Την ύπαρξη του Φουγάρου τη γνώριζα κάπως αόριστα, ως ενός χώρου πολιτισμού στο Ναύπλιο με αξιόλογη βιβλιοθήκη. Μια… ειδικού τύπου αποστολή μού έδωσε την ευκαιρία να το επισκεφθώ πρόσφατα, με την πραγματικότητα να ξεπερνά κάθε προσδοκία που είχε δημιουργηθεί από σκόρπιες εικόνες και πληροφορίες του διαδικτύου.
Λίγο έξω από την πόλη του Ναυπλίου, τίποτα δε σε προϊδεάζει, περνώντας απ’ έξω –με είσοδο από το διπλανό βενζινάδικο- για το τι θα συναντήσεις.
Μετά 4ετή σχεδιασμό και προετοιμασία, ο πολυχώρος Φουγάρο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 2012 ως το ζωντανό όραμα τέχνης και πολιτισμού της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, γόνου της γνωστής οικογένειας βιομηχάνων, με καταγωγή από την Αρκαδία (προεδρία ΣΕΒ, μεταλλεία Βωξίτη Παρνασσού, εταιρεία S&B που αποροφήθηκε το 2014 από το γαλλικό Όμιλο Imerys και πολλά άλλα). Διασώζοντας παράλληλα ένα προπολεμικό βιομηχανικό κτήριο κονσερβοποιίας ντοματοπελτέ, η νεότερη κα Κυριακοπούλου συνδύασε τους δύο προσωπικούς της κόσμους σε έναν εκπληκτικό χώρο, που προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες, ανεβάζοντας τον πήχη στην αισθητική και τη δημιουργικότητα.
Η πρώτη εικόνα ήταν τα χαρούμενα μικρά παιδιά να παίζουν ελεύθερα την εποχή του κορωνοϊού στον όμορφο εξωτερικό χώρο, ανάμεσα στα τεχνητά ρυάκια και τα πολύτιμα πλατάνια, υπό την επίβλεψη των δικών τους που απολάμβαναν καφέ και σνακς στο βραβευμένο καφέ-εστιατόριο.
Η Μαρία Κωνσταντοπούλου και ο Γιάννης Τσιόδρας ανέλαβαν να μας μυήσουν σε όλους τους χώρους, που έχουν αναπτυχθεί με μεγάλη καλαισθησία και αρμονικότητα στα πετρόχτιστα κτίσματα του παλιού εργοστασίου, κάτω από το επιβλητικό και πολυσήμαντο φουγάρο. Ιδιαίτερα προσεγμένα όλα, με οικολογικό αποτύπωμα, έργα τέχνης διακοσμητικά και χρηστικά σε κάθε γωνιά, χρώματα και σχήματα που γεμίζουν τις αισθήσεις και συχνά μουσική, μέσα από τη φιλοξενία συναυλιών, αλλά και πολλών άλλων εκδηλώσεων τέχνης, λόγου και πολιτισμού.
Στα δυνατά σημεία και οι διάφορες συνεργασίες με πρόσωπα και φορείς, με αξιοσημείωτη αυτή με το φημισμένο Χάρβαρντ, μέσω του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του φημισμένου πανεπιστημίου που εδρεύει στο Ναύπλιο.
Το υψηλής ποιότητας καφέ-εστιατόριο (με… δειγματοληψία έναν ανάλαφρο φυσαλλιδωτό ανάμεικτο φυσικό χυμό που δεν είχα ξαναγευθεί), η αίθουσα συσκέψεων, τα εργαστήρια καλλιτεχνικών (ζωγραφική, πηλός, κατασκευές) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για μικρούς και μεγάλους και ραπτικής για τέχνη σε ρούχα και υφάσματα, η αίθουσα κινηματογραφικών προβολών και ο υπαίθριος χώρος για σινεμά και κουκλοθέατρο, η στέγαση του συλλόγου ΑμεΑ και του σκακιστικού συλλόγου (ο οποίος δημιουργήθηκε από τον οργανισμό του Φουγάρου), συνθέτουν μια πλειάδα επιλογών για δημιουργία, διασκέδαση και χαλάρωση.
Στα πλάνα οι προσθήκες αθλητικού χώρου, αμφιθεάτρου και υπαίθριων παιχνιδιών. Και φυσικά, οι δύο βιβλιοθήκες, που λειτουργούν και ως δανειστικές, με περισσότερους από 30.000 τίτλους. Ξεκίνησαν με «μαγιά» πολυάριθμα σημαντικά βιβλία της οικογένειας Κυριακοπούλου, για να ακολουθήσουν πολλές άλλες δωρεές, οι οποίες συνεχίζονται.
Και μέσα σ’ όλα το υπό διαμόρφωση άλσος, ένας σημαντικός πνεύμονας οξυγόνου, αγαλλίασης, επαφής και γνωριμίας με τη φύση, με ξεχωριστή γωνιά τον κήπο που έχει αφιερώσει η ιδρύτρια του χώρου στους γονείς της, τον Πάρη και την Καίτη Κυριακοπούλου, οι οποίοι- μεταξύ άλλων- άφησαν παρακαταθήκη στα παιδιά τους Οδυσσέα και Φλωρίκα το έμπρακτο παράδειγμα ότι στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος και η ανάπτυξή του και όχι τα χρήματα.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα κινείται, άλλωστε, και το Φουγάρο, που δε σταματάει να επεκτείνεται και να προσφέρει.
-Λιγότερο από 2 ώρες με αυτοκίνητο από την Καλαμάτα τόσο το Φουγάρο (https://www.fougaro.gr) όσο και το πανέμορφο Ναύπλιο αποτελούν ιδανική «απόδραση»…
Της Χριστίνας Ελευθεράκη