Εικόνα ισορροπίας θα παρουσιάσει ο τομέας του ελαιολάδου τη νέα χρονιά

Εικόνα ισορροπίας θα παρουσιάσει ο τομέας του ελαιολάδου τη νέα χρονιά

Στα 2,40 η τιμή του ελαιολάδου σήμερα

Η παραγωγή της ελαιοκομικής περιόδου 2019/20 κυμάνθηκε στους 270-275 χιλ. τόνους, ενώ κλείνει με σχετικά υψηλά αποθέματα, περίπου 45-55 χιλ. τόνους, δηλαδή διπλάσια του συνηθισμένου.

Η δε περίοδος του κορωνοϊού επέδρασε θετικά στην εσωτερική κατανάλωση του ελαιολάδου μόνο τις πρώτες ημέρες. Στη συνέχεια τα νοικοκυριά στράφηκαν κυρίως στα υποκατάστατα σπορέλαια (ηλιέλαια) και μαργαρίνες, τουλάχιστον στις αγορές τους από σούπερ μάρκετ. Για τη -λογικά αυξημένη λόγω μαγειρέματος σπίτι- κατανάλωση ελαιολάδου σε 16κιλους χύμα “τενεκέδες” μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν.

Η καραντίνα στη μαζική εστίαση HORECA μείωσε κυρίως την κατανάλωση (τις εισαγωγές) του φοινικέλαιου και του φοινικοπυρηνέλαιου -ένδειξη του πόσο χαμηλή είναι η χρήση ελαιολάδου, ακόμη και πυρηνελαίου.

Πάντως, ο τομέας του ελαιολάδου ήταν αυτός που στήριξε τις ελληνικές εξαγωγές το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020, με αύξηση 43,6% σε σχέση με το 2019.

Υποδεχόμαστε την 2020/21
Για τη νέα εσοδεία 2020/21 οι εκτιμήσεις παραγωγής κυμαίνονται στους 230-250 χιλ. τόνους με ανεβασμένη -και ποιοτικά- σε σύγκριση με φέτος (πέρυσι) τη νήσο Κρήτη. Αντίθετα ελαφρά μείωση περιμένει η Πελοπόννησος, ιδίως η Λακωνία. Σημαντικά μειωμένη θα είναι η παραγωγή στα νησιά του Αιγαίου, (Λέσβο).

Με την Ισπανία να κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για τη νέα εσοδεία λόγω των ανεπαρκών βροχοπτώσεων, μάλλον βαδίζουμε προς μια χρονιά ισορροπίας, χωρίς δραματικές αυξομειώσεις στα ισοζύγια προσφοράς – ζήτησης, άρα και στα επίπεδα των τιμών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Σήμερα οι τιμές ακολουθούν την ακόλουθη κλίμακα:

Τα πολύ καλά έξτρα (extrissima) Λακωνίας, με άριστα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, καθαρά από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, MOSH – MOAH κ.λπ., βρίσκονται στα 2,65ευρώ/κιλό, και έως 2,60 ευρώ/κιλό αν έχουν κάποια μικρά προβλήματα.

Κατεβαίνουν στα 2,40 ευρώ/κιλό στην υπόλοιπη Πελοπόννησο (Μεσσηνία), στην Κρήτη κ.λπ. με την οξύτητα να ανεβαίνει στους 0,5ο.

Για την οξύτητα 0,7ο υπάρχει μείωση στα 2,15 ευρώ/κιλό και για την 0,8ο στα 2,05 ευρώ/κιλό. Υπάρχει, δηλαδή, ένα μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών σε σύγκριση με τις πολύ καλές ποιότητες.

Αυτό που είναι φανερό και πρέπει να τονιστεί είναι η απότομη μείωση των τιμών σε κάθε μικρή υποβάθμιση της ποιότητας σε φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και σε υπολείμματα.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιαίτερες ποιοτικές κατηγορίες τα μεν ΠΟΠ προσαυξάνονται κατά 0,15 ευρώ/κιλό. Τα δε βιολογικά, τα οποία είναι λίγα και δυσεύρετα, φθάνουν τα 3,15-3,20 ευρώ/κιλό.

Τα αναφερόμενα παραπάνω στοιχεία αντανακλούν τη συνολική εικόνα της αγοράς και προέρχονται από αντικειμενικά καλούς γνώστες της, απαλείφοντας μεμονωμένες περιπτώσεις που όταν γενικεύονται μπορεί να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Συμπέρασμα
Η “χρονιά ισορροπίας” που αναφερθήκαμε παραπάνω δίνει το περιθώριο για τις απαραίτητες οργανωτικές/ συλλογικές/ διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

ΠΗΓΗ: Βασίλης Ζαμπούνης, olivenews.gr