Κυβέρνηση και μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα παρουσιαστούν κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας σαρώνοντας ήδη Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη. Τα φαινόμενα του κυκλώνα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους ακτές της δυτικής Ελλάδας και αναμένονται να κορυφωθούν την Παρασκευή.
Στη Ζάκυνθο όπως αναφέρει το σκηνικό θυμίζει βαρύ χειμώνα, καθώς από το πρωί, στο νησί, πνέουν ισχυροί άνεμοι και βρέχει σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα πρώτα προβλήματα.
Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα παρουσιαστούν κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Τα μέτρα που συστήνονται
- Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
- Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
- Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
Έως και 200 τόνους βροχή ανά στρέμμα
Την ίδια στιγμή, πολύ σοβαρός παραμένει ο κίνδυνος για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές που θα «σαρώσει» ο μεσογειακός κυκλώνας.
Όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι είναι πιθανόν να ρίξει βροχή 200 τόνους ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι σε έναν χώρο που είναι 1000 τμ. και δεν υπάρχει διαφυγή το ύψος του νερού μπορεί να φθάσει τα 20 εκατοστά ή όπως το μετρούν οι μετεωρολόγοι 200 χιλιοστά.
Αν, όμως το έδαφος είναι επικλινές, υπάρχει υπόγειο ή χείμαρροι τότε το ύψος του νερού μπορεί να φθάσει ή να ξεπεράσει το ένα μέτρο.
Εκτός από τη μορφολογία του εδάφους μεγάλη σημασία έχει και η ένταση της βροχής, δηλαδή αν τέτοιες μεγάλες ποσότητες νερού πέσουν σε διάστημα μιας ώρας ή πολλών ωρών. Αρκεί να θυμηθούμε ότι η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, που πλημμύρισαν το 2017 ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε χρονικό διάστημα μόνο έξι ωρών.
tanea.gr