Στη φημισμένη Μεσσηνιακή Μάνη, νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, βρίσκονται δύο τουριστικοί προορισμοί με ξεχωριστή φυσιογνωμία: ο Κάμπος, μεσόγειο κεφαλοχώρι, χτισμένο σε περιοχή με καλλιέργειες και κτηνοτροφική παραγωγή, και οι Κιτριές, γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, κύριο λιμάνι του Μεσσηνιακού κόλπου επί Τουρκοκρατίας.
Ο Κάμπος, στη διαδρομή από την Καλαμάτα προς την Καρδαμύλη και τη Στούπα, αποτελεί το κύριο οικιστικό κέντρο μιας περιοχής με ιδιαίτερα αξιόλογα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, αλλά και σπάνια φυσική ομορφιά (φαράγγι Ριντόμου).
Στολίδια του Κάμπου είναι η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και ο πύργος Κουμουνδούρου. Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1817-1883) διετέλεσε επανειλημμένα πρωθυπουργός, πρόεδρος της Βουλής και υπουργός κατά το διάστημα 1855-1882. Δίπλα στον πύργο Κουμουνδούρου σώζεται θολωτός μυκηναϊκός τάφος.
Δυτικά από τον Κάμπο, στην κορυφή λόφου πάνω από το χωριό Σταυροπήγιο, βρίσκεται το κάστρο της Ζαρνάτας. Χτισμένο σε στρατηγική θέση από τους Βυζαντινούς Χρόνους, ενισχύθηκε με πρόσθετα τείχη επί Τουρκοκρατίας, στέγασε την τουρκική φρουρά και τη βενετσιάνικη διοίκηση, ακολούθως δε πέρασε στα χέρια μανιατών τοπαρχών-καπετάνιων.
Νοτιότερα, στον οικισμό Μάλτα, το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών συγκεντρώνουν η εκκλησία της Υπαπαντής, ο πύργος του Μαυρίκου και η μονή της Παναγίας Ανδρουμπεβίτσης (σε μικρή απόσταση).
Βορειοανατολικά από τον Κάμπο, στην περιοχή που ορίζεται από τους οικισμούς Κέντρο – Χώρα Γαϊτσών και Πηγάδια, οι λάτρεις της φύσης ανακαλύπτουν ένα εξαίρετο μνημείο της φύσης, το φαράγγι Ριντόμου, που διαθέτει επιβλητικές ορθοπλαγιές στο στενότερο σημείο του.
Δυτικά από τον Κάμπο, στην ακτογραμμή του Μεσσηνιακού κόλπου, οι Κιτριές με τα γαλαζοπράσινα νερά και το όμορφο ηλιοβασίλεμα είναι μια από τις ωραιότερες γωνιές της Μεσσηνίας. Στο λιμανάκι του οικισμού με τις ψαροταβέρνες, την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και το φάρο (19ος αιώνας) δένουν βάρκες και καΐκια.
Στην ευρύτερη περιοχή ξεχωρίζουν η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στη διαδρομή από τον οικισμό Καλιαναίικα προς τους Άνω Δολούς, η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, σε μικρή απόσταση από τους Κάτω Δολούς, και ο πύργος Σαράβα, σε λόφο πάνω από τους Άνω Δολούς.
Πηγή: in.gr