.Π.