Προς το χειρότερο μέχρι στιγμής σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό παραπέμπουν οι έως τώρα επιδόσεις του, αλλά και οι τελευταίες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, αν και σε συνέντευξή του στις 21 Ιουνίου στην «Καθημερινή» είχε εκφράσει την εκτίμηση για έσοδα 20%-25% των περυσινών 18,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τώρα δηλώνει- στην ίδια εφημερίδα- πως «ο Ιούλιος και η εξέλιξη της πανδημίας διεθνώς κάνουν πλέον ρεαλιστικό ένα σενάριο εσόδων μεταξύ 3 και 3,5 δισεκατομμυρίων, δηλαδή κάτω του 20% των περυσινών ταξιδιωτικών εισπράξεων». Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «παραμένει η ανάγκη για ρεαλισμό και σχεδιασμό νέων μέτρων στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, καθώς οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία θα είναι πολύ σοβαρές τους επόμενους μήνες».
Τα 15 δισεκατομμύρια που θα λείψουν από τις φετινές ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό αντιστοιχούν σε ποσοστό που πλησιάζει τα επίπεδα του 7,5% του ΑΕΠ, καθιστώντας σαφές πως και τα δυσμενή σενάρια για την ανάπτυξη εν γένει καθίστανται πλέον πιθανότερα.
Η επιδείνωση στων εκτιμήσεων για τα μεγέθη αυτά προκύπτει ύστερα από τον πολύ ασθενικό Ιούλιο αλλά και το εν εξελίξει όπως εκτιμάται δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece κατέγραψε σημαντική πτώση και τον μήνα Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της παραχωρησιούχου, ο συνολικός αριθμός επιβατών στους 14 αερολιμένες υποχώρησε τον Ιούλιο σε 1,3 εκατ. από 5,3 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019, μεταβολή που αντιστοιχεί σε πτώση 75,1%.
Μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στις αφίξεις εξωτερικού (-78,5%), σε σχέση με αυτές από το εσωτερικό (-56,5%). Υποχώρηση κατά 70% κατέγραψε η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, από όπου διακινήθηκαν συνολικά 894 χιλιάδες επιβάτες έναντι περίπου 3 εκατ. ατόμων τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η μείωση των επιβατών εξωτερικού να είναι υψηλότερη, καθώς διαμορφώνεται στο 76,1%.
Η τουριστική βιομηχανία εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της στις αφίξεις από τη Βρετανία και την προοπτική ενός καλού Σεπτεμβρίου. Η επιβολή του μέτρου καραντίνας την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου από τους Βρετανούς για όσους τουρίστες επιστρέφουν από ισπανικούς προορισμούς φαίνεται ότι έστρεψε τελικά πολλούς εξ αυτών σε άλλους μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα. Όμως με την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας να χειροτερεύει, υπάρχει η ανησυχία πως ανάλογο μέτρο μπορεί να επιβληθεί και σε όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα.
Όσον αφορά πληροφορίες για αυξημένες πληρότητες τον Αύγουστο σε ορισμένους προορισμούς, διευκρινίζεται πως, όπου αυτό αληθεύει, αναφέρεται στις μονάδες που είναι ανοικτές, την ώρα που ένας σημαντικός αριθμός συγκροτημάτων παραμένει κλειστός.
Ειδικότερα, ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων, εκτιμάται περισσότερα από 4 στα 10, θα παραμείνουν φέτος κλειστά. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός πως από τις 6.800 μικρές και μεγάλες μονάδες (επί συνολικού πλήθους 10.000), οι οποίες ζήτησαν και έλαβαν υγειονομικά πρωτόκολλα για να λειτουργήσουν, περίπου 1.000 δεν άνοιξαν εξαιτίας αμελητέων ή και ανύπαρκτων κρατήσεων.
Επιπλέον, οι σχετικά βελτιωμένες πληρότητες του Αυγούστου στηρίζονται στην πλειονότητά τους σε Έλληνες επισκέπτες.
Με δεδομένο πλέον το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά και τις αγορές από τις οποίες φιλοδοξεί να προσελκύσει επισκέπτες, η συρρίκνωση της οικονομίας της φιλοξενίας στην Ελλάδα σε ποσοστό άνω του 80% φέτος εμφανίζεται βέβαιη. Μένει μόνον να φανεί αν η ύφεση αυτή θα περιοριστεί στο 80% ή αν θα είναι τελικά ακόμα μεγαλύτερη…