Έτος της θαλάσσιας χελώνας αναδεικνύεται το 2020, με ανέλπιστα μεγάλο αριθμό φωλιών φέτος στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΑΡΧΕΛΩΝ και τα οποία αναφέρουν στις πρώτες θέσεις τις περιοχές της Μεσσηνίας, όπως ο Κυπαρισσιακός κόλπος, του Ρωμανού και η Κορώνη. Μάλιστα, στον Κυπαρισσιακό κόλπο στις αρχές Αυγούστου είχαν καταγραφεί περισσότερες από 3.500 φωλιές.
Οι φωλιές της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας καρέτα που καταγράφηκαν φέτος από τον «ΑΡΧΕΛΩΝ» στα 75 χλμ. των κύριων παραλιών ωοτοκίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6.500, αριθμός εντυπωσιακά μεγαλύτερος από τις 5.400 φωλιές που είχαν καταγραφεί πέρυσι στις ίδιες παραλίες.
Ανάλογη αύξηση υπήρξε και σε άλλες χώρες, κάτι το οποίο αποδίδεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν στη Μεσόγειο τα προηγούμενα χρόνια –και δεν έχει να κάνει με την καραντίνα και γενικότερα τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.
Πάνω από 6.500 φωλιές
Ο κορωνοϊός, πάντως, είχε ως αποτέλεσμα φέτος τη μεγάλη έλλειψη εθελοντών, κυρίως όσων δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν από το εξωτερικό, ωστόσο o ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να αναπτύξει το πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας της αναπαραγωγής της καρέτα σε 75 χλμ. παραλιών ωοτοκίας. Σε όλες τις περιοχές βοήθησαν αφοσιωμένοι εθελοντές, οι περισσότεροι διαμένοντες στην Ελλάδα, καθώς και το προσωπικό και μέλη του Συλλόγου, που, συγκροτώντας ολιγομελείς ομάδες, έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή τους.
Στα 75 χλμ. παραλίας προσμετρώνται οι παραλίες στον κόλπο Λαγανά, όπου ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» συνεργάζεται με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου, η περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, οι παραλίες του Ρωμανού Μεσσηνίας και του Λακωνικού κόλπου, και οι παραλίες του Ρεθύμνου, των Χανίων και του κόλπου Μεσσαράς στην Κρήτη.
Μέχρι σήμερα, στα 75 αυτά χιλιόμετρα παραλιών, έχουν καταγραφεί περίπου 6.500 φωλιές. Πρόκειται, βέβαια, για προκαταρκτικά στοιχεία, γιατί κατά την περίοδο που διανύουμε τώρα, της εκκόλαψης των νεοσσών, γίνεται ο έλεγχός τους, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο τελικός αριθμός και να συγκριθεί με τα προηγούμενα χρόνια.
Παρόλα αυτά, ακόμη και τα προκαταρτικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2020 είχαμε σημαντική αύξηση των φωλιών σε σχέση με το 2019, οπότε ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» είχε καταγράψει περί τις 5.400 φωλιές στις ίδιες παραλίες.
Από επαφές του «ΑΡΧΕΛΩΝ» με προγράμματα σε άλλες χώρες της Μεσογείου υπήρξε ενημέρωση ότι παρόμοια αύξηση υπήρξε και εκεί, τα αίτια της οποίας πρέπει να αναζητηθούν στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια στους βιοτόπους των θαλάσσιων χελωνών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Εν αναμονή της εκκόλαψης
Λιγότεροι από 100 ερευνητές/εθελοντές συμμετέχουν φέτος στην καταγραφή και προστασία των φωλιών και η προσπάθεια των ολιγομελών ομάδων του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στο πεδίο συνεχίζεται. Πόσα χελωνάκια θα εκκολαφθούν φέτος θα διαπιστωθεί μετά την εκκόλαψη των φωλιών και τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για τον αριθμό των νεοσσών που βγήκαν από τις φωλιές.
Όμως, όπως είναι γνωστό, δε φθάνουν στη θάλασσα όλα τα χελωνάκια που εκκολάπτονται. Αυτά που θα βγουν απ’ τις φωλιές πρέπει να κάνουν μια δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή, κατά την οποία έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο διάφορους θηρευτές αλλά και τη φωτορύπανση που χαρακτηρίζει τις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας. Στις παραλίες αυτές καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τους ερευνητές και εθελοντές του «ΑΡΧΕΛΩΝ» να διασωθούν τα χελωνάκια που αποπροσανατολίζονται από τα φώτα.
Από τις αρχές Αυγούστου ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» έχει απευθύνει έκκληση στους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες των περιοχών ωοτοκίας να χαμηλώνουν ή να σβήνουν τα φώτα μετά τις 11.00 το βράδυ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ενημέρωσε τους Δήμους και τα κατά τόπους Λιμεναρχεία για την κατάλληλη αντιμετώπιση συμβάντων αποπροσανατολισμού νεοσσών στις περιοχές τους. Απαιτείται, λοιπόν, προσοχή για ακόμη λίγες εβδομάδες!
Τέλος, ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» ευχαριστεί τους δεκάδες φίλους που επικοινωνούν μαζί του για να βοηθήσουν χελωνάκια από σποραδικές φωλιές σε διάφορες παραλίες της Ελλάδας.
Της Βίκυς Βετουλάκη