Το να βρεθεί έστω και ένα μικρό κομμάτι αρχαίου πολιτισμού ή ακόμα και ολόκληρα μνημεία ή πόλεις σε κάποιο μέρος του κόσμου, θεωρείται ανακάλυψη σπουδαία που χρήζει μελέτης και γεμίζει περηφάνια, όχι μόνο τους μελετητές-αρχαιολόγους, αλλά και τους απλούς κατοίκους της εκάστοτε περιοχής.
Εμείς, ως Έλληνες, έχουμε την τύχη και την ευτυχία να ζούμε σε μια χώρα που ο αρχαίος πολιτισμός άκμασε ανά τους αιώνες και τα κληροδοτήματά του αναρίθμητα. Κληροδοτήματα για τα οποία καμαρώνουμε, τα θαυμάζουμε και μας διδάσκουν έπειτα από 2.500 και πλέον χρόνια. Γνωστά αυτά σε όλους και, αν μη τι άλλο, κοινής παραδοχής.
Στην Καλαμάτα και στις πέριξ περιοχές η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ουκ ολίγα τέτοια ευρήματα. Ένα ακόμα γίνεται ευρέως γνωστό στο χώρο του Ιερού Ναού της Υπαπαντής του Κυρίου και ΝΑ αυτού. Και κάπου εδώ ξεκινάει το θέατρο του παραλόγου…
Ενώ θα έπρεπε να μας χαροποιεί και να επιθυμούμε όλοι την ανάδειξη του μνημείου για λόγους αυτονόητους, εμείς γινόμαστε μάρτυρες μικροπολιτικών παιχνιδιών και κομματικών γραμμών που ακολουθούνται με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια, σε ένα θέμα όμως που δε χωράει σκοπιμότητες και στην τελική δεν είναι μόνο της δικαιοδοσίας των κατόχων της τοπικής και περιφερειακής εξουσίας, αλλά αφορά όλους τους δημότες.
Παρ’ όλα αυτά έχουμε τη δεδομένη άρνηση του (Μεσσήνιου κατά τα άλλα) περιφερειάρχη κ. Νίκα, που σε ένα μπαράζ δηλώσεων-ανακοινώσεων, εκτός των άλλων, ανέφερε στις 13/8 πως «τα αρχαία μας εκεί θα ‘’κοιμούνται’’. Θα έρθει ο κατάλληλος χρόνος και η επιστήμη και το υπουργείο θα πει πότε θα βγουν στο φως για να μπορούμε να θαυμάζουμε», ενώ στις 26/8 δήλωσε ότι περιμένει και θα αποδεχθεί ως Περιφέρεια την απόφαση του αρμόδιου θεσμικού οργάνου του Δήμου Καλαμάτας και πως απεύχεται (!!!) την περίπτωση να ζητηθεί απένταξη του έργου (ουσιαστικά την απόφαση για ανάδειξη των αρχαίων), γιατί αλλιώς τα χρήματα θα δοθούν σε άλλο ανάλογο έργο της Περιφέρειας!
Είναι απορίας άξιον πώς προβαίνει σε τέτοια δήλωση ένας απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής, ο οποίος, δε, έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως καθηγητής!
Αλήθεια, κε Νίκα, με ποιον τρόπο θα δοθεί σε άλλο ανάλογο έργο της Περιφέρειας ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας; Οι εποχές του αποφασίζομεν και διατάσσομεν έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Θα ήταν καλό να ακούγατε και τις φωνές των δημοτών που επιθυμούν την ανάδειξη του μνημείου και που, στην τελική, αυτοί σας εξέλεξαν…
Όσο για τις επόμενες γενιές που θα τα φέρουν στο φως, όπως επιθυμείτε και δηλώνετε, ας αναλογιστούμε σε τι σκοτάδι θα ζούσαμε αν με τον ίδιο τρόπο ενεργούσαν οι πρόγονοί μας.
Ανάλογη, βέβαια, και η γνώμη της Δημοτικής Αρχής. Κύριοι, οι δημότες σαν εξέλεξαν για να κάνετε την πόλη καλύτερη και όχι να αποφασίζετε κατά το δοκούν για θέματα που αφορούν όλους. Κύριε δήμαρχε, κύριε αντιδήμαρχε, που τάσσεστε με τόση ‘’θέρμη’’ στο να μείνουν θαμμένα και, κύριοι της πλειοψηφίας, αποφασίστε με γνώμονα το καλό της πόλης και την ανάπτυξή της. Αυτός είναι ή θα πρέπει να είναι βέβαια και ο ρόλος του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα έπρεπε να λειτουργεί με περισσότερη συναίνεση σε τέτοια θέματα. Είναι ώρα συναίνεσης, ώρα αποφάσεων για το καλό του Δήμου. Υπάρχει, άλλωστε, ο τρόπος της αναθεώρησης της μελέτης και αν δε γνωρίζετε το πώς, συμβουλευτείτε αυτούς που ξέρουν (για αποφυγή πάσης παρεξήγησης, ΔΕΝ μιλώ για τον εαυτό μου), ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να αφήσουμε στο χρονοντούλαπο τον πολιτισμό που τόσο απλόχερα μας άφησαν ως κληρονομιά οι πρόγονοί μας.
Αντί, λοιπόν, να εθελοτυφλεί η Δημοτική αρχή καλό θα ήταν να «εκμεταλλευτεί» (με την καλή έννοια) την σύμφωνη γνώμη του Σεβασμιώτατου μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου Σαββάτου, που και ο ίδιος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων και να ληφθεί, έστω και την ύστατη ώρα, η σωστή απόφαση.
Αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν δείξει το δρόμο στο πώς συμβαδίζουν όλα, όταν υπάρχει θέληση.
Ας μην ξεχνά κανείς πως οι επιλογές που κάνει, τον συντροφεύουν για πάντα και είναι σημεία αναφοράς για τη μετέπειτα πορεία του…
Αθανάσιος Γεωρ. Μητσέας
Πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός