Επίσκεψη στην Καλαμάτα του Γ.Γ. Υπουργείο Δικαιοσύνης
Τα κτηριολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας και το ζήτημα της ενεργειακής του αναβάθμισης απασχόλησαν κυρίως χθες το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνο Αλεξανδρή, ο οποίος επισκέφθηκε την Καλαμάτα προσκεκλημένος του Δικηγορικού Συλλόγου.
Ο κ. Αλεξανδρής είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και με τις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές του νομού.
Η μεν ενεργειακή αναβάθμιση αργεί, αλλά για τα τρέχοντα προβλήματα που κτηρίου, όπως το σοβαρό ζήτημα στεγανότητας, υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει να κινηθούν γρηγορότερα οι διαδικασίες έγκρισης πιστώσεων από το ΤΑΧΔΙΚ.
Ενεργειακή αναβάθμιση
Τον κ. Αλεξανδρή καλωσόρισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, ο οποίος είπε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου πάντα ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Καλαμάτας.
Ο κ. Ξηρογιάννης τον ενημέρωσε για τα προβλήματα, αλλά και τις ελλείψεις σε δικαστές και υπαλλήλους. Από την πλευρά του, ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε ότι έχει επισκεφθεί αρκετές περιοχές και τόνισε ότι το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας υπερέχει πολλών άλλων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν έχει προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν.
«Αυτό το Μέγαρο είναι ένα αξιοζήλευτο μέγαρο σε σχέση πάντα με τις ελληνικές δυνατότητες και στάνταρ. Θα δούμε, όμως, τι μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή «τρέχει» ένα κτηριολογικό πρόγραμμα για όλη την Ελλάδα.
Πρόσθεσε, δε, ότι στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, που αφορά στην ανέγερση 4 – 5 Δικαστικών Μεγάρων, προβλέπονται ενεργειακές αναβαθμίσεις για όλα τα υπόλοιπα. Αιτήματα έχουν κατατεθεί και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν εκεί όλες οι ενεργειακές αναβαθμίσεις.
«Εκείνο που χρειάζεται είναι να βγουν γρήγορα τα ενεργειακά πιστοποιητικά, για να δούμε την κατάσταση που βρισκόμαστε και μετά, μέχρι τα τέλη του 2022, να έχουμε υποβάλει όλες εκείνες τις μελέτες που χρειάζεται, προκειμένου να ενταχθούν στα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης», πρόσθεσε.
Ψηφιακή Δικαιοσύνη
Για την ψηφιακή αναβάθμιση των δικαστηρίων με την κατάθεση ηλεκτρονικών δικογράφων, ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε στην κεντρική βάση δεδομένων, η οποία θα συνδέει όλα τα δικαστήρια της Ελλάδας. Η πρώτη φάση που υλοποιήθηκε αφορούσε στα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Αθήνας, και ως πιλοτικό μικρότερο δικαστήριο αυτό της Χαλκίδας.
Τώρα δημοπρατείται η δεύτερη φάση, στην οποία εντάσσονται όλα τα περιφερειακά πρωτοδικεία, εφετεία και άλλα.
«Θεωρώ ότι η μεγάλη δυσκολία ήταν στα μεγάλα δικαστήρια, γιατί υπήρχε τεράστια πυκνότητα δικογράφων, πάρα πολλές εκκρεμότητες και πιστοποιητικά που έπρεπε να βγουν. Εδώ η ενσωμάτωση θα γίνει πολύ πιο γρήγορα. Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για τα 27 ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και την ηλεκτρονική παραλαβή των δικογράφων και των φακέλων. Στόχος μας είναι στην τριετία από σήμερα να μπορούν οι δικηγόροι σε όλη τη χώρα να υποβάλουν, όχι μόνο τα δικόγραφά τους ηλεκτρονικά, αλλά, ει δυνατόν, και τους φακέλους. Να μπορεί ο καθένας με τους κωδικούς του και τηρουμένων των όσων θέτει ο νόμος προσωπικών δεδομένων, να μπει στο φάκελο του αντιδίκου του και να πάρει ηλεκτρονικά τα έγγραφα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξαλείψουμε το χαρτί, καθώς, σύμφωνα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, στο χαρτί ο ιός παραμένει μέχρι και τρεις μέρες», κατέληξε.
Της Βίκυς Βετουλάκη