Παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έκανε με επιστολή της η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Πελοποννήσου, σχετικά με τις επιφυλακές των πυροσβεστών και ζητώντας η κάθε ώρα απασχόλησης, πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου κατά τις επιφυλακές, να θεωρείται υπερωρία.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, τον Αύγουστο σε συνάντηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος και μελών του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και τονίστηκε πως δεν είναι στις προθέσεις της Διοίκησης η καταπόνηση του προσωπικού με άσκοπες επιφυλακές.
Επιφυλακές
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι στη συνάντηση αυτή επισημάνθηκε ότι το μέτρο της μερικής επιφυλακής μπορεί να λειτουργήσει με προειδοποίηση των υπαλλήλων για αυξημένη ετοιμότητα, ώστε με την εκδήλωση συμβάντος να μπορούν άμεσα και στο συντομότερο χρόνο να προσέλθουν στην Υπηρεσία τους όταν αυτό ζητηθεί, ενώ διευκρινίστηκε ξεκάθαρα ότι, σε κάθε περίπτωση, για την εφαρμογή του δεν μπορούν να περικοπούν οι ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό) των υπαλλήλων.
Όμως, όπως τονίζει η Ένωση, μέχρι σήμερα και παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Αρχηγού του Σώματος, το προσωπικό της Πυροσβεστικής έχει «μετρήσει» ουκ ολίγες μερικές ή γενικές επιφυλακές.
«Σε κάθε περίπτωση δε συνιστά ούτε θέση ούτε πρόθεση της Ένωσής μας να κρίνει, κατακρίνει ή υποδείξει την διοίκηση του Σώματος. Η Ένωσή μας, ως συνδικαλιστική οργάνωση, έχει καταστατική υποχρέωση και οφείλει να καταθέσει τους προβληματισμούς της, τα αιτήματά της, να προκαλέσει ένα γόνιμο διάλογο ώστε να λυθούν φλέγοντα θέματα που ουσιαστικά ουδείς αρμόδιος αγγίζει ή αποφεύγει να ασχοληθεί, και των οποίων η μη επίλυση έχει αναπτύξει αυτόνομη δυναμική, που επηρεάζει την ψυχολογική διάθεση του προσωπικού, αλλά ταυτόχρονα περιορίζει και μειώνει και το ηθικό του», σημειώνεται στην επιστολή.
Ως υπερωρία
Στη συνέχεια της επιστολής επισημαίνουν ότι το μέτρο των αποζημιώσεων δια ημερησίων αναπαύσεων είναι πρακτικά μια υπόσχεση καταβολής αποζημίωσης και παραμένει υπόσχεση, δεδομένου ότι ουδέποτε καταβάλλεται ή δεν καταβάλλεται ολόκληρη. Κι αυτό, διότι δεν επιτρέπουν οι επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος την ταυτόχρονη απουσία τόσων υπαλλήλων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Γι’ αυτό η Ένωση προτείνει με νομοθετική ρύθμιση η κάθε ώρα απασχόλησης πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου κατά τις επιφυλακές, να θεωρείται υπερωρία και η αποζημίωσή της να υπολογίζεται έχοντας ως τιμή μονάδας χρηματικό ποσό αυτό που θα προσδιοριστεί κατόπιν σχετικής επεξεργασίας και συμφωνίας των αρμοδίων φορέων.
Της Βίκυς Βετουλάκη