Την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη «ανάπλαση» της ιστορικής Πλατείας Υπαπαντής εκφράζουν σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο της Καλαμάτας, Θόδωρος Μπρεδήμας και στελέχη της.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η παράταξη της “Αλλαγής” από την προ 10ετία ίδρυσή της είχε διακηρύξει την αμετάθετη απόφασή της να αγωνίζεται για τα σημαντικά θέματα της Καλαμάτας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων Θουρίας, Άριος και Αρφαρών και, επίσης, ότι “ήρθε για να μείνει και να αγωνίζεται για τα μεγάλα θέματα του Δήμου”.
Συνεπείς προς αυτές τις αμετάθετες αρχές και τους αγώνες της, τότε μέσα και τώρα έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, απευθύνεται στο δήμαρχο Καλαμάτας και δια του προέδρου του Σώματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο για το μέγα θέμα της διάσωσης των αρχαίων της Πλατείας Υπαπαντής.
Τασσόμεθα ανεπιφύλακτα υπέρ της διάσωσης και ανάδειξης των αρχαίων που υπάρχουν στην πλατεία Υπαπαντής, αλλά και συμμεριζόμεθα όλες τις μέχρι τώρα αντιδράσεις ενάντια στην επιχειρούμενη “εξαφάνιση” των αρχαίων.
Επίσης, προτείνουμε όπως για το όλον θέμα ετοιμασθεί πλήρης φάκελος, ο οποίος να σταλεί εις την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι δυνατόν, αφενός, να επιληφθεί του όλου θέματος και, αφετέρου, να διαθέσει τα ανάλογα ποσά δια την σχετική μελέτη, αλλά και την υλοποίηση του έργου διάσωσης των αρχαίων της Πλατείας Υπαπαντής δια παντός προσφόρου μέσου.
Όμως, πέραν των όσων εγράφησαν, καλόν θα ήταν να κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο όλον θέμα και ξεκινάμε από το 1900, όταν ο γνωστός αρχαιολόγος Άνδρες Σκιάς είχε παρουσιάσει μελέτη σχετικά με ευρισκόμενα εντός του εδάφους θεμέλια πύργου και οχυρωματικών έργων κλασσικής εποχής, περίπου 300 μέτρα από το Κάστρο της Καλαμάτας.
Το 1958 και το 1961, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής, ευρέθησαν, όπως λέγεται, από τον έφορο Αρχαιοτήτων, Νικόλαο Γιαλούρη, αρχαία ευρήματα, τα οποία δήλωναν ότι πρόκειται για δημόσιο κτίσμα Εποχής Ελληνιστικής και Ύστερης Ρωμαϊκής.
Τα ευρήματα αυτά τότε καταχώθηκαν, διότι, όπως ελέχθη, δεν υπήρχαν χρήματα για την ανασκαφή και διότι έπρεπε να διασωθούν εντός της γης αυτά τα αρχαιολογικά κατάλοιπα…
Το χειμώνα του 2008 σε εργασίες που έκανε η ΔΕΥΑΚ, όπως ανεφέρθη, ευρεθηκαν αρχαιολογικά κατάλοιπα, όπως πιθάρι, μικρός χώρος υδροσυλλογής και τμήμα τοίχου. Ό,τι ήταν κινητό αποθηκεύτηκε από τους αρχαιολόγους, αλλά ο τοίχος καταχώθηκε με απόφαση του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Κατά καιρούς έχουν γραφεί διάφορα άρθρα από ειδικούς επιστήμονες της Αρχαιολογίας περί του θέματος.
Σήμερα με την ευκαιρία της ανάπλασης εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας της πλατείας Υπαπαντής ανακινείται το θέμα της ανασκαφής των αρχαίων της.
Η ανάδειξη, όμως, των αρχαίων καταλοίπων, ιδιαιτέρως μάλιστα σε μία περιοχή όπου είναι το κέντρο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, είναι έργο των ειδικών επιστημόνων, των αρχαιολόγων, των μουσειολόγων, των επιστημόνων της πολιτισμικής διαχείρισης, των ιστορικών και αρμόδιων φορέων.
Συνεπώς, το όποιο πρόβλημα υπάρχει λύνεται με σοβαρή επιστημονική μελέτη, όπως καταδεικνύεται από αναδείξεις αρχαίων καταλοίπων σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον οικιστικό περίγυρο, τη ζωή της πόλης και πολλά άλλα τα οποία θα τεθούν ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, έτσι ώστε να επιτευχθεί το προσδοκώμενο.
Αυτά, εν συνόψει, χωρίς να θέλουμε να πλέξουμε “φωτοστέφανα” ή “ακάνθινα στεφάνια” σε κάθε έναν που ευλόγως εκθέτει τις απόψεις του. Αυτά επί του παρόντος».