Μια διαφορετική παρουσίαση για τα δεδομένα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν αυτή που έγινε την Τετάρτη στον αύλειο χώρο του Μεγάρου Χορού.
Η πρώτη διαφορά αφορούσε στα μέτρα κατά του κορωνοϊού που ίσχυαν για όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωση, αφού ήταν υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, ενώ η δεύτερη είχε να κάνει με το κλίμα που επικρατούσε, καθώς οι άνθρωποι που εργάζονται για το Φεστιβάλ αισθάνονται δικαιωμένοι που φθάνουμε στην πρεμιέρα της επόμενης Παρασκευής. Κι αυτό, γιατί αρκετοί πίστευαν ότι δε θα γίνει, αφού όλα ήταν «ανοιχτά», με πιθανότερο σενάριο την ακύρωση ενός Φεστιβάλ που έχει συνδεθεί με την Καλαμάτα.
Έτσι, λοιπόν, κύριο χαρακτηριστικό του φετινού Φεστιβάλ θα είναι τα υγειονομικά μέτρα που έχουν λάβει όσοι εργάζονται για αυτό, ενώ δηλώνουν έτοιμοι να προσαρμοστούν και σε νέα, αν ζητηθεί από τους ειδικούς της Υγείας.
Στα της παρουσίασης τώρα, πρώτος πήρε το λόγο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι το φετινό Φεστιβάλ ξεκίνησε να σχεδιάζεται με ενθουσιασμό από την καλλιτεχνική διευθύντρια, Λίντα Καπετανέα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως ξαφνικά τα πράγματα άλλαξαν. Επικράτησε ένα μούδιασμα, ενώ οι περισσότερες προτάσεις ήταν το Φεστιβάλ να μη διεξαχθεί.
Τότε οι άνθρωποι του Δήμου και του Φεστιβάλ αποφάσισαν να εξαντλήσουν κάθε λύση προκειμένου αυτό να πραγματοποιηθεί, μιας και για τον ίδιο ήταν ιστορική υποχρέωση και για την πόλη να διεξαχθεί.
Κλείνοντας ανέφερε ότι και αυτή η Δημοτική Αρχή αγαπά το Φεστιβάλ, και όσο είναι δήμαρχος θα το υποστηρίζει, κάτι που έκαναν και οι προκάτοχοί του. Δεν ξέχασε, δε, να ευχαριστήσει την υπουργό Πολιτισμού, η οποία μάλιστα θα παρευρεθεί στην πρεμιέρα, την καλλιτεχνική διευθύντρια και την ομάδα της, το Δ.Σ. της «Φάρις», τους εθελοντές, αλλά και τον κόσμο που τόσα χρόνια «αγκαλιάζει» το Φεστιβάλ.
Με τη σειρά της η κα Λίντα Καπετανέα, που ήταν συγκινημένη από την αρχή της παρουσίασης, μιλώντας στον κόσμο τον ευχαρίστησε, αφού δείχνει ότι είναι πιστός στο θεσμό και διαχρονικά τον στηρίζει.
Όσον αφορά στο φετινό προγραμματισμό, είπε ότι όταν το Σεπτέμβριο ξεκίνησε δε θα μπορούσε να φανταστεί τις ημέρες που ακολούθησαν και ακόμα βιώνουμε.
Πρόσθεσε δε ότι η παρουσίαση του Φεστιβάλ, αλλά και η πραγματοποίησή του, οφείλονται στο Δήμο Καλαμάτας, στο Δ.Σ. της «Φάρις», αλλά και στην ομάδα που έχει μαζί της.
Ο κόσμος της τέχνης, σχολίασε, έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η πανδημία ήταν ό,τι χειρότερο.
Όσο για το φετινό Φεστιβάλ, στόχος είναι να είναι απόλυτα ασφαλές για όλους, γι’ αυτό υπάρχει σχέδιο βασισμένο στις οδηγίες των ειδικών, ενώ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να το προσαρμόσει σε αλλαγές που θα προτείνουν.
Πριν από την παρουσίαση των ομάδων, αναφερομένη στον Θάνο Μικρούτσικο, είπε ότι το 26ο Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σε αυτόν, «το σημαντικότερο πρόσωπο για το Φεστιβάλ, αφού ήταν ο ιδρυτής του».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση