Σε μια εποχή τηλεοπτικού μαρασμού, απουσίας πνευματικών αναζητήσεων από τους πολλούς και οργίου υπερέκθεσης εαυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επτά κυρίες της γραφής, επτά Μεσσήνιες λογοτέχνιδες, μας απασχολούν εντελώς διαφορετικά και πολύ ποιοτικά…
Πρόκειται για τα παρακάτω έξι μέλη της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων: Ελένη Αλεβίζου, Κατερίνα Γυφτάκη – Μπεκ, Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη – Τσαγκάρη, Ισμήνη Κωνσταντοπούλου, Βασιλική Μουρίκη, Μαρία Σταθέα και την Παρασκευή Ακριτίδου, που ένωσαν τις συγγραφικές δυνάμεις τους, συνεργάστηκαν και απέδωσαν έναν ωραίο πνευματικό καρπό!
Ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα που αφιερώνονται από τις παραπάνω συγγραφείς «στα παιδιά μας και σε όλα τα παιδιά του κόσμου» έγιναν ένας συλλογικός τόμος που εκδόθηκε το Μάρτιο του 2020 από τις εκδόσεις «Μαραθιά».
Το εξαιρετικά καλαίσθητο αποτέλεσμα του βιβλίου, με τίτλο «ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ, Φθινόπωρο – Χειμώνας», θα προσελκύσει τα μικρά ή εμάς, τα μεγαλύτερα παιδιά, να μπούμε στο μαγικό κόσμο του. Αυτός ανοίγεται μπροστά μας, καθώς το ξεφυλλίζουμε και καθοδηγούμαστε ως αναγνώστες από την καλοεπιλεγμένη εικόνα που κάθε φορά προηγείται των κειμένων κάθε συγγραφέως. Εικόνες που αποπνέουν γλυκασμό και τρυφερότητα μας οδηγούν να ταξιδέψουμε στον ονειρικό κόσμο των παραμυθιών της Κατερίνας, στις σπιρτόζικες αφηγήσεις της Ελένης, στην αθωότητα, την ανθρωπιά και την πολλαπλή ευαισθησία της Βασιλικής, της Παρασκευής και της Μαρίας.
Στην καρδιά του τόμου η Γαρυφαλλιά με τη νοσταλγική λαογραφική της ματιά αποτυπώνει παλιές συνήθειες του φθινοπώρου και «τραγουδάει» με πεζό ή ποιητικό λόγο το χειμώνα με τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, τις χαρές και τις χάρες του. Μαζί με το διασκευασμένο θεατρικά από την Ισμήνη πασίγνωστο γερο-Σκρουτζ, με τα χαρακτηριστικά κείμενα της Βασιλικής και της Μαρίας, αλλά και με το πνεύμα των κειμένων όλων των προαναφερθεισών, η Παιδική Ανθολογία δίκαια αποκτά τον υπότιτλο: Φθινόπωρο – Χειμώνας.
Ένα βιβλίο σαν πολύχρωμο ζαχαρωτό, σαν μια απαλή καραμέλα, με ήρωες που θα μιλήσουν στην παιδική ψυχή για την ανθρωπιά και την αγάπη… για τα μικρά ή μεγαλύτερα που χρειάζεται ο καθένας μας για να λέγεται επάξια άνθρωπος.
Της Αντωνίας Παυλάκου
Φιλολόγου, συγγραφέως, προέδρου ΕΜΣ