Το καλοκαίρι του 2019 ο νεοεκλεγείς δήμαρχος αναστάτωνε τους κατοίκους της Κυπαρισσίας με δημοσιεύματα, φωτογραφίες και δηλώσεις για την, ομολογουμένως, κακή κατάσταση πηγών, δεξαμενών και δικτύων ύδρευσης της πόλης. Απέδιδε ευθύνες στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, απειλούσε με παραπομπές, δεσμευόταν για την κάθαρση της «αμαρτωλής» ΔΕΥΑΤ και άλλα πομπώδη.
Ένα χρόνο μετά σιωπή. Το καλοκαίρι του 2020 η Κυπαρισσία έκανε μπλονζόν στο παρελθόν. Πολίτες, επαγγελματίες και επισκέπτες ταλαιπωρούνται από την έλλειψη και τις συνεχείς διακοπές νερού, μέσα στη ζέστη και την πανδημία του κορωνοϊού. Η τετρακέφαλη Δημοτική Αρχή, η ΔΕΥΑΤ και οι αντιδήμαρχοι της Κυπαρισσίας, αντί να σχεδιάζουν και υλοποιούν έργα ύδρευσης, ψήφιζαν για τη μεταφορά έδρας της ΔΕΥΑΤ, ως κατεπείγον μάλιστα θέμα.
Είναι γνωστό πως το σύστημα ύδρευσης της έδρας του Δήμου είναι σε κακό χάλι και το δίκτυο αποτελείται από ακατάλληλα υλικά, όπως αμιαντοσωλήνες. Πώς 16 χρόνια τώρα, τόσο η ΔΕΑΚΥ όσο και η ΔΕΥΑΤ, δεν έχουν υποβάλει ούτε ΜΙΑ πρόταση σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα και η Κυπαρισσία παραμένει ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ οικισμός του Δήμου χωρίς νέο δίκτυο! Είναι ντροπή η Κυπαρισσία να μην έχει σύγχρονο, υγιεινό, ασφαλές και επαρκές δίκτυο ύδρευσης, όταν έχουν όλα τα χωριά των τ. καποδιστριακών Δήμων Αετού και Αυλώνας, για παράδειγμα. Το αυτοδιοικητικό προσωπικό διαχειριζόταν την κακομοιριά και τα παιχνίδια εξουσίας, αντί να λύσει ουσιώδη προβλήματα καθημερινότητας και ανάπτυξης της πόλης.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή, αν και είχε πρόταση από την Τεχνική Υπηρεσία για την ανάθεση σύνταξης μελετών και ενέγραψε σχετικούς κωδικούς, δεν έκανε τίποτα. Δεν προετοιμάστηκε σε επίπεδο μελετών, ούτε σε επίπεδο συντήρησης για την καλοκαιρινή περίοδο. Τα χάλια τα ζούμε. Τι να περιμένεις, όμως, από ανθρώπους που χρειάζονται ένα χρόνο για να μην καταλάβουν τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει και φαίνεται να έχουν μηδενική την αίσθηση της δημόσιας ευθύνης και λογοδοσίας.
Με παρεμβάσεις μας στο Δ.Σ., αλλά και στα τοπικά Μέσα, είχαμε έγκαιρα επισημάνει τα προβλήματα του συστήματος ύδρευσης και είχαμε προτείνει λύσεις αντιμετώπισης (1).
Η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΤ, όμως, ούτε ακούνε, ούτε μπορούν να οργανώσουν διάλογο. Έγιναν καλαμοκαβαλάρηδες της εξουσίας και έχουν άλλες προτεραιότητες. Προσπαθούν με κατηγορίες, υπονοούμενα, μελλοντικές υποσχέσεις και πυροτεχνήματα να σηκώσουν σύννεφα σκόνης μπας και κρύψουν την αυτοδιοικητική τους γύμνια. Ματαιοπονούν.
Θα επιμείνουμε στις προτάσεις μας, για τη βελτίωση της υδροδότησης της Κυπαρισσίας και των οικισμών της.
Προϋπόθεση της όποιας παρέμβασης είναι η γνώση του πεδίου. Πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο (master plan) για το σύνολο του Δήμου, που θα αξιολογεί ανάγκες, διαθέσιμους και αναγκαίους υδρευτικούς πόρους και θα προγραμματίζει την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης ιεραρχημένα, με αξιοποίηση δημοτικών, εθνικών και κοινοτικών χρημάτων.
Το σύστημα ύδρευσης της Κυπαρισσίας και των οικισμών της παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα:
1. Η ύδρευση γίνεται από τις πηγές Βρυσών και Μπλεμενιάνων. Ενισχύεται δε με γεωτρήσεις, που θα πρέπει να αξιολογηθούν.
2. Ο αγωγός μεταφοράς από τις πηγές Βρυσών είναι πεπαλαιωμένος και μικρής διατομής, ενώ η κατάσταση των πηγών είναι τραγική.
3. Ο αγωγός μεταφοράς από τις πηγές Μπλεμενιάνων είναι σπασμένος χρόνια και βρίσκεται σε δασωμένη έκταση. Μπορεί να μας ενημερώσει η ΔΕΥΑΤ αν έχει επισκευαστεί και πόσα κυβικά νερό φέρνει;
4. Οι δύο δεξαμενές (πάνω και κάτω πόλης) είναι μικρής χωρητικότητας, παλιές και σε κακή κατάσταση. Χρειάζονται αντικατάσταση.
5. Το εσωτερικό δίκτυο είναι «άρτζι μπούρτζι». Αποτελείται από αμιαντοσωλήνες, αλλά και με κάθε είδους υλικό και τυχαίες διατομές.
Με βάση τα παραπάνω επιβάλλεται να δρομολογηθούν άμεσα τα παρακάτω έργα:
1. Νέοι αγωγοί μεταφοράς από πηγές Βρυσών και Μπλεμενιάνων, αφού αξιολογηθεί η παροχή τους.
2. Νέες δεξαμενές ύδρευσης. Μία για την πάνω και μία για την κάτω Πόλη και τους οικισμούς.
3. Ολική αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου της πόλης και όσων οικισμών δεν είναι τουλάχιστον με υλικό PVC.
Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδοτούσαν και εξακολουθούν να χρηματοδοτούν έργα ύδρευσης.
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν!
Του Δημήτρη Α. Δριμή
Δημοτικού συμβούλου Τριφυλίας, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”
Υ.Γ. (1) «Άμεση και βιώσιμη λύση για την ύδρευση της Κυπαρισσίας», Νοέμβριος 2019, «Καθαρισμός και απολύμανση δεξαμενών – αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης», Απρίλιος 2020.