Η απουσία πραγματογνωμοσύνης για τα βίντεο μπορεί να γίνει αιτία αναβολης
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η εκδίκαση των δύο υποθέσεων, με συνολικά δέκα κατηγορουμένους, για το θάνατο το Πάσχα του 2019 του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου, από αναμμένη σαΐτα που έφυγε προς το πλήθος και τον χτύπησε στο κεφάλι.
Μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης προκαταρκτικής έρευνας που είχε διατάξει η Εισαγγελία παραπέμφθηκαν σε δίκη άλλα τρία άτομα, ανάμεσά τους και ο τότε δήμαρχος, και σήμερα αναμένεται να γίνει συγχώνευση των δύο υποθέσεων. Από την ημέρα του τραγικού συμβάντος είχαν παραπεμφθεί άλλα επτά.
Δεν αποκλείεται, όμως, και αυτή τη φορά να ζητηθεί από κάποια πλευρά αναβολή εκδίκασης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στη δικογραφία το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης από τα εργαστήρια της Αστυνομίας για το βιντεοληπτικό υλικό από την τραγική στιγμή.
Κατηγορούμενοι
Όπως έχουν ορισθεί σήμερα στο πινάκιο του δικαστηρίου, στην πρώτη υπόθεση είναι κατηγορούμενοι ο τότε δήμαρχος, ο τότε πρόεδρος της «Φάρις» και ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Σαιτολόγων, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από συγκλίνουσα αμέλεια υπόχρεων σε ιδιαίτερη επιμέλεια τελεσθείσα δια παραλείψεως
Η δεύτερη περιλαμβάνει όσους είχαν συλληφθεί με τη διαδικασία του Αυτοφώρου, αμέσως μετά το περιστατικό. Κατηγορούμενοι είναι ο τότε αρχηγός του μπουλουκιού «Άγιος Σίδερης» και ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενέργεια και παράλειψη, σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ ο αρχηγός μαζί με πέντε μέλη του μπουλουκιού κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.
Ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου Κώστα Θεοδωρακάκη, Περικλής Ξηρογιάννης επισήμανε ότι «πέρα από την αναμφισβήτητη ευθύνη των σαϊτολόγων, είναι ευθύνη του Δήμου, γιατί αυτός επιχορήγησε μια παράνομη διοργάνωση, αγόρασε εκρηκτική ύλη, προσδιόρισε και καθόρισε το χώρο διοργάνωσης και δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας».
Δικηγόροι
Ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς, που εκπροσωπεί όλους τους σαϊτολόγους που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, χαρακτήρισε πολύ θετική την εξέλιξη που παραπέμφθηκαν και υπεύθυνοι του Δήμου Καλαμάτας, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας και των συνθηκών που έγινε το ατύχημα. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι το δικαστήριο έχει διατάξει την πραγματογνωμοσύνη για το βίντεο, προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις από πού έφυγε η σαΐτα, αν μπορεί να ταυτοποιηθεί το πρόσωπο που την κρατούσε, τι πορεία είχε, πώς κατέληξε στον άτυχο 54χρονο κ.ά.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι, διότι θεωρούμε ότι δεν έχουμε ευθύνη για το θάνατο του ανθρώπου, διότι τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα και ευθύνη. Όμως, θεωρούμε απαραίτητο στοιχείο το πόρισμα του εγκληματολογικού για το βιντεοληπτικό υλικό. Αυτό θα δείξει τι ακριβώς έχει γίνει και είναι απαραίτητο για να βγάλει συμπέρασμα το δικαστήριο», τόνισε στο «Θ» ο κ. Κατσάς.
Η δικηγόρος Ιφιγένεια Γάκη, που εκπροσωπεί τον πρώην πρόεδρο της «Φάρις», υπογράμμισε ότι δεν ήταν αρμοδιότητα της εν λόγω δημοτικής επιχείρησης, ούτε η λήψη, ούτε η εκπόνηση, ούτε η εφαρμογή μέτρων για τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Μοναδικό αντικείμενο της «Φάρις», που προκύπτει και από τον προϋπολογισμό της για πασχαλινές εκδηλώσεις της χρονιάς εκείνης, ήταν: η διαφημιστική προβολή, η ηχητική και φωτιστική κάλυψη εκδηλώσεων, οι μεταφορές, τα εργατικά και η προμήθεια διαφόρων πασχαλινών ειδών, οι αμοιβές και τα έξοδα καλλιτεχνών.
Της Βίκυς Βετουλάκη