Για την Ευρώπη του σοσιαλισμού και του ανθρώπου
Σε πρόσφατη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα ο Αλέξης Χαρίτσης, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως να ήταν ό,τι καλύτερο περίπου μπορούσε να γίνει.
Στην ίδια συγκέντρωση η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη, γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού, είχε ένα σαφώς διαφορετικό στίγμα.
Ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει πια να αναζητήσουμε μια νέα προγραμματική πρόταση, η οποία ακριβώς θα θέτει όλα αυτά τα ζητήματα. Συμπεράσματα που έχουμε βγάλει όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο, αλλά όλη τη δεκαετή οικονομική κρίση».
Και έβαλε τα πιο κάτω ερωτήματα:
1. «Μπορούμε, για παράδειγμα, να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα με το σημερινό τραπεζικό σύστημα;»
2. «Μπορεί να γίνει ανάπτυξη στην Ελλάδα, όταν το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί με κριτήρια ιδιοτελή και αφήνει απέξω τις περισσότερες, τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων…;»
3. «Μήπως χρειαζόμαστε την παρουσία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα, μια δημόσια τράπεζα που δε μας άφησαν…;».
«Αυτό λοιπόν», συνέχισε ο Πάνος Σκουρλέτης, «πρέπει να το ξεπεράσουμε. Ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα μιας νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θέτει αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή δημόσια τράπεζα».
Αναφέροντας τα πιο πάνω ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε σαφές ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός ακόμα και στα ανώτατα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εξαγωγή σημαντικά ριζοσπαστικών συμπερασμάτων από μέρος τουλάχιστον των ηγετικών στελεχών. Αυτό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που δημιουργεί βάση πάνω στην οποία μπορεί να κτιστεί μέτωπο ενάντια στη λαίλαπα της Νέας Δημοκρατίας.
Η δημόσια τράπεζα στην οποία αναφέρθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης εμπίπτει απόλυτα στους στόχους του ΜεΡΑ25 που ζητά τη δημιουργία δημόσιας τράπεζας που να αναλάβει την ανάπτυξη, δημόσιας τράπεζας που να αναλάβει τα κόκκινα δάνεια και εθνικοποίηση όσων τραπεζών χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.
Είναι πολύ σημαντικό το ΜεΡΑ25 να κάνει ανοικτή πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ για διαμόρφωση κοινού ελάχιστου προγράμματος, κοινού μετώπου με στόχο την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Είναι πολύ σημαντικό, τέλος πάντων, να υπάρξει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτή η πρόταση θα πρέπει να απευθύνεται και στο ΚΚΕ. Θα δυσκολευόμασταν να πιστέψουμε ότι η ηγεσία του ΚΚΕ θα την απέρριπτε. Ακόμα και στο ΚινΑλ πρέπει να απευθυνθεί, όπου οι πρόσφατες διαφοροποιήσεις ηγετικών στελεχών από την επίσημη γραμμή, αναδεικνύουν την ύπαρξη δυσαρέσκειας και σοβαρών ζυμώσεων μέσα στο Κόμμα.
Πρωτοβουλία για σύμπτυξη μετώπου στο πλαίσιο της Αριστεράς είχε πρόσφατα υπάρξει όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε ανοικτή πρόταση στο ΚΚΕ για σύμπτυξη κοινού μετώπου ενάντια στις εκποιήσεις. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να αρχίσει το μάζεμα δυνάμεων για τα πιο φλέγοντα ταξικά ζητήματα, που δυστυχώς η ηγεσία του ΚΚΕ απέρριψε.
Οι πρωτοβουλίες για δημιουργία μετώπου της Αριστεράς για αντιμετώπιση της επίθεσης της Δεξιάς και του κεφαλαίου ενάντια στις ζωές των ανθρώπων πρέπει να θεωρηθεί άμεσο και αναντικατάστατο καθήκον.
Επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα ενεργοποιούσε το 62% τουλάχιστον που ψήφισε OΧΙ στο δημοψήφισμα, που είτε σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜεΡΑ25, είτε απογοητευμένοι σπίτι τους, θα έβλεπαν ξανά να ανοίγονται προοπτικές.
Αποτυχία αυτής της προσπάθειας θα έβαζε ένα μεγάλο ερωτηματικό για τις ηγεσίας που στάθηκαν εμπόδιο, ακόμα και στις τάξεις των ίδιων των οπαδών τους.
Μπροστά στην απότομη επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που η Νέα Δημοκρατία ήδη αντιμετωπίζει με ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στις οικονομικές και δημοκρατικές κατακτήσεις των εργαζομένων, έχοντας την στήριξη της οικονομικής ολιγαρχίας, ντόπιας και ευρωπαϊκής, τα ισοζύγια δυνάμεων μπορούν να αλλάξουν μόνο με τέτοια μέτωπα που θα πρέπει να αποκτήσουν και ευρωπαϊκό χαρακτήρα.
Του Σωτήρη Βλάχου